Spakenburg


Spakenburg is een voormalig vissersdorp aan de Zuiderzee. Tegenwoordig maakt het samen met de buurtschappen Eemdijk en Zevenhuizen deel uit van de gemeente Bunschoten, in de Nederlandse provincie Utrecht.

Bunschoten en Spakenburg zijn door verschillende nieuwbouwwijken dusdanig aan elkaar gegroeid dat, op de oude kernen van de twee plaatsen een is geworden en het centrum bij de oude haven is. Toch verschilt het karakter van de twee plaatsen sterk. Bunschoten, aan de zuidkant, was altijd een boerendorp maar had in het verleden wel stadsrechten. Spakenburg is altijd een vissersdorp geweest. De laatste jaren is Spakenburg een druk bezocht toeristisch dorp met zijn oude haven en nog enige werkende botterwerf in de wereld een must voor veel toeristen.

Visserijdag Spakenburg

De visserijdag in Spakenburg brengt u terug in de tijd dat het dorpsleven zich voornamelijk afspeelde in en rond de overvolle botterhaven, bij de visafslag en op de scheepswerf.

Op de eerste zaterdag van september, in 2018 dus op 1 september, wordt traditiegetrouw in Spakenburg de Visserijdag georganiseerd. Vereniging de Bruine Vloot Spakenburg is initiator en organisator van dit festijn. Bezoekers worden ondergedompeld in de sfeer van de ooit zo levendige visserijcultuur in dit voormalige Zuiderzeedorp.
Het aantrekkelijke evenement speelt zich voornamelijk af in en rond de haven èn op de prachtig gerestaureerde scheepswerf Nieuwboer met de Rode Loods. In de haven liggen meer dan 30 botters met daaromheen authentiek vismaterieel. Alle deelnemers van groot tot klein ziet u gekleed in de prachtige klederdracht uit die dagen: zij tonen u de 'sjuut van groof' in volle glorie! U waant zich terug in de tijd van een eeuw geleden.
De Visserijdag is niet commercieel en heeft daardoor een wel heel bijzondere sfeer. De vele activiteiten maken het tot een dynamische dag voor jong en oud. Ook alle musea presenteren zich op hun best.

Klederdrachtmuseum Spakenburg

Het klederdracht museum in Bunschoten/Spakenburg laat deze traditie in woord en beeld zien.De drang om het culturele erfgoed levend te houden is groot. Het museum is in de loop der jaren gegroeid en biedt nu een complete weergave van de klederdracht zoals die eeuwenlang is gedragen door Bunschoters en Spakenburgers. Verder is er op een vele meters lange tafel een mooie collectie miniatuurbotters, visnetten en andere gebruiksvoorwerpen rondom de visserij opgesteld. Wie oog voor detail heeft, zal zich vergapen aan het ouderwetse Spakenburgse handwerk, waarvan een flinke variatie in de zalen te bewonderen is. Hoe langer je blijft, hoe meer je zult zien.