Wat te doen in Duitsland


Steeds meer toeristen weten hun weg naar onze oosterburen te vinden. Het land heeft dan ook een grote diversiteit aan festiviteiten, leuke steden een boeiende landschap en eeuwenoude cultuur te bieden. Steden zoals Hamburg, Berlijn en Düsseldorf laten menig mode minnend hart sneller kloppen. Maar ook de cafés en clubs in Duitsland zijn vaak goed voor nieuwe trends en muziekstromingen. En dan is er nog de artistieke kant van Duitsland. Vele galeries, musea en zelfs de kunst op straat staan garant voor boeiende en inspirerende onderwerpen. Ook in de hedendaagse architectuur is dit goed terug te vinden. Het treinstation van Dresden is een uitstekend voorbeeld van de afwisselende architectuur zoals je die in Duitsland kunt ervaren.

Berlijnse Muur

De stad Berlijn heeft een beer als symbool, maar staat wereldwijd bekend om de Berlijnse Muur. De muur verdeelde van 1961 tot 1989 het communistische oosten met het kapitalistische westen van Berlijn. Families werden hierdoor uit elkaar gerukt en er heerste veel verdriet. Toch waren er enkele doorzetters die soms op wel hele creative manieren de grens overstaken of het in ieder geval probeerden. Dit en meer informatie over deze roerige periode in Duitsland is te vinden bij de beroemdste grenspost ‘Checkpoint Charlie’. Ondanks dat de muur in 1989 werd afgebroken zijn er nog enkele plaatsen in de stad te vinden met resterende delen. De bekendste plaatsen zijn bij East Side Gallery, aan de Mühlen- en Niederkircherstrasse.

Kerstmarkten

Zeker voor het bezoeken van kerstmarkten is Duitsland een enorm populaire bestemming. Wie denkt dat je voor het ultieme kerstgevoel in Londen moet zijn heeft het echt mis. De Duitsers weten als geen ander hoe je deze winterse periode in kerstsferen kunt doorkomen. Volle bussen vertrekken vanuit Nederland en België naar steden zoals Hamburg, Keulen, Oberhausen, Trier, Düsseldorf, Münster, Leipzig en München. De trend is tegenwoordig niet om zo maar een dagje te gaan (kerst)shoppen, maar om er een gezellig weekendje van te maken. En waarom ook niet. De Duitse steden zorgen voor een sprookjesachtige sfeer waarin de kerst, de winter en natuurlijk alle bijbehorende sprookjesfiguren centraal staan. Tussen de verschillende kramen zijn natuurlijk voldoende plaatsen gereserveerd om de inwendige mens het zo aangenaam mogelijk te maken. Heerlijke glüwein, snaps, broodjes bratwurst en andere heerlijkheden maken het feest compleet. In Oberhausen is het zelfs mogelijk om rodelen en te sleeën.

   

Slot Neuschwanstein

Het allermooiste kasteel van Duitsland bevindt zich in de Beierse plaats Hohenschwangau. De spitse torentjes doen je ogenblikkelijk geloven dat het een sprookjeskasteel betreft. En dat is niet zo gek als je eenmaal weet dat het Disney kasteel hierop gebaseerd is. Slot Neuschwanstein werd rond het jaar 1870 gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren. Destijds droeg het de naam Neue Burg Hohenschwangau. Na diens overlijden werd de naam in de huidige naam veranderd. Verschillende ruimtes, waaronder de slaapkamers, de troonzaal en woon- en werkkamer zijn nog ingericht zoals Lodewijk dit gedacht had.

   

Dom van Keulen

Mede door de relikwieën van de Drie Koningen is de Dom van Keulen een echt bedevaartsoord geworden. Deze grootste kathedraal van Duitsland heeft altijd een zeer belangrijke positie binnen het Christelijke geloof vervuld. Tegenwoordig wordt de kathedraal niet alleen hierom bezocht. Het is namelijk ook zeker de moeite van een bezoekje waard om zijn bijzondere gotische uitstraling. Na ruim zes eeuwen bouwen mag het uiterlijk zeker imposant worden genoemd. 

   

Dresden

Als stedentrip doet de stad Dresden het erg goed. Vooral de kunst en cultuur die deze Duitse stad te bieden heeft weten veel bezoekers te waarderen. De eens zo communistische stad heeft zijn vrijheid goed benut. De stad is zeker moderner geworden, maar zonder de oude historische details verloren te laten gaan. Onder de boeiende bezienswaardigheden van Dresden staan bovenaan de Frauenkirche, het Residenzschloss, de Dresden Hauptbahnhof, het Zwinger paleis en het kunstmuseum Gemäldegalerie Alte Meister.

 

Oktoberfest

Al sinds het jaar 1810 wordt er in de Duitse stad München het inmiddels wereldberoemde ‘Oktoberfest’ gevierd. Het feest begint eind september en duurt meestal zo’n zestien dagen, waarbij het bier rijkelijk vloeit. In een grote feesttent op het terrein de Theresienwiese wordt onder grote belangstelling het eerste biervat geopend door de Oberbürgermeister. Hierna komt het feest in vol ornaat op gang. Het bier wat wordt getapt betreft uitsluitend in München gebrouwen bier. De klederdracht tijdens deze beroemde festiviteiten bestaat vooral voor de mannen uit lederhose en de dirndl voor de dames. Hoewel het officiële Oktoberfest in München wordt gevierd, zijn er in veel andere plaatsen ook dit soort feesten te vinden. Zelfs bij ons in Nederland zijn er verschillende Oktoberfesten bij te wonen.

   

Europa-Park

Duitsland heeft een aantal pretparken die tot ver over de grens zijn bezoekers weet te bereiken. Denk hierbij aan Movie Park Duitsland, Wunderland Kalkar, Legoland Discovery Duisburg en Fantasialand. Maar het grootste park is het iets minder bekende Europa-Park. Qua afmeting mag het zich zeker meten met parken als Disneyland Parijs. Op ruim 950.000m² zijn attracties te vinden als wildwaterbanen, achtbanen, carrousels, bobsleebanen en natuurlijk veel shows, restaurants en animatiefiguren. Europa-Park is verdeeld over een kleine vijftien themagebieden di tot in de puntjes zijn verzorgd. Daarnaast heeft het park nog aandacht besteed aan verschillende landenthema’s. Voor het ontwerp van de verschillende thema’s en de aankleding hiervan heeft het Europa-Park de Nederlandse ontwerper Michel den Dulk aangesteld. Deze had zich al eerder bewezen met verschillende ontwerpen voor pretpark de Efteling. Ons land wordt in Europa-Park vertegenwoordigd met attracties als ‘der Fliegende Holländer’ en met ‘Piraten in Batavia’ uit de VOC periode. Het pretpark en de resorts zijn uitstekend geschikt voor families met kinderen van verschillende leeftijden.

   

Nürburgring

Liefhebbers van Formule I en Grand Prix moeten beslist een bezoek brengen aan het circuit van Nürnburg. Na het ongeluk van coureur Niki Lauda wat hier plaatsvond, behoort het circuit Nürburgring niet meer tot de Formule I maar is dit Formule 2 geworden. Dit is gedaan vanwege de grote risico’s die deze ‘groene hel’ met zich meedraagt. Regelmatig wordt en werd het asfalt bereden door sterren als Michael en Ralf Schumacher, Fernando Alonso en Alain Post.

   

Zoo Berlin

Als stadsdierentuin doet de Zoo Berlin het erg goed. Sinds de opening in 1844 is deze dierentuin de oudste en meest bezochte dierentuin van het Duitsland. Zeker de kleine ijsbeer Knut heeft voor nog meer bekendheid gezorgd. In de dierentuin zijn uiteenlopende dieren te bewonderen waaronder Aziatische olifanten, giraffen, reuzenpanda’s, wolven en natuurlijk apen. Er is veel aandacht besteed aan de natuurlijke leefomgevingen van de dieren. Dit sluit zoveel als mogelijk aan bij de behoefte en het uiterlijk. Op verschillende tijden worden de dieren gevoederd en wordt daarbij het één en ander uitgelegd van het dier. Voor meer informatie check dan de onderstaande link.

   

Autostadt

Als producent van automerken als BMW, Volkswagen,Mercedes, Porsche en Audi doet Duitsland het gewoonweg verschrikkelijk goed. Enkele van deze merken staan dan ook vrijwel altijd in de top drie van meest verkochte merk auto. Volkswagen heeft aan populariteit dan ook niks te klagen. Sterker nog. Het automerk Volkswagen heeft zijn eigen museum geopend in Wolfsburg. Autostadt werd in het leven geroepen om de mensen te kunnen laten zien hoe het proces van auto’s bouwen tot stand komt. De Expo 2000 in Hannover heeft hiervoor een zet in de juiste richting gegeven. In Autostadt worden naast Volkswagen nog verschillende andere merken onder de loep gelegd. Dit zijn onder andere Seat, Audi. Lamborghini, Bentley, Škoda en Porsche. De bijzondere en haast futuristisch gebouwde paviljoens in Autostadt zijn nog een reden om dit deel van Duitsland te bezoeken.