The Killing fields


Over het geïsoleerde regime van Pol Pot was aanvankelijk niets bekend, maar na verloop van tijd werd het voor de buitenwereld duidelijk wat er in Cambodja gebeurde. Tijdens het bewind van deze dictator Pol Pot werden meer dan een miljoen mensen vermoord.
In Cambodja werden zo'n 400 velden gevonden, waar meerdere massagraven zijn. Ze liggen verspreid door het land. Deze moordvelden noemen we de "Killing Fields". 

Eén van die velden is wereldberoemd, omdat deze vlak bij Phnom Penh ligt. Het is Choeung Ek en ligt in een Memorial Park. Ten tijde van het Rode Khmer bewind was dit gedeelte een moerachtig gebied. Gevangenen van Tuol Sleng Gevangenis (S 21) werden per truck hier naar toe gebracht en vermoord.

Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren in te slaan. Ook doodbloeden werd veel toegepast. In totaal zijn in Choeung Ek 8985 lijken opgegraven. De meeste schedels bevinden zich nog hier in de massagraven.

 

Een bezoek naar de killing fields kun je het beste met een tour die je kunt regelen in Phnom Penh.

 Als je aankomt bij de massagraven moet je entree betalen. Daarna loop je naar het monument. Hierin bevinden zich de vele schedels.
Als je verder loopt zie je bij de grasvelden massagraven. Hier en daar steekt nog een lapje stof uit de grond. Bij de graven zijn bordjes met getallen 389 of 427. Dit zijn het aantal slachtoffers, die in deze kuil gevonden zijn.
Veel slachtoffers zijn nog niet opgegraven uit de ondiepe massagraven. Dit is te wijten aan het grote aantal slachtoffers. Het kan dus gebeuren, dat bij hevige regenval kleding, botten of tanden zichtbaar worden boven de grond. Het is niet de gewoonte om hier overheen te lopen. Als je zoiets ziet, moet je opzichters of de gids waarschuwen.

.