Auckland

Auckland is geen doorsnee grote stad. Ook al is het qua oppervlakte de grootste van Nieuw-Zeeland en woont een derde van alle kiwi’s er. Het is eerder een uit de kluiten gewassen dorp dat nog steeds volop groeit. Veel Aucklanders wonen namelijk liever in een vrijstaand huis met grote tuin dan in een appartement op driehoog.

 

Hierdoor lijkt de stad meer een landschap vol buitenwijken. Enkel middenin vind je wel wat hoogbouw in de vorm van glanzende kantoorflats van beton, glas en marmerachtig steen.

 

Veel van de attracties van Auckland liggen in en rond de binnenstad aan het water en rond de oudste parken van de stad als Albert Park en Victoria Park. Vanaf vulkanische pieken als One Tree Hill heb je panoramische uitzichten op de stad, de havens en de eilanden.

 

Mocht je genoeg hebben van alle saaie hoogbouw in de binnenstad, ga dan naar Sky City in het centrum. Neem daar de lift naar het topje van de Sky Tower voor een geweldig uitzicht over Auckland en omgeving.

 

Water is een belangrijke attractie van de stad, dus huur je hier een boot en vaar je langs de mooie havens of ga met een excursie naar Rangitoto of een van de eilanden in de Hauraki Gulf. Maar Auckland leent zich ook uitstekend om goed te winkelen of het bezoeken van een van de interessante musea zoals het New Zeeland National Maritime Museum.

 

Eerder was de binnenstad met als commerciële hart Queen St en de vele kantoorgebouwen nogal saai en grauw. ’s Avonds viel er dan ook nauwelijks wat te beleven. Maar tegenwoordig komt ook hier de stad tot leven dankzij de komst van trendy restaurants en bars.

 

Het is een trend onder veel Nieuw-Zeelanders om de traditionele villa in de suburbs om te ruilen voor een appartement in de binnenstad. Vooral The Waterfront is nu de hotspot op het gebied van wonen en uitgaan. Hier vind je exclusieve winkels, historische gebouwen als de Ferry Building en veel horecagelegenheden.

 

Andere leuke wijken zijn Parnell, Newmarket, Ponsonby en Jervois Roads aan de rand van het centrum. Met meer dan 850 restaurants en een diversiteit aan keukens is uit eten in Auckland geen probleem