Wat te doen in China


Terracottaleger in Xi'an
Dichtbij de stad Xi'an vind je een van de meest populaire attracties van China; het terracottaleger van keizer Qin Shi. Het leger bestaat uit vele duizenden krijgers, ruiters met strijdwagens en paarden die je verspreidt over drie grote hallen kunt bezichtigen. Naast het prachtige terracottaleger heb je er nog diverse andere attracties, zoals het Banpo historische dorp, meerdere musea en enkele interessante mausoleums. Een bezoek aan Xi'an en het prachtige leger is een absoluut hoogtepunt van je vakantie naar China.


Hangende klooster bij Datong
Datong is een must-see van China. Je hebt er onder andere het prachtige hangende klooster, dat tegen de berg Hengshan aan gebouwd is. Een andere grote attractie bij Datong zijn de Yungang grotten. Hier vind je meer dan 50.000 boeddhistische beelden, verspreidt over zo'n 45 grotten. De meeste reizigers bezoeken Datong tussen Beijing en Xi'an in, vaak als onderdeel van een mooie rondreis


Het prachtige karstgebergte
Het karstgebergte bij Yangshuo is een van de mooiste gebieden van China. Het is hierdoor ook een van de meest toeristische gebieden, dat vooral erg in trek is bij westerse reizigers. Je hebt er prachtige resorts, en ook veel gezellige guesthouses. Yangshuo is de perfecte plek voor een eerste kennismaking met China, zonder meteen in het diepe te worden gegooid. Je kunt het gebied per boot verkennen (Yangshuo River Cruise), maar ook prima lopend of per fiets. De Li-rivier is erg mooi, maar de kleine rivier de Yulong is nog mooier. Een van de grootste attracties bij Yangshuo is de fantastische lichtshow 'Impression Sanjie Liu'.


Jiuzhaigou Vallei
Jiuzhaigou - de Jiuzhai vallei - wordt gezien als een van de mooiste gebieden in China. Alles draait er om de natuur, en je kunt er dan ook prima wandelen. Centraal staan diverse watervallen en prachtig gekleurde meren die omringd worden door meerdere bergen met besneeuwde toppen. In het enorm uitgestrekte natuurpark komen ook panda's voor. Je kunt op diverse manieren naar Jiuzhaigou reizen. Sinds 2012 heb je een directe treinverbinding tussen Chengdu en Jiuzhaigou dorp, wat de snelste en meest praktische manier is om naar het prachtige natuurgebied te reizen. Een andere manier is het vliegtuig vanaf Chengdu Shuangliu luchthaven. De goedkoopste wijze is per bus, vanaf het New South Gate busstation of het Chadianzi busstation in Chengdu.


Pingyao
Pingyao is - voor Chinese begrippen - een klein maar ontzettend mooi stadje, dat vooral bekend is vanwege de bijzonder goed bewaard gebleven stadsmuur en het daarachter liggende eeuwenoude centrum. Binnen de stadsmuur lijkt de tijd stil te zijn blijven staan. Je ziet de meest prachtig versierde huizen en Pingyao heeft ook meerdere tempels en musea. Het oude centrum van Pingyao is autovrij en je kunt dus op je gemak naar hartenlust slenteren langs de honderden kleine winkeltjes. Vooral ook 's avonds is het geweldig sfeervol: als alle rode lampionnen aangaan lijkt Pingyao net een Chinees sprookjesdorp. Pingyao ligt grofweg tussen Beijing en Xi'an en wordt vaak het best bewaarde geheim van China genoemd


Longji rijstterrassen
Ten noorden van Guilin, in de regio Longshen, vind je de prachtige Longji rijstterrassen. Je kunt er heerlijk wandelen, en tegelijk van de prachtige vergezichten genieten. In het gebied heb je diverse authentieke dorpjes, zoals Ping'an, Dazhai en Zhongliu, waar je kennis kunt maken met enkele etnische minderheden van China; de Miao, Yao, Dong en Zhuang. Vooral de Yao zijn leuk om te ontmoeten, want van de vrouwen wordt gezegd dat ze het langste haar ter wereld hebben. Een bezoek aan de regio Longshen valt prima te combineren met een bezoek aan het prachtige karstgebergte bij Yangshuo.


Chinese Muur bij Beijing
Van alle grote steden in China heeft Beijing waarschijnlijk de meeste attracties. Je hebt er een enorme hoeveelheid culturele hoogtepunten, zoals de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede, de authentieke hutongs en diverse prachtige tempels. Daarnaast heb je er veel mooie parken, en natuurlijk een flinke hoeveelheid moderne shopping malls. Buiten Beijing heb je de Chinese Muur, een absoluut hoogtepunt van een reis naar China, en bijna altijd wel onderdeel van een rondreis door het land.


Reuzenpanda's bij Chengdu
Chengdu is een grote miljoenenstad in het westen van Centraal-China. De stad is vooral bekend vanwege de prachtige bergachtige omgeving. De regio is de plek waar panda's in het wild leven. Hoewel de aantallen flink zijn afgenomen heb je er diverse speciale conservatieparken die de panda's onderzoeken en fokken. Een bezoek aan zo'n conservatiepark is ook weer een hoogtepunt van je reis door China, en diverse reisbureaus bieden een bezoek aan Chengdu (en de panda's) aan als onderdeel van een rondreis door het land (bij China online kun je ook een losse bouwsteen naar de panda's afnemen mocht je graag je eigen reis willen samenstellen).


Dali, Lijiang & Shangri-La
In de regio Yunnan liggen een aantal fantastisch mooie en tevens zeer populaire dorpen; Dali, Lijiang en Shangri-La, die vooral veel bezocht worden door backpackers en budget reizigers. Veel reizigers vinden de dorpen, waar cultuur en natuur centraal staan, de mooiste van China. Een verblijf binnen de dorpen is goed betaalbaar, en er hangt een relaxt en prettig sfeertje. Natuurliefhebbers die tevens van avontuur houden zullen waarschijnlijk een meerdaagse trek door de Tiger Leaping Gorge als een hoogtepunt van hun reis door China ervaren. Startpunt voor een trip naar deze regio is de stad Kunming, in het zuidwesten van China. Diverse reisbureaus bieden een bezoek aan de regio Yunnan aan binnen hun rondreizen door China, zo kun je bijvoorbeeld bij China online diverse bouwstenen aan elkaar knopen. Je kunt echter ook prima zelf naar deze prachtige streek reizen.


Huangshan (de Gele Berg)
De berg Huangshan, ook wel de Gele Berg genaamd, is een belangrijke berg voor de Chinezen en tevens een UNESCO World Heritage Site. Je hebt er diverse tempels en pagodes en tijdens feestdagen en vakanties is het er altijd een flinke drukte. Je ziet de berg vaak terug op schilderijen en ansichtkaarten. Bezoekers kunnen er leuk wandelen, en op de hogere niveaus van prachtige uitzichten genieten. Er is ook een kabelbaan die je direct naar een van de toppen brengt. Een bezoek aan de berg is goed te combineren met een bezoek aan Shanghai.


Hongkong
Hoewel Hongkong een duidelijk eigen karakter heeft, is het voor velen een hoogtepunt van een vakantie naar China. Hongkong is een fantastische stad, met veel leuke attracties en vooral veel moderne shopping malls.


Tiger Leaping Gorge (dichtbij Lijiang)
Tiger Leaping Gorge is een fantastisch mooi natuurgebied in het zuidwesten van China, dichtbij de grote stad Kunming en de authentieke dorpen Dali en Lijiang. Het gebied is vooral populair onder de avonturiers, want de meerdaagse treks zijn niet mals. Het prachtige natuurgebied is regelmatig gesloten voor toeristen vanwege de weersomstandigheden. Vaak is er sprake van bar winterweer en in de zomer kan het er tijdens het regenseizoen flink spoken.


De provincie Sichuan
De provincie Sichuan heeft zoveel attracties dat je hier alleen al een complete drieweekse vakantie in China kunt doorbrengen. Het startpunt is de grote stad Chengdu, met diverse attracties en bezienswaardigheden. Buiten de stad vind je ook diverse hoogtepunten, zoals het prachtige natuurgebied bij Jiuzhaigou (nr.6 in de top10), de reuzenpanda's (nr.8 in de top10) in de diverse speciale conservatieparken, het mooie natuurgebied bij de berg Qingcheng, het enorme uit rotsen gehouwen Boeddhabeeld bij Leshan en de diverse authentieke dorpen (waar je enkele etnische minderheden kunt bezoeken).


Mianshan
De berg Mianshan ligt bij het stadje Jiexiu in Centraal-China, dichtbij het prachtige authentieke dorp Pingyao (zie nr.4 in de top10). Mianshan is een gebied vol culturele hoogtepunten. Zo heb je er diverse prachtige tempels, waaronder de grootste taoïstische tempel van China; Daluo Palace. Geniet van een prachtige zonsopkomst bij de mooie drakenkop tempel. Een absoluut hoogtepunt is de trap met treden die uit de bergwand steken. Het gebied is groot en heeft veel prachtige bezienswaardigheden. Je kunt het beste enkele dagen uittrekken voor een bezoek aan Mianshan Mountain en alle hoogtepunten.