Amsterdam


De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is uniek in haar soort. Voor conservatief ingestelde mensen lijkt de grootste stad van Nederland op een Sodom en Gomora, waar alles lijkt te mogen en kunnen. Dit imago van Amsterdam zorgt deels dan ook voor een zeer specifiek soort toerisme. Opvallend is bijvoorbeeld het aantal Britten dat speciaal voor het tolerante drugsbeleid naar Amsterdam komt. Toch is Amsterdam meer dan drugs, seks en verderf. De eeuwenoude stad heeft een wereldberoemde grachtengordel met daaraan prachtige authentieke grachtenpanden. Amsterdam heeft een eigen sfeer, een eigen soort humor, een eigen soort mensen die van Mokum een stad maken die anders is dan alle andere steden in Nederland. Niet voor niets is Amsterdam ook onder Nederlandse toeristen erg populair als bestemming voor een dagtrip of een weekendje weg.

   

 

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is een van de 16 rijksmusea in Nederland. Dit museum kan zich de belangrijkste en grootste van Nederland noemen. Er zijn zo’n 200 zalen gevuld met ruim 1 miljoen voorwerpen uit collecties van de 17de eeuwse Nederlandse meesters. Verder zijn er collecties te zien van onder andere Italiaanse meesters en Aziatische kunst. Natuurlijk is het pronkstuk van Rembrandt ‘de Nachtwacht’ ook hier te bewonderen. Het rijksmuseum is onlangs weer geopend na een verbouwing van bijna 10 jaar.

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum is een museum geweid aan de Nederlandse kunstschilder Vincent van Gogh en een van de drukst bezochte museums van Nederland. De verzameling van het museum bevat ruim tweehonderd schilderijen, vijfhonderd tekeningen en zevenhonderd brieven van Vincent van Gogh, alsmede diens verzameling Japanse prenten, en de bibliotheek omvat meer dan 23.000 werken.

Grachtengordel

De grachtengordel van Amsterdam is een attractie op zich. Deze unieke grachten zijn het beste te beleven met een rondvaartboot, waarmee eigenlijk één van de best bezochte attracties van heel Nederland genoemd is. De meest mooie historische panden uit de ‘Gouden Eeuw’ komen voorbij met al hun verhalen. Ook de bruggen mag je niet vergeten. De vier Amsterdamse hoofdgrachten zijn Brouwersgracht, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht.

 

Anne Frank Huis

In dit huis heeft het joodse meisje Anne Frank ondergedoken gezeten in een bezet Nederland. Hier schreef zij haar wereldberoemde dagboek. Kort na de oorlog is de Anne Frank Stichting opgezet en is het huis gered van de sloop. Sinds 1960 is het nog steeds te bezichtigen en mag je alles met eigen ogen bekijken.

 

Rembrandthuis

Dit museum was ook daadwerkelijk het huis waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 heeft gewoond. Het huis kostte in 1639 dertienduizend gulden (ongeveer 6.000 euro), wat hij in termijnen mocht betalen. In dat zelfde jaar kreeg hij de opdracht om “de Nachtwacht” te maken. Doordat hij uiteindelijk niet kon of wilde betalen, volgde zijn faillissement en verhuisde hij in 1658 naar een klein huurhuis op de Rozengracht.

   

Amsterdamse Wallen

De Amsterdamse wallen is een verzamelnaam voor een aantal straten in het oudste deel van Amsterdam. Dit stuk tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk is waar veel prostituees hun zaken doen vanuit een kamertje die is te zien van achter het glas. Vaak is dit versiert met rode lampen en is daarmee ook het kenmerk voor deze buurt “Red Light District”. Sinds 2006 is er zelfs 1 keer per jaar een open dag op de wallen.

 

Vondelpark

Dit mooie stadspark is vernoemd naar de dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, van wie er ook een standbeeld in het park staat. Dit park is niet alleen voor de inwoners van Amsterdam een veel bezocht park. Jaarlijks komen er ongeveer 10 miljoen mensen. Veel van deze bezoekers komen bijvoorbeeld voor de openlucht theatervoorstellingen of concerten.

   

The Amsterdam Dungeon

Deze attractie brengt je 500 jaar terug in de duistere geschiedenis. Veel geschiedenis komt voorbij zoals de duistere geheimen van Rembrandt en de beul Peter Titelmann. Je moet er wel een beetje moedig voor zijn. Onder de 14 jaar geen toegang.

   

Artis

Deze beroemde Amsterdamse dierentuin bestaat al sinds 1838. Met zijn historische panden uit de 19de eeuw is dit een moderne dierentuin met een oude charme. Deze dierentuin heeft een indrukwekkende lijst aan dieren

   

Koninklijk Paleis op de Dam

Dit paleis was ooit ontworpen als stadhuis voor de bestuurlijke en rechtelijk macht van Amsterdam. In 1655 was de bouw bijna klaar en kon het in gebruik worden genomen. Rond het jaar 1808 kreeg het stadhuis een andere bestemming, namelijk die van het derde keizerlijk paleis van het Napoleontische keizerrijk. In dit koninklijk paleis ontvangt ons koningshuis officiële staatsbezoeken. Zelf woont de koningin in Huis ten Bosch in Den Haag. De rest van het jaar is het koninklijk paleis opengesteld voor publiek door de Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam. Regelmatig zijn er tentoonstellingen te bewonderen.

   

Leidseplein

Op dit plein, midden in het centrum van Amsterdam, is altijd wat te beleven. Het staat bekend als uitgaansgebied met veel terrassen, restaurants en theaters. In de winter wordt het omgetoverd tot een winters tafereeltje met een gezellige schaatsbaan, versierd met lichtjes.