Wat te doen in Canada


Canada is het op één na grootste land en qua natuurschoon misschien wel het mooiste land ter wereld. De variatie is enorm: u vindt er prachtige berggebieden, adembenemende meren, uitgestrekte prairies, dichte wouden en indrukwekkende oceaankusten. Kortom, een wereld aan ongerepte natuur! Aan de andere kant kent het de wereldse steden Vancouver, Montréal en Toronto.

 

Alberta

De uitgestrekte (bijna 650000 km²) en gevarieerde provincie kent qua landschap vier verschillende gebieden: de Rocky Mountains in het zuidwesten, golvende prairieweidegronden in het zuidoosten, bossen en vlaktes in het centrale deel en een uitgestrekt gebied met natuurlijke, grotendeels onbevolkte, wildernis in het noorden. Met z'n vijf nationale en 62 provinciale parken heeft Alberta meer parkgebieden dan in iedere andere provincie. Er zijn 'fly-in'-kampeerterreinen voor de sportvissers en comfortabele hotelranches.  U kunt er deelnemen aan paardrijdexcursies in de wildernis, wildwatervaren, tochtjes maken met paard en wagen, door de bergen wandelen en zelfs georganiseerde fietstochten maken.

 

Banff

Banff is vooral bekend, vanwege haar ligging in één van de oudste en beroemdste nationale parken van Canada, waar u kunt genieten van de rust en de prachtige natuur. Het Banff National Park is gelegen in het zuidwesten van Alberta en maakt deel uit van de Rocky Mountains en u vindt hier adembenemende landschappen. Samen met andere nationale parken in de Canadese Rockies, is Banff nationaal park in 1984 opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO en het wordt ook wel de parel van de Rockies genoemd. Deze naam heeft het te danken aan de verscheidenheid van natuurschoon in het gebied. Smaragdgroene meren, warmwaterbronnen, hoge bergpieken en bossen die hier te vinden zijn. Ook vindt u hier verschillende gletsjers en rivieren. Het park is het hele jaar door schitterend. Het mooiste plekje van het park is voor velen het “Lake Moraine”. Dit meer is omringd door met sneeuw bedekte pieken en het water heeft een onwerkelijke mooie jadegroene kleur. Dit meer is minder bekend en minder toeristisch dan het beroemde Lake Louise. Het park bevat onder andere de plaatsjes Banff en Lake Louise. De stad Banff is gezellig druk met hippe boetiekjes en kwalitatieve restaurants. 

 

Calgary

De zuidelijk gelegen jonge rivaal van Edmonton bestaat uit een indrukwekkende verzameling wolkenkrabbers van glas en staal die tussen de heuvels genesteld ligt. Deze stad richt z'n blik eveneens op de toekomst. Calgary, dat tevens de naam 'Cowtown' draagt, is een bijzonder fenomeen: een futuristische hightech stad met een sfeer en stijl die nauw verbonden is met het pioniersverleden. De stad is gedurende de laatste decennia qua uiterlijk meer veranderd dan iedere andere stad in Canada. In de jaren zeventig veroorzaakte de olie-industrie een hoogconjunctuur in de bouw van reusachtige wolkenkrabbers van beton, staal en glas, die als paddenstoelen uit de grond schoten in de kale prairies. Met uitzondering van enkele gebouwen uit zandsteen, zoals het gerechtsgebouw en het stadhuis, hebben maar weinig bouwwerken deze vooruitgang overleefd.

 

Montreal

Montréal is na Toronto de grootste stad van Canada. De hele stad heeft een onmiskenbare (Frans) Europese uitstraling, wat zeer uniek is voor Noord Amerika. De officiële taal is dan ook Frans. De stad is gelegen op een eiland tussen de St. Lawrence-rivier en de Rivière des Prairies. Het oude centrum wordt het ‘Vieux- Montréal’ genoemd. Hier bevinden zich nauwe straatjes, huizen uit de 17e eeuw en verschillende cafés en restaurants. De bekendste winkelstraat van de stad is de Rue St. Paul waar trendy winkels en restaurants liggen. Vanaf de 234 meter hoge heuvel Mont-Royal heeft u een prachtig uitzicht over de hele stad. In de stad zijn vele kerken te vinden, waaronder de bijzondere kopie op schaal van de Sint-Pieter kerk in Rome. De Basilique Notre Dame De Montréal is de beroemdste kerk van Montréal. De kerk heeft een schitterend interieur en is een veel bezochte bezienswaardigheid van de stad.Een groot contrast is te zien in de architectuur van de stad, oude en nieuwe gebouwen staan pal naast elkaar. Zeker een bezoek waard is het ondergrondse centrum van Montréal. Dit is een heel complex van hallen en tunnels onder de stad. Hier bevinden zich vele winkels, bioscopen en hotels, in Montréal wordt het ook wel de ‘ville intérieure’ genoemd. Dit centrum is gebouwd vanwege de extreme kou die in de winter het leven boven de grond lastig maakt.

 

 Peachland / Okanagan Lake

In dit prachtige wijngebied van Canada vindt u niet enkel prachtige wijnhuizen (waar u voor weinig geld, heerlijk wijnen kunt proberen), maar dit gebied heeft meer te bieden. U kunt hier o.a. heerlijk genieten aan Christina Lake (Canada’s warmste meer!), golfen, vissen op zalm, velden vol perziken en kersen bewonderen en op een van de ‘ranches’ meerijden als een echte cowboy. 

 

Québec City

Het historisch centrum van de stad Québec is ontstaan in 1608 en is een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld. De oude stad beschikt over geplaveide straten, historische gebouwen en vestingwerken. Typerend voor de bovenstad zijn de kerken en kloosters uit de zeventiende eeuw en latere eeuwen. De oude benedenstad ligt aan de haven en heeft het karakter van de oude handelspost behouden. Neem vooral de tijd om de vele kleurrijke straten te bezoeken en vanaf de terrassen van Dufferin kunt u genieten van het uitzicht op de St. Lawrence rivier, echt een aanrader! De stadsmuren, Vieux-Québec, zijn erg bijzonder om te zien en staan genoteerd op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze stadsmuren zijn de enige van Noord Amerika die nog overeind staan. Zeker een bezoek waard is de prachtige kerk genaamd: Notre-Dame de Québec, die in 1647 is gebouwd. Na twee hevige branden die de kerk hebben verwoest, is deze herbouwd in 1843, in neo klassieke stijl en het interieur is rijk versierd. Gedurende het hele jaar worden er in de stad feesten georganiseerd, maar de bekendste is waarschijnlijk het Wintercarnaval de Québec. Er worden verschillende activiteiten en wedstrijden georganiseerd. Dit festival duurt maar liefst 17 dagen.

 

Rocky Mountains

De meest populaire toeristische bezienswaardigheden vindt u in de Rocky Mountains, het majestueuze bergmassief dat zich uitstrekt langs de grens met British Columbia. De eerste ontdekkingsreizigers die dit gebied verkenden, omschreven de besneeuwde bergtoppen, die, zo ver het oog reiken, fel afsteken tegen de heldere blauwe lucht, als een "zee van bergen". De Rockies in Alberta zijn onder te verdelen in vier toeristische gebieden: de beroemde nationale parken Jasper en Banff in het centrale deel van de provincie en het minder bekende Kananaskis-gebied en Waterton Lakes National Park in het zuiden. U kunt er overal paardrijden (de dieren worden per uur verhuurd, maar u kunt ook deelnemen aan georganiseerde tochten), wildwatervaren op de rivieren in door middel van roeiriemen voortbewogen opblaasbare vaartuigen die worden bemand door ervaren gidsen, kamperen, vissen, bergwandelingen maken over de talloze paden, kanoën op bergmeren, en wild gaan observeren. Elanden, wapiti's, bighorn-schapen, berggeiten, zwarte en grijze beren en adelaars komt u in deze parken in overvloed tegen.

 

Toronto

Toronto is de grootste stad van Canada en de hoofdstad van de provincie Ontario. Toronto geldt daarbij als het meest commerciële, industriële en financiële hart van het oosten van Canada en is vanwege haar grootte een zeer opmerkelijk schone stad. Toronto beschikt over een indrukwekkende skyline. Naast de skyline van diverse grote gebouwen, is er ook veel groen te vinden, waarvan het grote High Park, van ongeveer 160 hectare groot, het bekendste voorbeeld is. Er kunnen diverse wandelingen worden gemaakt langs meerdere parken die er in de stad te vinden zijn. Voor amusement kunt u terecht in het zuiden van de stad bij het Ontariomeer waar de Toronto Islands zijn gelegen. Hier is het bekende amusementspark Centreville gevestigd waar u kunt genieten van diverse achtbanen. Ook is er op diverse plekken de mogelijkheid tot het bezoeken van musea. Zo kunt u terecht bij het Royal Ontario Museum dat over een zeer diverse collectie beschikt aan archeologie, geologie, Afrikaanse en Aziatische kunst. In vroegere tijden werd Toronto wel eens een saaie stad genoemd, maar vandaag de dag is zij uitgegroeid tot een belangrijke en aantrekkelijke vakantiebestemming voor toeristen.

 

Vancouver

Vancouver is een stad die plezier hoog in het vaandel heeft, want er wonen meer joggers, skiërs, tennissers, zonaanbidders, zeilers, sportvissers en frisbee-fanaten dan in welke andere Canadese metropool dan ook. Binnen de stadsgrenzen vindt u een bijna 15 km lang (voor iedereen toegankelijk) strand, jachthavens, golf courses en honderden tennisbanen. De locaties voor het maken van kano- en kajaktochten (in de oceaan of in wildwater) evenals de skihellingen zijn binnen een uur per auto vanuit de binnenstad te bereiken. ancouver heeft iets meer dan 1 miljoen inwoners en is een relatief kleine stad, met een schitterende ligging: de steile North Shore Bergen die vanuit de zee oprijzen, de diverse oceaaninhammen en de oerbossen die tot in de woongebieden doordringen. In sommige buitenwijken moeten wildopzichters de beren verjagen, die zich toegang verschaffen tot de achtertuinen en wasberen, die het op de huiskatten hebben gemunt.

 

De binnenstad, het woongebied West End en het Stanley Park liggen op een schiereiland. Veel toeristische attracties, de parken en stranden evenals de oudere stadswijken, bevinden zich op korte afstand van de meeste hotels in de binnenstad.

 

Victoria

Victoria, de hoofdstad van de provincie British Columbia op de zuidpunt van Vancouver Island, doet z'n naam eer aan. De kosmopolitische inwoners van Vancouver hanteren het spottende gezegde, dat deze meest Britse stad van Noord-Amerika 'achter het tweedgordijn' ligt, maar de plaatselijke bevolking slaat, vooral gedurende het toeristenseizoen, klinkende munt uit hun 'Englishness'. Ze spelen cricket en croquet in de talrijke parken en ze vergeten hun 'afternoon tea' niet. In deze stad, waar rode dubbeldekstoeristenbussen en door paarden getrokken rijtuigen in de rustige straten rondrijden, kunt u Wedgwoodserviezen, Schots zandgebak en Iers linnengoed kopen.

 

Whistler

Mount Whistler is met zijn twee bergen het mooiste ski-resort van British Colombia, misschien wel van heel Canada. Het pittoreske dorpje ligt op nog geen 120 kilometer van Vancouver en biedt u niet enkel skiplezier in de winter, maar ook vele sportieve activiteiten in de lente- en zomermaanden. U kunt er naast door deze prachtige bergen wandelen, ook nog mountainbiken, kajakken, vissen en fantastisch golfen. U speelt hier dan op een van de mooiste golfbanen van de wereld. Verder wordt er in het prachtige dorp een scala van activiteiten georganiseerd.