Shanghai


Wij waren voor het eerst in 2007 en er is intussen veel veranderd.Vooral het uitzicht vanaf de bund waar enorm is bijgebouwd en vele wolkenkrabbers het zicht bepalen is veranderd.Deze veelzijdige metropool is on the move en heeft veel te bieden. In de ommuurde Oude Stad vindt je vooral veel historische bezienswaardigheden zoals oude tempels en pittoreske straten en plaatsjes. Een wandeling over de Bund zal u versteld doen staan. De oude statige panden geven de boulevard een bijzonder uiterlijk. Vooral doordat het aan het water ligt geeft dit het geheel extra allure. Een heel andere kant van de stad is het deel met zijn enorme wolkenkrabbers zoals de beroemde Oriental Pearl Tower, het Shanghai World Financial Centre en de Jin Mao Tower. Juist deze veelzijdigheid zorgen er voor dat jaarlijks miljoenen bezoekers de stad verkennen en beleven.


Oriental Pearl Tower
De Oriental Pearl Tower van Shanghai. Als je van hoge torens met een mooi uitzicht houdt dan moet je zeker een bezoek brengen de Oriental Pearl Tower in Shanghai.
Van alle steden in de wereld is de skyline van Shanghai een van de mooiste, waarbij de Pearl tower een bijzondere plek inneemt. Gebouwd aan het begin van de jaren negentig als een radio- en televisietoren – een functie die het vandaag de dag nog steeds vervult – steekt de toren met 468 meter boven de rest van de stad uit. Door de locatie op de punt van het nieuwe zakendistrict Lujiazui is het een van de meest herkenbare symbolen van Shanghai.


Jaden Boeddha Tempel
Deze zeer belangrijke tempel in Shanghai is een boeddhistische tempel die ook wel bekend staat als Jufo Si. Hij werd in 1882 opgericht en had toen twee zittende Boeddha beelden uit Birma. Na een verwoestende brand werd de tempel op een andere plaats weer opgebouwd. Deze staat nu in het noordwesten van de stad. Er zijn verschillende zalen en kamers zoals de Kamer van de Vier Hemelse Koningen, Grote Zaal van Weelde en de Zaal van de Jaden Boeddha.


De Bund

De Bund is de wandel promenade van Shanghai met het beste uitzicht op de skyline van Shanghai. Deze boulevard ligt aan de rivier Huangpu. De meest oude en koloniale panden liggen in dit deel van de stad. Met een wandeling over de brede promenade kom je langs prachtige gebouwen zoals die van het Douanekantoor, de Shanghaibank, North China Daily News en diverse luxe hotels. Met name ‘s avonds als de lichtjes aan gaan is het een betoverend gezicht.


Yu Yuan-tuinen
Deze imposante oude Chinese tuin ligt in het noordoosten van de Oude Stad. De tuin stamt uit de Ming-dynastie. Het werd ontworpen door Pan Yunduan die het creëerde voor zijn vader Pan En. Daarna is het in verschillende handen terecht gekomen en hebben er aanpassingen en uitbreidingen plaatsgevonden. Pas rond 1780 werden de tuinen opengesteld voor publiek. Tegenwoordig is het deels een grote bazaar waar van alles te koop wordt aangeboden. Naast de City God Temple, het Theehuis Huxingting en de Drakenmuur zijn er altijd verschillende straatartiesten te vinden. De grote rotspartijen in het oosten zijn imposant.


De haven van Shanhhai

Grootste haven ter wereld
De haven van Shanghai is een druk handelsgebied, met name voor containers. Doordat het aan de Yangtze rivier ligt is de haven een belangrijke toegangspoort voor buitenlandse handel. Jaarlijks gaat er hier voor 650 miljoen ton aan goederen doorheen op weg naar diverse bestemmingen. Bij de haven ligt tevens een zeer lange zeebrug. Dit is de Donghai-brug die Shanghai verbindt met Yangshan Container Terminal. De brug is 31 kilometer lang.


Yu Yuan-tuinen
Deze imposante oude Chinese tuin ligt in het noordoosten van de Oude Stad. De tuin stamt uit de Ming-dynastie. Het werd ontworpen door Pan Yunduan die het creëerde voor zijn vader Pan En. Daarna is het in verschillende handen terecht gekomen en hebben er aanpassingen en uitbreidingen plaatsgevonden. Pas rond 1780 werden de tuinen opengesteld voor publiek. Tegenwoordig is het deels een grote bazaar waar van alles te koop wordt aangeboden. Naast de City God Temple, het Theehuis Huxingting en de Drakenmuur zijn er altijd verschillende straatartiesten te vinden. De grote rotspartijen in het oosten zijn imposant.


Het Shanghai Museum
In het Volkspark ligt het zeer bijzondere Shanghai Museum. Ooit werd de locatie gebruikt voor paardenraces, maar in 1959 werd dit museum er gevestigd. In 1993 werd het nieuw gebouwde museum geopend met een oppervlakte van ongeveer 39.000 m². Er is onder andere een collectie te bewonderen van meer dan 120.000 Chinese historische voorwerpen. Of wat te denken van bronzen wijnvaten uit de 18e eeuw v. Chr. Of breng een bezoek aan de museum bibliotheek met zijn uitmuntende collectie van zo’n 20.000 kunst- en geschiedenisboeken. De collecties zijn zo uiteenlopend dat je hier gerust een dag voor uit kunt trekken.


Nanjing Road
Deze invloedrijke straat van Shanghai behoort tot de drukste winkelstraten van de wereld. De straat die ook wel bekend staat als Nanjing Lu bestaat voornamelijk uit voetgangersgebied, zodat je er heerlijk zonder gevaar kunt rondlopen. Hier vind je zo’n zes kilometer winkelplezier. Grote en kleine merken worden hier aangeboden. Natuurlijk zijn het merendeel van de ‘ketens’ hier vertegenwoordigd. In het oostelijke deel is een openlucht markt te vinden met voornamelijk gadgets en andere elektronische en digitale apparatuur.


St. Ignatiuskathedraal
Het meest bijzondere aan deze kathedraal is zijn ligging. Op de achtergrond rijzen namelijk de hoge strakke gebouwen die het tegenovergestelde uitstralen dan de neogotisch gebouwde kathedraal uit het begin van 1900. De kathedraal die ook wel Xujiahui Kathedraal wordt genoemd, ligt aan Puxi Road in Xujiahui. Elke zondag wordt hij druk bezocht.


 

Xintiandi

Dit district van Shanghai staat bekend als entertainment district. Hier zijn veel theaters te vinden, bars, discotheken en goede restaurants. Het wordt zelfs door sommige aangeduid als het eerste luxe en recreatieve, commercieel winkelgebied van China. Door de vele oude historische gevels en smalle straten die gevuld zijn met kleine boetieks en kunstgalerijen zijn er veel smaakvolle plekjes te vinden.

 


Shanghai Oceaanaquarium
De meest bijzondere en uiteenlopende onderwaterdieren uit alle uithoeken van de wereld zijn hier te bewonderen. Het aquarium wordt niet voor niets het beste van de wereld genoemd. Via een 150 meter lange tunnel loop je als het ware in de zee. Alle delen van de wereld waaronder Antarctica, Afrika, Australië, Zuid-Amerika en natuurlijk China worden er tot in de kleinste details weergegeven. Er zijn verschillende voedertijden waar je bij aanwezig kunt zijn.