Kyoto


Kyoto is een redelijk grote stad in Japan en heeft ongeveer 1,5 miljoen inwoners. In een ver verleden was deze stad de keizerlijke hoofdstad van het land voordat Edo (het hedendaagse Tokyo) dat werd. Kyoto is gelegen op het eiland Honshu, dit is het grootste eiland van Japan. Rondom de stad liggen bergen en de niet ver verder kom je de stad Osaka tegen. Kyoto staat bekend om zijn warmte en het beetje wind tijdens de zomernachten, perfect om uit te puffen na het drukke warme en benauwende Tokyo. Kyoto wordt door veel mensen gezien als het culturele centrum van Japan omdat het een oude stad is met veel cultuur. Veel bewoners van Kyoto doen aan groenteteelt, want de grond is namelijk vruchtbaar daarnaast wordt er veel gevist. Lees meer over Kyoto.

Fushimi Inari-taisha

Volgens vele Japanners de meest gefotografeerde plek in Japan is Fushimi Inari-taisha. Deze plek is wereldwijd bekend om zijn prachtige rode houten bogen/poorten die torri’s heten. Torri’s zijn heilige poorten die naar een tempel leiden. Fushimi Inari-taisha staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO en is één van de must see bezienswaardigheden in Kyoto. Het is naast het meeste gefotografeerde plekje in Japan ook het meest indrukwekkende plekje van Kyoto. Het is een gigantisch tempelcomplex dat door de bergen heen loopt en bestaat uit 32.000 heilige poorten (torii’s). Je kan onder deze heilige torri’s doorlopen en uiteindelijk uitkomen bij verschillende tempels. De Fushimi Inari-taisha is een tempel gebied dat zich verspreid over ongeveer 4 vierkante kilometer op de berg Inari. Je kan overal heen lopen en de meeste paden leiden zich onder de prachtige rood/zwarte poorten door. De geplaatste torri’s in het tempelgebied zijn gedoneerd door Japanse bedrijven om zo hun welvaart te prijzen. Dit proces is begonnen in het jaar 711 en loopt tot op heden door.

 

Hoe bereik je Fushimi Inari-taisha
Het tempelgebied ligt niet in het centrum van Kyoto maar aan de rand van de stad. Hierdoor duurt reizen wat langer dan naar de meeste andere bezienswaardigheden. Je kan het beste de JR Nara lijn nemen en dan bij Inari uitstappen. Deze lijn vertrekt vanaf het hoofdstation van Kyoto. Je kan ook georganiseerde bustours boeken bij verschillende touroperators, dit is niet eens zo heel duur of omslachtig.

 

Gion

Gion is de één van de laatste en echte Geisha wijken van Japan. Het is een prachtige oude wijk die je meeneemt naar het oude Japan. Je kan hier verdwalen tussen de oude Japanse houten gebouwen, theehuisjes en exclusieve Japanse restaurants. Gion is een wijk in Kyoto die je zeker niet mag overslaan. In Gion kan je natuurlijk terecht voor je dosis traditionele Japanse kledij en architectuur. De wijk is bestaat namelijk bijna geheel uit houten gebouwen en kent nog vele Geisha’s die in traditionele kimono’s rondlopen. Een Geisha is vanaf oudsher een traditionele Japanse muze voor artiesten en rijke Japanners. Ze gebruiken klassieke muziek, dans en zang om een avond vol entertainment aan te bieden. Dit is een ware vorm van kunst en wordt in geheel Japan erkent als cultuurerfgoed. Een Geisha is meestal gekleed in een kimono, pikzwart haar (soms pruik), witgezicht en fel rode lippen. In Gion ben je ongeveer een uur zoet waarna je zeker niet mag weggaan zonder een kopje thee te drinken in één van de vele theehuisjes. Je krijgt hier op een traditionele manier thee en kan genieten van de rust die alle houten gebouwen om je heen geven. Ben je er op zoek naar exclusieve Japanse restaurants die je nergens anders in Japan vindt dan kan je in Gion je hart ophalen. De wijk zit bomvol hautecuisine en voor de echte fijnproever is het een waar walhalla.

Bezoek je Kyoto dan kom je ongetwijfeld om een aantal prachtige oude tempels te bezichtigen. De Kinkaku-ji staat in onze ogen hoog in de top 10 tempels van Kyoto en is het bezoeken waard, vandaar dat hij op de 3e plek in onze top 5 bezienswaardigheden van Kyoto staat. Het is ook één van de 17 locaties in Kyoto die op de UNESCO Wereld Erfgoed lijst staan. De tempel is makkelijk te bereiken door vanaf Kyoto Station met de bus naar Kinkaku-ji Michi of Kinkaku-ji Mae te reizen.

 

Tempels
De Kinkaku-ji is een prachtige tempel, niet super groot, die aan een kleine vijver ligt en officieel Rokuon-ji heet. Rokuon-ji betekend “de herten tuin tempel” maar omdat het meest fascineerde feature van de tempel natuurlijk zijn gouden muren zijn was Kinkaku-ji een meer gepaste naam want, Kinkaku-ji betekend “het gouden paviljoen”. Door de locatie van de gouden tempel tussen de groene bomen en aan de prachtige vijver geeft dit een onwerkelijk plaatje weer dat je nergens anders op de wereld zal vinden. Vooral in de winter komen de kleuren mooi uit omdat de gouden muren natuurlijk gigantisch afsteken tegen de sneeuw en bruin/groene bomen. De tempel was niet altijd van goud en om eerlijk te zijn is hij dit pas sinds enkele jaren, vanaf 1955 om precies te zijn. Naast het gouden paviljoen kent Kyoto ook het zilveren paviljoen die ook in onze lijst met Kyoto’s top bezienswaardigheden voorkomt.

 

Winkelen

In Kyoto kan je terecht voor je dosis tempels, oude cultuur en architectuur maar natuurlijk ook voor het moderne Japan. Zo kan je in Kyoto prima terecht voor een shop-till-you-drop fenomeen. De Shijio-Dori is namelijk een relatief nieuwe straat die vol met luxe warenhuizen, winkels en boetiekjes zit die zeker niet mag ontbreken in onze top bezienswaardigheden.

De Shijio-Dori is een straat die uitkomt bij het relatief nieuwe treinstation van Kyoto. Daar begint het al met een gigantisch glazen & stalen complex dat onderdak biedt aan meerdere winkels. Stap je naar buiten dan kom je uit op de Shijio-Dori en kan je de warenhuizen links en rechts van de straat zien liggen. Dit nieuwe shopgebied heeft Kyoto op de kaart gezet als een moderne stad die toeristen alles kan bieden. Je kan beginnen met winkelen in het warenhuis Daimaru voor al je cosmetica, sieraden en mode-items. Daarna kan je doorlopen richting het westen om langs de winkels van grote modemerken te gaan zoals Gucci, LV, Fendi en natuurlijk super traditionele souvenirs winkelketens (knipoog). Hierna kom je uit bij het grootste warenhuis Takashimaya. Dit warenhuis staat samen met Koto + dat er direct tegenover zit bekend om zijn focus op het jonge publiek. Moderne kleding, Fashion attributen en leuke hippe restaurants en bars vind je hier. Het lijkt bijna alsof je in Tokyo aan het winkelen bent. Toch heeft de straat nog steeds het charme van Kyoto weten te behouden doordat je in de verte de houten gebouwen ziet die je overal in Kyoto vindt. Daarnaast is het natuurlijk allemaal veel kleinschaliger dan in Tokyo maar wel weer een stuk groter dan bijvoorbeeld het winkeldistrict in Amsterdam.

 

Eten in de winkelstraat
De meeste restaurants vind je op de bovenste verdiepingen van de warenhuizen. Hier heb je keuze uit uiteenlopende menukaarten zo kan je terecht voor je dagelijkse dosis fastfood, sushi of gewoon een westerse steak. Wij hebben gegeten bij een sushibar in Takashimaya (warenhuis) dat ligt aan de rand van Shijio-Dori. Het eten was niet super goedkoop maar wel erg lekker.