Wat te doen inCambodja


Angkor

Een van de meest populaire en bijzondere attracties in Cambodja zijn de tempels bij Angkor. Hier vind je vele tempelcomplexen van de verschillende hoofdsteden die uit het Khmer-rijk stammen. Dit rijk is ontstaan in de 9e tot en met de 15e eeuw na Christus en is werkelijk schitterend. Een belangrijke en het grootste religieuze bouwwerk ter wereld is de Angkor Wat tempel.

 

Banteay Srei tempel

In de 10e eeuw is de Banteay Srei tempel gebouwd. Zo'n 40 kilometer ten noordoosten van Siem Reap ligt 'de tempel van de vrouwen'. Deze tempel valt erg op door het enorme detail in de afbeeldingen die er te zien zijn. De Banteay Srei tempel is een van de weinige tempels die niet in directe opdracht is gebouwd van een koning, maar is gebouwd ter ere van de god Shiva.

 

Koh Ker

De hoofdstad van het Khmer-rijk was Koh Ker, voor een korte periode van 925 tot en met 944 na Christus. Er werden in deze tijd diverse spectaculaire gebouwen en beeldhouwwerken geconstrueerd, die tot op de dag van vandaag nog goed te bezichtigen zijn. De Prasat Thom van 30 meter hoog domineert het gebied. Uit de stenen is een gigantische Garuda uitgehouwen, wat een mythisch half-mens en half-vogel wezen is. Hij is echter voor een groot deel bedekt nu.

 

Kratie

Aan de oevers van de Mekong rivier ligt een klein stadje genaamd Kratie. In de stad vind je een centrale markt, omgeven door oude, Franse koloniale gebouwen. Dit is tevens dé plek om de zeldzame Irrawaddy dolfijn te zien, die in de Mekong rivier leeft maar in steeds kleinere aantallen te zien is. Ze schatten dat er tussen de 66 en 86 dolfijnen overgebleven zijn in het bovenste deel van de Mekong rivier.

 

Bokor Hill Station

Het tegenwoordig verlaten en griezelige Bokor Hill Station werd vroeger gebruikt door de Fransen om de hitte van Phom Penh te ontwijken. Het station is in de geschiedenis twee keer verlaten, een keer in 1940 toen de Japanners Cambodja binnenvielen en later in 1970 weer toen de Rode Khmer het land overspoelde. De weg naar de ghost-town is vanaf 2008 gesloten maar er worden verschillende wandeltochten naar georganiseerd door lokale reisagenten.

 

De Zilveren Pagode

In Phom Phen ligt de Zilveren Pagode, die in 1892 gebouwd is. De tempel heeft zijn naam te danken aan de 5.000 zilveren tegels die op de vloer van de pagode liggen. Er zijn vele nationale schatten als goud en juwelen Boeddhabeelden te vinden in de pagode. De levensgrote gouden Boeddha Maitreya valt bijvoorbeeld erg op met zijn 9.584 diamanten.

 

Sihanoukville

De haven- en badplaats Sihanoukville, die ook wel bekend staat als Kamping Som, ligt aan de Golf van Thailand. Dit plaatsje is onder veel toeristen zeer populair door de witte stranden en prachtige tropische eilanden. Het is de perfecte plek om even tot rust te komen.

 

Preah Vihear

Op een rots van 525 meter in de Dangrek Mountains ligt de Khmer tempel Preah Vihear. Deze tempel ligt zeker op de meest spectaculaire plek van alle tempels. Hij is gebouwd in de 11e en de 12e eeuw en ligt echt op de grens tussen Cambodja en Thailand. De tempel is gewijd aan de god Shiva.

 

Tonle Sap

Het grootste zoetwatermeer van Zuidoost-Azië is het Tonle Sap en daardoor van groot belang voor Cambodja. Tonle Sap is de thuisbasis voor veel etnische Vietnamezen die in drijvende dorpen rondom het meer wonen. Ook tal van Cham gemeenschappen leven hier. Vooral de drijvende dorpen zijn zeer indrukwekkend.

 

Siem Reap

De meest snelgroeiende stad in Cambodja is zeker Siem Reap. Het is een klein en charmant stadje maar vormt wel de toegangspoort voor de wereldberoemde tempels van Angkor. Dankzij deze attracties is het stadje getransformeerd tot een belangrijke toeristische plek met een breed scala aan hotels en restaurants.