Kuala Lumpur


Kuala Lumpur is de drukke hoofdstad van het Aziatische land Maleisië. De meeste Nederlandse toeristen die deze stad bezoeken doen dat gedurende een stop-over onderweg van/naar Australië, Indonesië, Thailand of andere Aziatische bestemmingen. Wie Kuala Lumpur bezoekt zal vooral onder de indruk zijn van de combinatie van oude koloniale bouwwerken en moderne architectuur waar de welbekende Petronas Twin Towers natuurlijk een goed voorbeeld van zijn. Als je een stopover maakt in Kuala Lumpur dan moet je er wel rekening mee houden dat het vliegveld op ongeveer zeventig kilometer van het hart van de stad ligt. Met de KLIA Express ben je weliswaar binnen een half uur op station KL Sentral, maar van daaruit moet je waarschijnlijk nog een tien tot dertig minuten per taxi verder.


Petronas Twin Towers

Het internationale symbool van de stad Kuala Lumpur is zonder twijfel de imposante Petronas Towers. De 88 verdiepingen tellende torens zijn een ontwerp van de Argentijnse architect Cesar Pelli. Vanaf de brug op de 41ste verdieping heb je een spectaculair uitzicht over de stad. In de towers over ze verdiepingen verspreid, ligt het mooiste winkelcentrum van Kuala Lumpur. Dit is het bekende Suria KLCC. Achter de Petronas Twin Towers bevindt zich een schitterend stadspark. Dit is het KLCC Park (Kuala Lumpur City Centre Park).

                 

Batu Caves

Ooit opgedragen aan Heer Murugan behoort deze indrukwekkende kalkstenen heuvel tot een van de belangrijkste pelgrimtochten voor hindoes. Een ieder die deze plaats bezoekt zal moeten toegeven wat een indruk het maakt. Om de tempel te bezoeken moet je eerst zo’n 272 treden beklimmen, die achter het Murugan standbeeld omhoog leiden. De honderd meter hoge tempel in de grot is gedecoreerd met veel beelden van hindoegoden als Shiva en Genesh. Ook zijn er mooie wandschilderingen met afbeeldingen van goden. Door de mooie lichtinval door gaten in de rotspartijen krijgt het geheel iets magisch.

                 

Chinatown

Het gebied waar de oudste moskee Masjid Jamek staat noemt men Chinatown. Dit stuk van stad loopt van Jalan Hang Kasturi tot Jalan Sultan. De belangrijkste straat is Petaling Street. Dit is het meest centrale gebied van Chinatown. De wijk heeft een echt multiculti karakter en veel traditionele tempels, waaronder de Indiase tempel Sri Maha Mariamman en de Chinese Guandi Temple.

                 

Dataran Medeka

Op dit plein hebben belangrijke gebeurtenissen plaatsgevonden. Zo is hier vlag van Maleisië voor het eerst gehesen op het moment dat zij onafhankelijk werd in 1957. Dataran Medeka betekend vertaald onafhankelijkheidsplein. Er genoeg te doen en te beleven aan dit enorme plein. Hier staat namelijk het puissante Sultan Abdul Samad building. Overdag al prachtig, maar ‘s avonds eenmaal verlicht nog sprookjesachtiger. Verder vind je aan het Dataran Medeka de Royal Selangor Club, Kuala Lumpur Memorial Library, National History Museum en St. Mary’s Cathedral.

                 

National History Museum

In het prachtige nationale museum van de stad Kuala Lumpur krijg je snel meer inzicht in de geschiedenis van Maleisië. Er zijn veel bevindingen, voorwerpen, boeddha’s, munten en wapens te bewonderen. De geschiedenis gaat terug van de steentijd via de middeleeuwen naar de tweede wereldoorlog. Het belangrijkste item is de tafel waarop het Verdrag van Pangkor in 1874 is getekend.

 

Masjid Jamek

De oudste moskee van de stad is de Jamek Moskee. Deze moskee staat op de plaats waar Kuala Lumpur ooit begon te bestaan. De moskee bestaat voornamelijk uit rode baksteen en marmer. Je ziet er veel Moorse architectuur in voor komen, waar Arthur Benison Hubback verantwoordelijk voor is. De Masjid Jamek is te bezoeken met in achtneming van de gebruiken om armen en benen te bedekken. Vrouwen dienen hierbij ook het hoofd af te dekken. De belangrijkste gebedsruimte is alleen toegankelijk voor moslims. De nationale moskee van Maleisië staat ook in Kuala Lumpur. Dit is Masjid Negara. Deze moskee is van zeer grote omvang en is veel moderner dan de oude Masjid Jamek.

                 

 KLCC Park

Het grote stadspark KLCC (Kuala Lumpur City Centre) heeft alles in huis wat je van zo’n park mag verwachten. Een hardlooproute, meerdere bankjes, een convention centre met aquaria, een speeltuin, een prachtig Simfoni meer en heel veel ander natuurlijk schoon. Door de hoeveelheid bomen is er voldoende schaduw om heerlijke verkoeling te zoeken.

                 

Thean Hou Temple

Een van de grootste Chinese tempels van Maleisië staat in Kuala Lumpur. Dit is de drie verdiepingen tellende Thean Hou Temple. De traditionele daken zijn versierd met de Chinese draken van goud en veel houtsnijwerk. Tegenwoordig zijn er buiten de gebedshal met altaren ook een souvenirwinkel, waarzeggers en restaurantjes te vinden. Buiten het gebouw staan beelden van de twaalf dieren uit de Chinese dierenriem.

                 

SkyBar

De bar op de 33e verdieping van het Traders Hotel in Kuala Lumpur City Centre is dé plek voor een fabelachtig uitzicht op de Petronas Twin Towers en een redelijk deel van het centrum van Kuala Lumpur. Het hotel ligt vrijwe recht tegenover de twee torens en er zijn geen gebouwen die het uitzicht blokkeren. Tussen het hotel en de torens ligt het KLCC park.

                 

Kuala Lumpur’s Central Market

De blauwe markthal was vroeger de grootste versmarkt van de stad. Nu tegenwoordig is het meer een bazaar waar je vooral veel handgemaakte items kunt kopen of typische Maleisische spullen. Het aanbod is in ieder geval enorm uiteenlopend. Zoals op elke markt, is het ook hier gebruikelijk om met respect af te dingen. Boven de markthal zijn een aantal eettentjes zoals wij die kennen als “foodcourt”