Liverpool


Liverpool behaalt als stedentripbestemming lang niet zoveel bezoekers als hoofdstad Londen, maar wie eens een andere Engelse stad wil bezoeken die zou deze havenstad zeker moeten overwegen. Liverpool is voor Engeland wat Rotterdam voor Nederland is. Havenstad Liverpool kent twee roemruchte voetbalclubs die de nodige successen hebben behaald in de Engelse competitie en op Europees niveau: Liverpool F.C. en Everton. Mogelijk nog bekender is Liverpool van het feit dat hier The Beatles vandaan komen.

Anglican Cathedral

Deze prachtige kathedraal van Liverpool is gebouwd in het begin van de twintigste eeuw. Er is maar liefst 74 jaar gebouwd om het te maken zoals het nu is. De heren Giles Gilbert Scott en George Bodley werden na hun ingediende ontwerp benoemd tot de architecten die leiding mochten geven in 1904 bij het leggen van de eerste stenen en het verder bouwen van deze kathedraal. In de kathedraal is een giftshop, restaurant en uitkijktoren.

 

Liverpool Town Hall

Een van de mooiste historische gebouwen in Liverpool is toch zeker het stadhuis. Je vindt dit vorstelijke gebouw in High Street. Delen van het pand worden voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo is er beneden de Raad kamer van de stad, er is een zaal voor bruiloften en er zijn kamers opgesteld voor publiek die tijdens een rondleiding getoond worden. Voor het stadhuis staat het Nelson monument wat er ter ere van admiraal Horatio Nelson is geplaatst. Horatio Nelson is was een zeer invloedrijk persoon die vele succesvolle oorlogen op zijn naam heeft staan.

  

Metropolitan Cathedral

Sinds 1962 is er vijf jaar gebouwd aan deze zeer bijzonder vormgegeven rooms-katholieke kathedraal van Liverpool. De architect Fredrick Gibberd is verantwoordelijk voor dit prachtig stukje kerkelijk design. De binnenkant is zeker zo modern als de buitenkant laat zien. Het is samen met de Anglican Cathedral een grote trekpleister voor toeristen.

 

Albert Dock

In dit pakhuis gedeelte van Liverpool waar voorheen veel handel werd gedreven, bloeit nu op als een heuse toeristische trekpleister. Zo vind je hier het Tate Liverpool Museum, het Merseyside Maritiem Museum, de Beatles Story en een aantal monumentale gebouwen. Dit nieuwe, hippe gedeelte van de stad heeft intussen een aantal even hippe restaurants en andere horecagelegenheden verworven.

  

Beatles Story

Vier jongens uit Liverpool, Paul McCartney, John Lennon, George Harrison en Ringo Starr besluiten samen een popgroep te vormen. Dit werd een doorslaand succes en nog altijd worden de Beatles als meest invloedrijke bands uit de geschiedenis gezien. The Beatles Story is inmiddels een gewilde attractie in Liverpool, waarbij je een tour maakt langs de huizen waar zij opgroeiden en zie bijzondere kunstvoorwerpen langs de weg die met de Beatles te maken hebben. Verder wordt je middels allerlei techniek mee op reis genomen door de muziekgeschiedenis van deze wereldberoemde band.

  

The Walker

Voormalig burgemeester en brouwer Andrew Barclay Walker heeft dit imposante museum vol kunstwerken opgericht in 1877. De mooiste kunstcollecties van Groot-Brittannië zijn hier te vinden. Er zijn bijvoorbeeld collecties van Nederlandse en Italiaanse kunstenaars uit de periode tussen 1300-1550 te vinden. Maar ook werken van Rembrandt, Poussin, Lucian Freud