Wat te doen in Engeland


Londen

De meest bezochte stad van Engeland is natuurlijk Londen. En dat is niet voor niets. Londen heeft heel veel te bieden namelijk. Je kunt er heerlijk shoppen, leuke clubs bezoeken, fantastische theater shows bekijken en heel veel zien en beleven. Met bezienswaardigheden als Buckingham Palace, de ‘Big Ben’, Leicester Square, Covent Garden,West End en Piccadilly Circus kom je waarschijnlijk tijd te kort. En dan hebben we het nog niet over de musea van Londen gehad. The National Gallery, Natural History Museum, het British Museum, Tate Britain en Tate Modern mogen zelfs internationale bekendheid genieten. En al dit leuks ligt op ongeveer een uurtje vliegen van ons vandaan.


Kathedraal van Durham

In de noord-oostelijk gelegen stad Durham heeft de kathedraal de meeste aantrekkingskracht op zijn bezoekers. Eind elfde en begin twaalfde eeuw werd deze kathedraal gebouwd. Het was zo’n belangrijk gebouw, dat het naast gelegen kasteel werd gebouwd om de kathedraal van Durham te beschermen. In de bouwstijlen van de kathedraal zie je duidelijk Romaanse-, Normandische- en gotische stijlen terug. Binnen zijn zeer waardevolle objecten, kunstwerken en voorwerpen te bewonderen die veel geschiedenis met zich meedraagt. Zeker in de bibliotheek is van onschatbare waarde. Hier zijn stukken te vinden die handschriften betreffen uit de zesde eeuw.

 

Windsor Castle

Ten zuidwesten van de stad Londen ligt de plaats Windsor. Hier is één van de koninklijke verblijven van het Britse koningshuis te vinden. Windsor Castle bestaat uit twee delen en een grote ronde toren. Er zijn verschillende rondleidingen te boeken, waarbij je een aantal delen van het kasteelcomplex mag bezoeken. Hieronder vallen de St. George’s Chapel, State Apartments, Queen Mary’s Dolls’ House en de Semi-State Rooms. Nog altijd is Windsor Castle een werkpaleis en worden er dus ook plechtigheden verzorgt en belangrijke gasten ontvangen. Hierdoor kan het zijn dat rondleidingen worden geannuleerd.

   

Castle Howard

Op het eerste gezicht associeer je dit bouwwerk misschien met het nog grotere paleis van Versailles in Frankrijk. Castle Howard is officieel geen paleis, maar een zeer grote privé woning die eind achttiende eeuw werd gebouwd voor de derde graaf van Carlisle. De omliggende tuinen zijn typische Engelse landschapstuinen. Tijdens je bezoek aan Castle Howard mag je verschillende ruimtes bezoeken waarin uiteenlopende collecties kunst, architectuur en meubels te bewonderen zijn. Op het ruim tienduizend hectare tellende landgoed zijn tientallen historische gebouwen en monumenten gelegen die elk weer uniek zijn voor de omgeving.

   

Stonehenge

Archeologen over de wereld hebben al op meerdere plekken cirkelvormig geplaatste stenen onderzocht om antwoorden op verschillende vraagstukken te vinden. Zo ook bij de Stonehenge bij de plaats Salisbury in Engeland. Door de eeuwen heen schijnen ze meerdere functies te hebben vervuld. De eerste bevindingen dateren uit 8000 v. Chr. De Stonehenge zijn vooral gebruikt als begraafplaats. De laatste onderzoeken hebben echter uitgewezen dat het ook als een soort gezondheidscentrum gediend kan hebben. Het bezoekerscentrum kan veel van je vragen beantwoorden en zeker ook theorieën uitsluiten.

   

Bath

Wanneer je de plaats Bath bezoekt zal de schoonheid je zeker overvallen. De stad lijkt wel één groot sprookjesdecor te zijn. De halve cirkelvormige stad is bekend om zijn thermale baden, historische badhuizen en de vele karakteristieke gebouwen en bruggen zoals de Pulteney Bridge. Daarnaast zijn er verschillende theaters, musea en festiviteiten te bezoeken die zeker de moeite waard zijn. Vergeet daarbij vooral niet om de kerk Bath Abbey te bezoeken. Tijdens de achttiende en begin negentiende eeuw werd de plaats Bath veelal bezocht door wel gefortuneerde personen wat heeft geleid tot het prachtige overdadige en soms sprookjesachtige uiterlijk van de stad. 

   

Hadrian's Wall

De muren van Hadrian’s Wall zijn al geplaatst in de Romeinse tijd in opdracht van de destijds regerende keizer Hadrianus. Met de muur werd als het ware een grens aangegeven waarvandaan men het achterliggende landschap kon verdedigen. Zijn opvolger geloofde hier wel in en besloot een noordelijk gelegen muur op te trekken. Dit is de Antonine Wall. De wandeltochten langs en over de muur zijn tegenwoordig een veelbezochte toeristische attractie. Aan beide zijde vind je de zee. In de nabije omgeving zijn tevens ruïnes van oude forten en tempels te bezoeken. De meest bekende forten zijn Birdoswald en Housesteads.

   

Maritieme handelsstad Liverpool

Het mooiste deel van de grote stad Liverpool ligt aan het water. Het gehele gebied rondom William Brown Street, Stanley Dock, Albert Dock en Pier Head wordt omschreven als Liverpool Maritime Mercantile City. Sinds het in 2004 werd toegevoegd tot de lijst van Werelderfgoederen heeft de stad nog meer bezoekers mogen ontvangen. Met name The Port of Liverpool, Cunard Building en The Liver Building aan de Pier Head zijn opvallende gebouwen uit de geschiedenis. Samen worden ze ook wel de ‘Three Graces’ genoemd. Ook de klokkentoren ‘Victoria Tower’ aan de Salisbury Dock uit 1848 mag veel goedkeuring wegdragen.

   

Studley Royal Park

In de sprookjesachtige omgeving van de Abbey abdij in North Yorkshire zijn prachtige landschappen te ontdekken. Het landschap is zich vooral gaan ontwikkelen nadat erfgenaam John Aislabie het landgoed in handen kreeg van wat lang toebehoorde aan de familie Gresham. In 1718 is hij zijn tuinproject begonnen en na zijn dood in 1742 werd dit overgenomen door zijn zoon. Ondertussen is dit geslaagde project onderdeel van Unesco geworden. Op het landgoed bevinden zich oude gebouwen zoals Fountains Hall, St. Mary’s Church, een watermolen en de ruïnes van Fountains Abbey.

   

Krijtrotsen van Dover

Wanneer je per boot de kust bij Dover nadert, zie je meteen de wit afgetekende kustlijn. Deze krijtrotsen zijn door de jaren heen ontstaan door de vele inslagen van golven. De steensoort is een typische witte krijtgesteente die ook voorkomt bij Calais in Frankrijk en aan de kusten van Denemarken. De witte kalk kleur steekt enorm af bij zijn omgeving, waardoor het een nog specialere uitstraling krijgt.