Queenstown is dé plek voor thrill seekers, waaghalzen en andere helden die op zoek zijn naar een flinke shot adrenaline. De bergen, meren en rivieren hebben ervoor gezorgd dat Nieuw-Zeelanders hier steeds meer uitdagende sporten verzinnen. Alles draait er om avontuurlijke sporten in allerlei soorten en maten...

Introductie

Queenstown is één van de mooist gelegen steden ter wereld! Het ligt aan het prachtige diepblauwe Lake Wakatipu met de ruige maar majestueuze Remarkables op de achtergrond. De stad werd zo genoemd omdat het zogezegd "was fit for Queen Victoria".Globetrotter Bill Clinton zei ooit: "Queenstown is breathtaking. I wish I had weeks to spend here. When we flew in here, everyone on the plane was just gasping. It's just so beautiful. You are all very fortunate." En deze ex-president van de USA zal vast geen tijd hebben gehad om te genieten van waar deze moderne stad het meest om bekend staat: adventure sports.

Queenstown is het wereldcentrum van de extreme sports. Alles gaat hier om adrenaline kicks. Denk je niet daredevil genoeg te zijn om je letterlijk in het avontuur te storten, dan word je in Queenstown wel overgehaald!

Van mijnstadje naar vakantieoord

Zoals de meeste steden in de omgeving ontstond Queenstown rond 1860 dankzij de vondst van goud door twee schapenhoeders in de Shotover River. Al snel groeide Queenstown uit tot een mijnstadje met zo'n 1900 inwoners.

Toen er geen goud meer werd gevonden, daalde dit aantal tot onder de 200. Maar sinds de jaren zeventig heeft het zich ontwikkeld van een ingedut stadje tot een leidend internationaal vakantieoord met 15.000 inwoners. Tegenwoordig is Queenstown hét centrum van avontuurlijke sporten.

Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten en het wemelt hier dan ook van de souvenirwinkels, fotozaken, hotels, clubs en touroperators. Dit doet allemaal behoorlijk commercieel aan maar heeft wel gezorgd voor een levendige restaurant- en uitgaanscultuur.

Ook heb je een ruime keus uit verschillende tours en activiteiten in de omgeving. Ondanks deze nadrukkelijke commercie ademt Queenstown nog steeds de sfeer van een klein gezellig stadje met overal terrassen en drukte.

Extreme sporten

In Queenstown kun je gewoonweg niet om alle extreme sports heen. Ze worden je in allerlei soorten en maten aangeboden. Van eenmalige buitensporten tot meerdaagse georganiseerde avonturenreizen.

In de zomer kun je rondom het Lake Wakatipu en bij nabije rivieren als de Dart, Kawarau en Shotover raften en met een jet-boat keihard over het water scheuren. In de winter lijkt Queenstown wel een wintersportplaats en kun je er prima skiën en langlaufen. Bijvoorbeeld over de Remarkables en de Coronet Peak (1651 m).

Aanrader is het Winter Festival wanneer Queenstown zowel overdag als 's nachts uit zijn dak gaat op sportief én cultureel gebied. De reputatie als avonturenhoofdstad dankt Queenstown het meest aan de vele activiteiten die je in lucht kunt beleven. De uitvinder van de bungee jump, A.J.Hackett, heeft in 1988 in Queenstown de eerste publiek bungee jump geïnstalleerd.

Tegenwoordig heb je hier keus uit meerdere plekken om aan een elastiek naar beneden te donderen. Bijvoorbeeld van de 43 m hoge Kawarau Bridge of wat dacht je van ondersteboven 104 m omlaag vanaf een brug een smalle rivierbedding in? Je kunt natuurlijk ook hang-gliden van de bergen, paragliden van Bob's Peak of vanuit een vliegtuig skydiven naar de prachtige afgrond...

Attracties & activiteiten

Bungee jumpen

Bungee jumpen: met enkel een elastiek aan je benen je tientallen meters naar beneden laten storten, om vlak voordat je denkt tegen de grond te kwakken weer keihard naar boven te zoeven. Je moet letterlijk en figuurlijk even een grens over - en daar helpen ze je in Queenstown graag mee - maar dan beleef je echt een ultieme thrill die je nooit zult vergeten!

En waar kun je deze beter beleven dan in de stad waar het bungee jumpen is begonnen? De Nieuw-Zeelander A.J. Hackett zag het als eerste als een uitdaging om met alleen een rubberen lijn aan zijn enkels naar beneden te springen.

Hij probeerde dit eerst in 1986 vanaf de Eiffeltoren waarna hij enthousiast besloot deze waanzinnig ervaring met anderen te delen. In 1988 organiseerde hij in Queenstown het eerste publieke bungee jump centrum ter wereld.

Bij AJ Hacket Bungy kun je kiezen uit verschillende sprongen die je boekt inclusief de tour erheen. De Kawarau Suspension Bridge was de eerste bungee jump plek en ligt zo'n 23 km buiten Queenstown. Hier val je van een plaform 45 m naar beneden. Vergeet van tevoren niet even om je heen te kijken, want de omgeving is geweldig mooi!

Bovenop Bob's Peak met uitzicht over de stad, Lake Wakatipu en de Remarkables, vind je The Ledge. Hier kun je kiezen tussen een 'mild' en een 'wild' sprong van 47 m. Een sprong van 71 m kun je maken bij de Skipper's Canyon Bridge. Deze is echt spectaculair want je springt boven de Shotover River de Grand Canyon van Nieuw-Zeeland in.

Hier kun je voor nog meer adrenaline ook 's nachts springen tijdens de Full Moon Bungy. Informeer van tevoren wel even naar de mogelijkheden.

Nog niet spannend genoeg? Doe dan de Pipeline Bungy! Deze ligt ook in de Skipper's Canyon maar hier spring je vanaf een pijplijn met een hoogte van 102 m. De tocht ernaartoe is al avontuurlijk want je kunt alleen met een 4WD door deze ruige omgeving rijden.

Maar de echte dare devils gaan voor de nieuwste aanwinst onder de bungee jumps: The Nevis Highwire. Boven de Nevis River is een kabel gespannen die 380 m overbrugt waar een gondel aan bungelt. Op 134 hoogte. En daar kun jij vanaf springen met een snelheid van 128 km per uur! Hier heb je een vrije val van maar liefst 8.4 seconden. Dit is van de hoogste bungee jumps ter wereld, dus als je durft...

Raften

Rond Queenstown liggen twee rivieren die zich perfect lenen voor een geweldig raftingtocht. De Shotover River en Kawarau River liggen ten noorden en ten westen van Queenstown en er worden verschillende tochten georganiseerd voor zowel angsthazen als thrill seekers. Dus iedereen kan hier heen gaan voor een wildwatertocht!

De Kawarau River is het meest geschikt wanneer je nog niet veel raftervaring hebt. Er zijn rapids van 4 waartussen wat meer rustige gedeeltes liggen om uit te blazen en te genieten van de prachtige omgeving. Schrik niet wanneer er bij de Kawarau Suspension Bridge iemand naar beneden dondert, vanaf deze brug kun je namelijk bungee jumpen.

De Shotover River is wilder en moeilijker te bevaren, dus een uitdaging voor de echte raftfans! Deze ongetemde rivier heeft rapids van 6 en vraagt ervaring om deze te lijf te kunnen gaan. Je moet minstens 12 jaar oud zijn om mee te mogen. Extra attractie tijdens je tocht op de Shotover River is de 170 meter lange Oxenbridge waar je een stukje wildwatervaart in de complete duisternis. Trek voor deze tocht zeker vijf uur uit, al is dit wel inclusief de trip erheen.

Voor meer informatie over raften kun je het beste naar de Queenstown Travel & Visitor Centre op de hoek van de Shotover & Camp Street, in het centrum van Queenstown.

Jet-boaten

Met z'n allen op een jet-boat keihard scheuren over het water in een prachtige omgeving? De rivieren rond Queenstown bieden jou de gelegenheid voor zo'n snelle tocht waarmee je zeker niet droog blijft. De Kawarau River en vooral de Shotover River zijn hiervoor het populairst en er zijn dan ook veel aanbieders die tours hebben.

Je kunt hiermee ook combinaties maken met een jet-boattocht, een helicoptervlucht en een raftervaring. Ideaal wanneer je zoveel mogelijk wilt genieten van wat deze wilde rivieren te bieden hebben.

Zoek je een wat minder vaak bevaren maar even zo ruige rivier? Doe dan een jet-boattrip op de Dart River, zo'n 40 minuten rijden ten westen van Queenstown. Dan ga je met de speedboat de Dart River Wilderness in, een van de mooiste plekken van heel Nieuw-Zeeland! Deze tocht is zowel spannend als adembenemend en je stapt halverwege even uit voor een wandeling door het bos.

Er zijn in Queenstown verschillende touroperators die jet-boattochten aanbieden, zoals Shotover Jet, Kawarau Jet, Dart River Safaris en Twin Rivers Jet. Ga voor meer informatie hierover naar Queenstown Travel & Visitor Centre op de hoek van de Shotover & Camp Street, in het centrum van Queenstown.

Skydiven

Nieuw-Zeeland van boven bekijken? En gek genoeg om je van 5 km hoogte met 200 km/u naar beneden te laten storten? Dat kan ook in Queenstown. Het is niet je goedkoopste optie voor een geweldige adrenalinestoot, maar wel een van de meest te gekke.

Het uitzicht op dit prachtige land van zo'n hoogte is natuurlijk al super, maar de vrije val van bijna een minuut daarna overtreft alles. Armen kruislings tegen je borst gedrukt en je lijf als een banaan gevormd en gaan! Je zoeft keihard naar beneden totdat je parachute opengaat.

Maar dan is het nog niet voorbij, want je kunt nog lekker bijkomen en genieten van het fantastische uitzicht over een van de mooiste plekken op aarde.

Er zijn verschillende skydive-aanbieders in Queenstown. Ga hiervoor naar de Travel & Visitor Centre op de hoek van de Shotover & Camp Street, in het centrum van Queenstown.

Skiën

De besneeuwde toppen rond Queenstown is een van de beste skigebieden van heel Nieuw-Zeeland, en Queenstown is dan ook tussen juni en september een heus skioord.

Vooral de Coronet Peak (1651 m), 18 km ten noorden van Queenstown, is populair. Hier vind je het oudste skigebied van het land en dankzij de veelal boomloze toppen en een enorm dure sneeuwmachine kun je het hele seizoen geweldig skiën, snowboarden en langlaufen.

Skiliften brengen je tot hoogtes van 1585 m en 1620 m. Ook bieden The Remarkables, 23 km ten oosten van Queenstown, je goede skimogelijkheden voor zowel beginners als gevorderden.

Vanuit Queenstown gaan er verschillende shuttlebussen naar Coronet Peak en The Remarkables. Ga voor meer informatie hierover naar de Travel & Visitor Centre op de hoek van de Shotover & Camp Street, in het centrum van Queenstown.

Hiken

Veel van de buitensporten in Queenstown maken je budget er niet echt vrolijker op, maar gelukkig kun je hier ook actief bezig zijn zonder dat het je iets kost. Hiken, of tramping zoals dit in Nieuw-Zeeland wordt genoemd, is een geliefde bezigheid van de kiwi's. En dat is niet zo gek in zo'n prachtige omgeving die vraagt om ontdekt te worden!

Hier kun je dan ook een paar van de mooiste wandelingen ter wereld maken. Je kunt het rustig aandoen door langs het Lake Wakatipu door het park te lopen via de Peninsula Street.

Voor wat meer actie en panoramische uitzichten zijn tochten naar de Queenstown Hill (900 m) en Ben Lomond (1746 m) aanraders. Al moet je voor de laatste wel een goede conditie hebben!

Er worden vanuit Queenstown diverse hiketochten georganiseerd, variërend van een halve dag tot meerdere dagen waarbij je in de bergen overnacht. Populair zijn onder meer de Milford en Routeburn tracks.

Op onder meer Shotover en Camp Street in het centrum van Queenstown vind je verschillende touroperators die je wandelingen en hiketochten aanbieden.

White-water sledging

Queenstown is dankzij de aanwezigheid van ruige rivieren een uitgelezen spot om als waterrat en thrill seeker jouw uitdaging te vinden. White-water sledging is zo'n adventure sport die je een geweldige adrenaline kick geeft! Je gaat op je boogie board met je snufferd vlak boven het water als een gek de rivier over en je laat je meevoeren door wilde stroomversnellingen.

In Queenstown zijn er verschillende aanbieders die je een tour aanbieden die 3 a 5 uur duurt. Deze organisaties zorgen voor flippers, een helm, wet suit en natuurlijk je boogie board. Eerst worden je in wat meer rustige wateren de basistechnieken geleerd zoals 'hoe blijf ik in deze woeste rivier in godsnaam op mijn board'.

Daarna ga je de Clutha, Hawea of Kawarau River op en begint het echte werk én de serieuze kick! Keihard scheur je op je boogie board door de rivier, in stroomversnellingen en draaikolken mee.

Er zijn in Queenstown verschillende aanbieders die white-water sledging-tours aanbieden, bijvoorbeeld op Camp Street. Ga voor meer informatie hierover naar het Travel & Visitor Centre op de hoek van de Shotover & Camp Street, in het centrum van Queenstown.

Skyline Gondola en The Luge

Misschien klinkt een gondelvaart ietwat suf  te midden van alle adrenaline sports die je in Queenstown kunt beleven. Maar ga dit absoluut doen, want het uitzicht tijdens de vaart en op 730 m vanaf Bob's Peak is adembenemend. Dit is dé plek om de unieke omgeving van Queenstown met Lake Wakatipu en de Remarkables rustig te bewonderen.

Sla het Skyline Restaurant niet over want waar heb je een beter zicht tijdens je maaltijd dan hier? In de omgeving kun je mooie wandelingen maken, mountainbiken en kijken naar parasailers die van Bob's Peak afspringen.

Er zijn verschillende manieren om van die 730 m weer naar beneden te gaan. Zo kun je weer terug met de Skyline Gondola, maar er zijn meer uitdagende manieren. Zo kun je op een mountainbike met een noodgang naar beneden crossen of al paraglidend de berg afdalen. Een van de leukste manieren is The Luge.

In je Luge Cart race je naar beneden over tracks van zo'n 800 m en je kunt zo snel gaan als je wilt. Er zijn twee routes die je kunt volgen. Zo is er de Advanced Track met scherpe bochten, tunnels en heuvels. Ben je een wat mindere daredevil, dan is er de langzamere Scenic Track waarbij je een geweldig panoramisch uitzicht hebt op de omgeving.

De start van de Skyline Gondola bevindt zich aan het einde van Brecon Street, vlak naast het centrum van Queenstown.

Paardrijden

Om Queenstown en omstreken op een andere manier te ontdekken is paardrijden de ideale optie. Neem de tijd om het landschap in je op te nemen door over de hoge bergen te rijden, en daal weer af door de vele riviertjes in de valeien over te steken. Er is voor ieder wat wils: tochten van twee uur tot meer-daagse treks voor de doorgewinterde paardenfanaat. Vaak nemen de routes je mee door gebieden die afgesloten zijn voor openbaar vervoer waardoor je je een echte cowboy waant. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden kijk dan op nzhorsetreks.co.nz.

Queenstown Gardens

Wil je bijkomen van alle adventure sports en adrenaline kicks? Dan zijn de Queenstown Gardens de plek om te relaxen en te genieten van het uitzicht op het Wakatipumeer. Dit mooie park ligt op een schiereiland en is vanuit het centrum gemakkelijk te voet te bereiken.

De brede grasvelden zijn omgeven door hoge sparren en rozenvelden en zijn een oase van rust bij het drukke stadscentrum. Vooral in de herfst zijn deze tuinen prachtig. Ben je goed uitgerust, dan kun je ook in dit park actief bezig zijn, want er liggen hier ook sportvelden, een kunstijsbaan, een speeltuin en een promenade rond de eilandpunt.

De Queenstown Gardens liggen aan de Park Street en zijn prima te voet te bereiken vanuit het centrum. 

Kiwihouse and Birdlife Park

Heb je de bekendste vogel van Nieuw-Zeeland nog niet gespot en kun je het land niet verlaten zonder die kiwi te hebben gezien? Ga dan naar de Kiwi and Birdlife Park waar je er zeker eentje zult tegenkomen. Hier wonen kiwi's en andere bedreigde inheemse vogels zoals uilen, kea's en de zeldzame zwarte steltkluut.

Ze vallen onder een fokprogramma om in het wild vrij te worden gelaten of ze worden juist opgevangen nadat ze in het wild zijn verwond. Hoogtepunt is het nachtverblijf waar je een vleugelloze kiwi kunt zien. 

Het Kiwihouse and Birdlife Park ligt aan de Brecon Street aan de voet van het kabelbaanstation.

TSS Earnslaw

Een van de indrukwekkendste overblijfselen van de mijnbouwtijd van Queenstown is het schip de TSS (Twin Screw Steamer) Earnslaw. Op dit 51 m lange schip, dat ook wel 'de dame van het meer' wordt genoemd, kun je verschillende tochten maken, variërend van anderhalf uur tot vier uur durende dinercruises, bijvoorbeeld naar de Walter Peak High Country Farm.

Het schip wordt aangedreven door zijn dubbele op kolen gestookte 500 PK stoommachine.

De TSS Earnslaw ligt aangemeerd bij de Steamer Wharf aan de Queenstown Bay in het centrum van Queenstown.

Lord Of The Rings

Ben je benieuwd waar nou precies scenes van Lord Of The Rings zijn opgenomen dan zit je in Queenstown goed. In Queenstown wonen veel mensen die zelf persoonlijk dicht betrokken zijn geweest bij de productie van de film: van het smeren van broodjes tot het spelen van meerdere rollen. Zij zullen je graag in geur en kleur vertellen over hun belevenissen rondom dit fenomeen. Om het iets officieler aan te pakken kan je eenLord Of The Rings Tour boeken van een hele of halve dag, waarbij je bij sommigen ook mag spelen met de scripts en wapens uit de film. Kijk voor meer informatie oplordoftheringstours.co.nz.

Wijken

The Mall

The Mall, met daarom heen Camp Street en Rees Street omvatten het gezelligste gebied van Queenstown. In deze autovrije straat vind je niet alleen de leukste winkels, maar ook alles voor een een leuke avond uit. Wat dacht je van de kroegen waar ze live muziek spelen? Hier is altijd wel wat te beleven!

En wil je eens lekker een hapje eten? Bij het ene restaurant worden verse ingrediënten uit de omgeving gebruikt, bij de ander is er volop keus uit internationale gerechten. Zo kun je er Italiaans, Japans of Indiaas eten, of wordt er verse vis als culinair hoogstandje op je bord gepresenteerd. En dat allemaal onder het genot van een heerlijk glaasje Nieuw-Zeelandse wijn.

The Mall bevindt zich in het centrum van Queenstown, tussen de Queenstown Bay en Camp Street