Toronto


De bijna drie miljoen inwoners tellende stad Toronto is de grootste stad van Canada. In de gehele agglomeratie wonen maar liefst vijf miljoen mensen. De binnenstad van Toronto wordt gedomineerd door wolkenkrabbers waar de 553 meter hoge CN Tower fier bovenuit steekt. Toronto ligt aan het Ontariomeer dat meteen de grens met de Verenigde Staten vormt. Het relatief milde klimaat, de uitstekende voorzieningen en vele bezienswaardigheden maken van Toronto een populaire bestemming onder toeristen die Canada bezoeken.

CN Tower
De 553 meter hoge zendmast van Toronto behoorde eens tot het hoogste vrijstaande bouwwerk ter wereld. Dit werd later ingehaald door Dubai’s ‘Burj Khalifa’. De vrijwel lege en holle toren heeft op 350 meter hoogte een restaurant, café en uitkijkfaciliteiten voor een spectaculair uitzicht over de stad. Mensen met hoogte en/of diepte vrees moeten weten dat de laagste verdieping van de het uitkijkplatform bestaat uit een glazen bodem waar door je recht naar benende kunt kijken. Voor het hoogste uitzicht mag je naar de ‘SkyPod’ welke zich op 447 meter hoogte bevindt

Toronto Eaton Centre en PATH

Dit ondergrondse pad (PATH) wat ongeveer 28 km lang is, is ontstaan in 1900 om mensen de mogelijkheid te geven om onder James Street al winkelend te lopen naar Yonge en Queen Street. Later is dit gangenstelsel uitgebreid en samengevoegd met het winkelcentrum Toronto Eaton Centre. Daarmee is het het grootste ondergrondse winkelcentrum ter wereld geworden en tevens een zeer grote toeristische attractie van stad. De letters PATH hebben ieder een eigen kleur welke refereert aan een richting. Rode P is voor de richting naar het zuiden, de oranje A is richting het westen, de blauwe T is richting het noorden en de gele H is voor de richting naar het oosten.

   

City Hall

In 1965 werd de prachtige City Hall van Toronto geopend. Voor die tijd was het een zeer ongewoon stuk moderne architectuur. Het gebouw met zijn twee torens is gebouwd rondom een witte schotelvormige raadszaal. De binnenkant is minstens zo bijzonder. Vloeren van Italiaans marmer, plafonds van aluminium, muurschilderingen, tijdscapsules als boekenkasten en een kolom van zes meter doorsnede die de raadszaal ondersteund geven je het gevoel dat je een museum bezoekt.

   

Royal Ontario Museum

In Downtown Toronto bevindt zich een indrukwekkend en prachtig vormgegeven museum. Dit Royal Ontario Museum neemt je mee op wereldreis en verteld ondertussen over de geschiedenis, cultuur en wetenschap. Maar liefst veertig galeries laten collecties zien van vondsten vanuit de hele wereld. Het museum bestaat sinds 1912 en heeft zich inmiddels verworven tot één van ‘s werelds toonaangevende musea.

   

Distillery District

Het meest bruisende en hipste deel van Toronto is te vinden in deze autovrije wijk. Hier vind je namelijk volop attracties in de vorm van theater, galleries, waanzinnige boetieks en gezellige café’s en restaurants. Natuurlijk ontbreken in dit deel van de stad de in het oog springende kunstwerken niet.

   

Kensington Market

De meest bekende wijk van de stad Toronto is waarschijnlijk Kensington Market. Het wordt ook wel de meest culturele wijk genoemd, omdat hier veel culturen samenkomen. Dit zie je terug in het grote aanbod van verschillende restaurants en hun keukens. Op de laatste zondag van de maand zijn er tal van evenementen te bezoeken die zich (spontaan) afspelen in verschillende straten van de wijk.

   

Chinatown

Zoals het vrijwel elke grote stad betaamt, heeft ook Toronto zijn eigen Chinatown. Je vindt deze kleurrijke wijk op de kruising van Dundas Street en Spanida Avenue. De straatnamen binnen deze wijk worden in het Chinees aangegeven met een fonetische vertaling erbij. Je vindt er tal van Aziatische restaurants, winkels en zelf een Chinees winkelcentrum.

  

Ontario’s Place

Het meest uitgebreide attractiepark van de stad is te vinden aan de oever van Lake Ontario. Hier vind je activiteiten waarmee je het hele gezin een plezier doet. Zo is hier het IMAX theater, concert theater, jachthaven, waterpark, duizelingwekkende glijbanen, zwembad, strand en diverse attracties waaronder een achtbaan. 

   

Toronto Island

Verschillende veerdiensten verbinden de stad Toronto met de naast gelegen eilanden die bij de stad horen. De 570 hectaren oppervlakte die de eilanden tellen, zijn verdeeld over een aantal grote en kleine eilandjes. Er zijn voornamelijk recreatieve bezienswaardigheden te bezoeken zoals een pretpark, boottochten, speeltuin, jachthaven met bijbehorende ‘Yacht Club’ en heerlijke stranden. Regelmatig worden en verschillende festivals georganiseerd op een aantal van deze eilanden.