Penang


Het eiland Penang is tegelijkertijd ook een deelstaat aan de westkust van het schiereiland. Het is tevens de bekendste vakantiebestemming, die geen nadere verklaring behoeft. Niet alleen Georgetown, een stad met een rijke historie is bekend, maar ook het lange strand van Batu Ferringhi met zijn mooie hotels en zijn vergezichten op zee. Pulau Penang, zoals de volledige naam luidt, bestaat uit het eiland en een stukje op het vasteland: Seberang Prai.

In 1786 richtten de Britten hier reeds hun eerste handelspost in het Verre Oosten op. Tegenwoordig is Penang en de hoofdstad Georgetown een zeer levendig centrum met een unieke mix van culturen uit het Oosten en Westen.

PenangHet eiland is door een 13,5 km lange brug met het vasteland verbonden. Het is één van de langste bruggen in Azië.Als toch de bekoring van de oude wereld lokt, neem dan eens de ferry naar de overkant.

Deze ferry vaart naar Butterworth, dat op het vasteland ligt. Het kaartje kunt u ter plekke betalen.

Penangs Bayan Lepas International Airport ligt nauwelijks 20 km van Georgetown verwijderd. U kunt ook met de trein naar Penang reizen. Het station bevindt zich in Butterworth, Seberang Prai, op het vasteland.

Straatkunst van Ernest Zacharevic in Georgetown

De meeste vakantiegangers gaan naar Georgetown, Penang, om het wereldberoemde eten langs de straat uit te proberen, terwijl ze genieten van de vele interessante koloniale bezienswaardigheden en over ongerepte stranden slenteren. Tegenwoordig biedt Georgetown een nieuwe culturele attractie aan in de vorm van artistieke uitspattingen in de vorm van straatkunst, schilderwerk en installaties, die een inkijk geven in het kleurrijke karakter van de stad.

De oorsprong van Georgetown’s levendige street art scene dateert uit het jaar 2008 toen de stad als een World Heritage Site werd uitgeroepen. Om deze gebeurtenis te vieren werd een initiatief bekend als ‘Markering Georgetown’ gelanceerd. Dit project presenteerde het werk van verschillende lokale cartoonisten zoals Tang Mun Kian en Baba Chuah, die inspiratie putten voor hun eigenzinnige, grappige karikaturen uit de straten en inheemse gemeenschappen van Georgetown. Een lokaal bedrijf genaamd Sculpture at Work, maakten van deze karikaturen sculpturen uit stalen staven en installeerde ze op verschillende locaties over de hele stad. Deze installaties werden een instant hit bij zowel de lokale bevolking en de bezoekers.

 

street-art-georgetown-penang

De Georgetown street art cultuur kreeg een nieuwe stimulans tijdens de 2012 George Town Festival vieringen, toen de in Londen opgeleide Litouwse kunstenaar Ernest Zacharevic de opdracht kreeg om de muren van de binnenstad met een reeks muurschilderingen getiteld Mirrors George Town te sieren. De lokale kunstenaar en autodidact, Louis Gan, is sindsdien met dit project bezig gebleven en blijft zijn eigen werk toevoegen aan de verzameling.

 

Fort Cornwallis

PenangHet fort werd door de Britten gebouwd na de landing van Captain Francis Light, toen ze bezit namen van Penang 1786. Oorspronkelijk bestond het alleen maar uit palissaden en werd tenslotte in 1804 van een massieve, stenen muur voorzien, die nog steeds overeind staat.

Tegenwoordig dient het fort als openluchtmuseum, maar ook als Open-Air-Theater. Souvenirs en ook artikelen van de kunstnijverheid zijn te koop in voormalige kazematten. Hier staan ook de Hollandse kanonnen opgesteld, die eens geleverd werden aan de Sultan van Johor. Na de levering werden de kanonnen door de Portugezen gebruikt en opgegeven. Daarna doken ze weer op in Java en werden door piraten in zee gegooid, voordat ze uiteindelijk in fort Cornwallis belandden.

De entree voor het fort kost RM 1 en het is dagelijks open van 8:30 tot 19:00 uur.

 

Het Penang Vogelpark

In het vogelpark van Seberang Jaya leven ongeveer 400 soorten exotische vogels in een groot park van anderhalve hectare. Niet alleen de gevederde kostbaarheden uit Maleisië kun je hier zien, maar ook de vogels uit de gezamenlijke tropische wereld. Het vogelpark werd volgens goede maatstaven aangelegd en de volières benaderen de natuurlijke leefomgeving. Dit alles temidden van een weelderige plantengroei en aan een kleine vijver met eilandjes erin. Als bloeiende decoratie kun je ook diverse fascinerende orchideeën en geurende hibiscus bewonderen.

Het Penang Vogelpark is dagelijks geopend van 10:00 uur tot 18:00 uur.

 

De Orchideeën en Hibiscus Tuin

Deze tuin heeft meer dan men doet vermoeden op dit 2 ha grote terrein in Penangs "Bukit Jambul". Er zijn niet alleen veel orchideeën en uitgestrekte hibiscusheggen, maar ook nog een reptielenboerderij, een Japanse vijver, een grote cactustuin, pottenbakkerij, een dierpark en ook nog een kunstmatige waterval.

 

Het vrijetijdspark van Bukit Mertajam

PenangOngeveer 18 km van Butterworth verwijderd op het vasteland ligt het vrijetijdspark van Bukit Mertajam op een heuvelachtig terrein op een hoogte van 457 meter boven de zeespiegel. Het park is meer dan 37 hectare groot en bezit een veelvoud aan zeldzame bomen en planten, varens, wilde tropische bloemen en orchideeën. Talrijk zijn ook de soorten insecten, vogels, vlinders die hier te vinden zijn. Op goed bewegwijzerde paden kan men door het regenwoud wandelen en van de tropische sfeer genieten.

 

De vlinderboerderij van Penang

Enige kilometer ten noorden van Batu Feringghi aan de baai van Teluk Bahang, ligt de kleine, mar zeer interessante vlinderboerderij. Meer dan 100 soorten vlinders en andere insecten leven hier in een keurig gevormd parklandschap.U kunt dagelijks de vlinderboerderij bezichtigen van 9.00 uur tot 17.00 uur.

 

Penang Hill

PenangEen excursie naar Penang Hill is een "must" voor iedere bezoeker, want van boven heb je een adembenemend uitzicht over de stad Georgetown en het vasteland. Een treinritje (tandradbaan) brengt je via enkele stations naar een hoogte van 821 meter. Vertrekpunt is het stationnetje in Air Hitam, een voorstadje van Georgetown. Vanaf 6:30 uur 's morgens rijdt het treintje regelmatig elk half uur naar boven.

 

De Slangentempel

Dat is waarschijnlijk de enige tempel in zijn soort, die er op deze wereld is. Talrijke trage slangen kronkelen om de kandelaars en vazen op de altaren. Ze zijn relatief onschuldig, want ze worden steeds goed gevoed en door een bedwelmende rook van de wierook worden ze loom. De tempel ligt in de zuidelijke voorstad van Georgetown. De toegang is vrij.

 

De Botanische Tuin

In de botanische tuin vindt u een weelderige vegetatie. Er is een veelvoud aan tropische planten en een glinsterende bonte kleurenpracht van bloemen uit Penang. In het 30 ha grote gebied is ook een mooie waterval, die door de Britten zeer kunstig is aangelegd. De Botanische Tuin gaat terug tot Charles Curtis, de eerste superintendent, die in de heuvels van het eiland botanische rariteiten verzamelde. Deze zouden dan hier, in het grootste herbarium van de wereld, als belangrijk exemplaar te vinden moeten zijn. Bovendien is het park bekend om zijn dikke en brutale resusapen. Dagelijks geopend van 7.00 uur tot 19.00 uur.  

 

PenangDe Kek Lok Si

Deze Boeddhistische tempel bij Air Hitam, een voorstadje ten zuiden van Georgetown, is een fascinerende mix van Thaise en Birmese bouwstijlen. Het hele tempelterrein behoort tot de grootste en mooiste in heel Zuidoost Azië.

 

Het Khoo Kongsi Clanhuis

Toen de voorvader van de Chinese familie Khoo uit China naar Penang emigreerde, bouwden zij dit clanhuis voor hun familie. Het eerste huis brandde in het jaar 1884 helemaal af en velen geloofden, dat het een straf was voor de sprekende gelijkenis met het koningspaleis in Peking. Het huidige clanhuis is in 1902 gebouwd en ingewijd. Het viel wat bescheidener uit, maar het is toch zeer indrukwekkend voor de bezoekers. Het gebouw bestaat uit een schitterende hal, versierd met de fijnste ornamenten en houtsnijwerken, die alle initialen dragen van beroemde handwerkmeesters, die speciaal hiervoor uit China naar Penang gehaald waren. Een toegangsbewijs voor een rondleiding is in het kantoor van het clanhuis te krijgen. Gebruikelijke openingstijden zijn van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur.

 

De St. Georg Kerk

Deze kerk is één van de meest interessante gebouwen van Georgetown en werd in het jaar 1818 in gebruik genomen. De kerk is vernoemd naar de heilige Georg, de schutspatroon van Groot-Brittannië. In de hal van deze Anglicaanse kerk bevindt zich de herdenkingsplaats voor Captain Francis Light, die de stad gesticht heeft.

 

De Sri Mariamman Tempel

Deze Hindoe-tempel werd in 1883 gebouwd en laat boven de hoofdingang en aan de buitenkant fascinerende godenfiguren zien. Binnen bevindt zich het standbeeld van de god Subramaniam, die rijk met goud, zilver, diamanten en smaragden is versierd. Bij de jaarlijkse optocht ter gelegenheid van het belangrijke Hindoe-feest Thaipusam wordt het beeld in een feestelijke optocht door de stad gedragen naar de tempel in de Jalan Waterfall, waar vervolgens de verdere ceremonie plaats vindt. De tempel is van 's morgens vroeg tot middernacht geopend. Om de tempel te betreden moet je de tempeldienaren om toestemming vragen. Een kleine donatie wordt als een mooie geste geaccepteerd!

 

Het Penang Museum en Kunstgalerij

PenangDeze instellingen liggen aan de bekende Lebuh Farquhar, dichtbij de binnenstad van Georgetown. Er worden zaken tentoongesteld die met de ontwikkeling van Penang te maken hebben en geven een goede indruk in de afwisselende geschiedenis van het eiland. Het museum bevindt zich in het gebouw van de voormalige "Penang Free School", dat in 1821 gebouwd werd tot in de huidige tijd als school diende. Het museum is dagelijks geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Vrijdags echter is het echter van 12.45 tot 14.45 uur gesloten.