Angkor wat


Angkor Wat is het beroemde tempelcomplex in het noordwesten van Cambodja. Tot en met de 2e helft van de 15e eeuw wat Angkor Wat de hoofdstad van het Khmer rijk. In de 2e helft van de 19e eeuw werden de onder woekerende jungle verborgen ruïnes ontdekt door de Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot. Hij genereerde veel aandacht voor Angkor Wat door te publiceren dat Angkor Wat bijzonderder en groter was dan wat de Grieken en Romeinen ons nagelaten hebben. Tegenwoordig is Angkor Wat hét symbool van Cambodja en is tevens in de vlag van het land verwerkt. Behalve de naam van het complete tempelcomplex, is "Angkor Wat" ook de naam van de grootste tempel op het complex.

 

Oriëntatie Angkor Wat

Angkor Wat ligt ruim 5 km ten noorden van het stadje Siem Reap. Siem Reap ligt in het noordwesten van Cambodja langs de doorgaande hoofdweg van de Thaise grens naar de hoofdstad Phnom Penh via de noordelijke route langs het Ton Le Sap meer.

 

Zonsop- en ondergang van Angkor Wat

Het tempelcomplex is ruim 10 vierkante kilometer groot. Door de hoeveelheid tempels zijn een aantal tempels uitermate geschikte om te bezoeken tijdens zonsopgang én zonsondergang.

Zo kun je de zonsopgang het best bekijken vanaf het grasveld voor de hoofdtempel van Angkor Wat zelf. De zonsondergang kun je bekijken vanaf Phnom Bakheng.

 

Gratis naar de zonsondergang van Angkor Tom

Wanneer je op de dag voordat je het tempelcomplex Angkor Wat wilt gaan bezoeken na 16:00 een entree-pas koopt, kun je gratis het complex bezoeken om bij Phnom Bakheng van de zonsondergang te genieten. Reken wel op een grote menigte reizigers die dit ook bedacht hadden. Angkor Wat is inmiddels wel erg populair. In het hoogseizoen zijn er gevallen bekend van mensen die de heuvel waar Phnom Bakheng Tom op staat überhaupt niet opkomen vanwege de drukte.

 

Kosten / entree Angkor Wat

1 day-pass = $20

3 day-pass = $40

7 day-pass = $60

De meeste mensen kopen een 3 day-pass en bezoeken het tempelcomplex 2 dagen.

 

Guesthouse Siem Reap

Siem Reap is uitgegroeid tot een bruisend stadje dat leeft van de inkomsten van de bezoekers van Angkor Wat. Angkor Wat trekt veel verschillende soorten reizigers. Voor iedere portemonnee biedt Sieam Reap uitstekende accommodatie. Zo slaap ja al in één van de goedkope guesthouses voor minder dan € 10 per nacht. Let bij het boeken ook op de locatie van je hotel of guesthouse. Accommodatie rechts van de rivier biedt over het algemeen een iets beter prijs/kwaliteit verhouding. Bekijk het overzicht met beschikbare hotels en guesthouses in Siem Reap.

 

Hoe kom je bij Angkor Wat en Siem Reap

Vrijwel iedereen verblijft meerdere dagen in het stadje Siem Reap vlakbij Angkor Wat. Siem Reap kun je op op diverse manieren bereiken: Boot ,Bus, Vliegtuig

Boot naar Siem Reap

Vanuit Phnom Penh en Battambang kun je met een boot over het Tonle Sap meer naar een dorpje vlakbij Siem Reap varen. De boottocht kost tussen de $20 en $25. Boottickets kun je in Siem Reap, Battambang en Phnom Penh gemakkelijk via je guesthouse regelen.

Bus naar Siem Reap

Je kunt vanuit diverse plaatsen in en buiten Cambodja rechtstreeks met een (mini)bus naar het stadje Siem Reap nabij Angkor Wat reizen. Dit kan o.a. vanuit de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, de Thaise hoofdstad Bangkok, en het Thaise eiland Koh Chang. Prijzen en reistijden variëren per vertrek-bestemming en busmaatschappij. Tot eind 2008 was de hoofdweg tussen de Thaise grens (Poipet), Siem Reap en Phnom Penh niet verhard. In het regenseizoen werd het daarom 1 grote modderpoel. Inmiddels is de weg keurig geasfalteerd en is de reistijd daardoor ook aanzienlijk verkort. Check ook de speciale pagina over wegcondities in Cambodja. Shop voor de beste prijs rond in Siem Reap. Er zijn gevallen bekend waarbij de ene reiziger $6 betaalt voor de busrit naar Bangkok en andere reizigers $15. Je reist meestal per mini-bus en je hebt niet altijd even veel ruimte. Stel je hier alvast op in. Dan kan het hooguit meevallen.

Vliegen naar Siem Reap

Siem Reap Airport licht 6km verwijderd van het stadje Siem Reap. Er is een 'departure' en 'arrival' tax. Die bedraagt $6 / $25 voor nationale/internationale vluchten. Buiten de luchthaven is een ticketbooth waar je een taxirit met een geregistreerde taxi kunt regelen zodat je niet teveel betaalt. Vervoer van/naar Siem Reap zou ongeveer $7 voor een taxi mogen zijn, $2 voor een motorbike ritje.

Bonus: Tijdens het landen en opstijgen heb je, afhankelijke van het weer, een schitterend uitzicht op de tempels van Angkor Wat. Camera's klaar dus!

Siem Reap is verbonden met diverse grote luchthavens van omringende landen. Hierdoor kun je voordelig vanuit o.a. Bangkok, Chiang Mai of Kuala Lumpur naar Siem Reap vliegen om de tempels van Angkor Wat te bezoeken. Hieronder vind je een overzicht van populaire vliegtickets naar Siem Reap