Wat te doen in Nieuw Zeeland


Nationale parken

Nieuw Zeeland wordt vaak geroemd om zijn bijzonder mooie natuur. Het is daarom niet vreemd, dat dit land maar liefst 14 nationale parken telt. Daarnaast zijn er nog zo’n 20 natuurbeheerparken, 2500 reservaten en 14 zeereservaten. De 14 nationale parken hebben samen een oppervlakte van ongeveer 29.000 km². Bekende parken zijn Nationaal park Abel Tasman, Nationaal park Fiordland, Nationaal park Aoraki/Mount Cook, Nationaal park Arthur’s Pass, Nationaal Park Mount Aspiring, Nationaal park Paparoa, Nationaal park Te Urewera en Nationaal park Whanganui.

   

Noordereiland

Nieuw Zeeland bestaat eigenlijk uit twee grote eilanden. Noordereiland en Zuidereiland en nog wat kleine eilanden. Het Noordereiland wordt met name gekenmerkt door (actieve) vulkanen, geisers en warmwaterbronnen. Noordereiland heeft een wel heel bijzondere heuvel. Vooral door zijn naam dan.

Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu. Vaak wordt deze afgekort tot Taumata. Een vrije vertaling is: De top van de heuvel waar Tamatea, de man met de grote knieën, die de bergen neersloeg, beklom en verzwolg om het land door te trekken, gekend als de Landeter, speelde op zijn neusfluit voor zijn geliefde. Bij Mount Maunganui, een voorstad van Tauranga, is een baai waar elk jaar nationale surfkampioenschappen worden gehouden.

   

Zuidereiland

Dit andere grote eiland van Nieuw Zeeland is minstens zo geweldig als het Noordereiland. Het eiland is alleen zonder actieve vulkanen. Wel zijn er diverse fjorden te vinden. De bekendste liggen in de Fjordland regio. Dit zijn de fjorden Doubtful en Milford Sound. Wat dit Zuidereiland heel bijzonder maakt, is het feit dat oost en west worden gescheiden door de Nieuw Zeelandse Alpen. Deze bergrug heeft toppen van tot wel 3764 meter hoog.

   

Wellington

De hoofdstad van Nieuw Zeeland zal zeker een grote indruk achterlaten. Wellington wordt daarom ook vaak als Nieuw Zeeland’s favoriete bestemming genoemd. Geroemd worden onder meer de hoeveelheid gekwalificeerde restaurants, toeristische en culturele attracties en de compactheid van de stad. Het zeer bekende Te Papa Tongarewa Museum is hier bijvoorbeeld te vinden. Veel festivals weten de weg naar deze bruisende stad zeer goed te vinden. Maar ook de filmindustrie, muziekindustrie, beeldende kunst en theater is hier veelvuldig te ontdekken. Vergeet vooral Wellington Harbour by night niet te bezoeken. Alles is mogelijk in deze ‘coole’ hoofdstad

   

Stewart Island

Stewarteiland ligt onder Zuidereiland. De Freshwater-rivier zorgt voor een moerassige vallei. Het enige dorp waar alle inwoners van dit eiland wonen, is Oban wat vlakbij Half Moonbaai ligt. Met een veerdienst is het mogelijk hiervandaan over te steken naar Bluff op het Zuidereiland. Het eiland heeft een zeer mooi natuurpark ‘Nationaal Park Rakiura’. Eén van de nationale kenmerken van Nieuw Zeeland is de loopvogel kiwi. Deze kiwi’s komen veelvuldig voor in dit nationale park. Doordat er weinig natuurlijke vijanden zijn voor kiwi, is dit de beste plaats om ze te observeren.

 

Auckland

Auckland is een dichtbevolkte stad met ruim 1,4 miljoen inwoners. Er is een zeer ruime haven met zeker 135.000 jachten. Niet voor niets heeft deze stad de bijnaam ‘City of Sails’. De stad heeft veel winkel gebieden in bekende straten als, Queen Street, Karangahape Road en Ponsonby Road. Er zijn genoeg musea te bezoeken, zoals het Colin McCahon, Auckland War Memorial Museum, Auckland Art Gallery en New Zealand National Maritime Museum. Genoeg te zien en te doen in deze wervelende stad.

   

Milford Sound

De Milford Sound is de bekendste fjord van Fjordland. Je vindt dit bijzonder mooie natuurverschijnsel in het Nationaal Fiordland park. Het hoogste punt van deze fjord bevindt zich op 1692 meter hoogte en heeft de naam Mitre Peak. Volgens wandel kenners zou de mooiste wandelroute ter wereld eindigen in Milford Sound.

   

Queenstown

Op dit zuidereiland van Nieuw Zeeland moet je zijn voor avontuur en sport. Queenstown staat namelijk bekend als internationaal centrum voor avontuurlijke sporten. Queenstown ligt aan het Wakatipumeer, wat ooit een gletsjer is geweest. Iedere vijf minuten stijgt en daalt het water voor een 7cm. Vlakbij Queenstown ligt een schiereiland waar je de Queenstown Gardens vindt, met zijn mooie rozenperken. Er zijn verschillende skigebieden als Coronet Peak en Remarkables. Queenstown is tevens de locatie geweest voor veel opnames van de film ‘The Lord of the Rings

   

Te Papa Tongarewa museum

Het gratis museum ‘Te Papa Tongarewa’, is het nationale museum van Nieuw Zeeland. Er is veel te vinden over de Maori cultuur, maar ook de historie en natuur van Nieuw Zeeland komt aan bod. Het museum heeft een oppervlakte van 36.000 m² en heeft nog een aantal buitenlocaties, natuurgebieden en grotten.

   

Waitomo

Waitomo is een gebied in Nieuw Zeeland, wat vrij rustig is. Desondanks is er bijzonder veel te zien en te beleven. Kom bijvoorbeeld meer te weten over de Nieuw Zeelandse “glowworm”. Waarom gloeien ze bijvoorbeeld. Bezoek één van de 300 grotten en ontdek de kalksteen van Waitomo van meer dan 30 miljoen jaar geleden. Of trek per paard langs de mooiste plekjes van Waitomo.