Transport in Vietnam, er is keuze genoeg!

Vliegen

Gelukkig zijn er de laatste jaren steeds meer low-cost airlines, zoals Jetstar en VietJetAir, actief geworden in het land. Zeker als je op tijd boekt kan je hiermee heel betaalbaar vliegen. Vliegen kan bij een krappe planning uitkomst bieden omdat urenlange busritten op deze manier worden vermeden.

Bussen

Een zeer goedkope vorm van transport zijn (mini)bussen. Bij het reizen met bussen moet je zeker rekening houden met de rijstijl van de gemiddelde Vietnamees. De Vietnamezen toeteren tegen iedereen om op die manier kenbaar te maken dat er iemand aankomt. Ook lijkt de rijstijl vaak erg gevaarlijk. Toch zie je in Vietnam niet vaak een ongeluk, laten we het erop houden dat men hier 'anders' rijdt.

Je kunt een open busticket kopen van noord naar zuid Vietnam vanaf  $40 (onderhandelen is voor deze prijs wel nodig)! Dit is voor de standaard route met stops in Hanoi, Hue, Hoi An, Na Trang en Ho chi Minh city.Wil je ook stoppen in Dalat of Miu Ne dan kan je voor een paar dollar extra dit stukje erbij kopen. Deze tickets zijn heel makkelijk te verkrijgen. Bij ongeveer elk guesthouse en tourbureautje kun je deze aanschaffen. Deze tickets zijn 1 maand geldig en het is de bedoeling dat je 1 dag voordat je verder wilt reizen naar het betreffende tourbureau gaat of belt om een plekje in de bus te reserveren. Met de bus reizen is veruit het voordeligst. Houd wel in je achterhoofd dat dit zo goedkoop kan zijn doordat de bussen bij hotels stoppen die het tourbureau provisie geven voor iedere toerist die bij hen blijft slapen. Erger je dan ook niet wanneer de bus weer bij een te duur hotel stopt!

Een voordeel van het reizen met een minibusjes is dat je ze soms met een aantal mensen af kan huren. Hierdoor kun je naar plaatsen waar weinig toeristen komen en heb jeenigszins invloed op de rijstijl van de chauffeur.

Treinen

Sommige treinreizen zijn nog trager dan de bussen maar wel veiliger. De treinen op de langere routes zijn vaak het snelst. Diefstal kan een probleem zijn in de treinen, vooral in de budget klasse. Laat de ramen dicht omdat je anders de stenen en koeienvlaaien om je oren zullen vliegen die door kinderen langs het spoor naar binnengeslingerd worden. Tussen Hanoi en Sapa is de nachtrein een goede optie. In een nacht reis je comfortabel (mits je niet voor de goedkoopste klasse kiest) in een bedje naar je bestemming. Hierdoor verlies je geen tijd aan urenlange busritjes overdag! 

Motoren

Een motor huren is geen probleem als je een internationaal rijbewijs hebt voor de motor en als je het aan durft. Het kan zelfs dat je hem ophaalt in 1 stad en weer inlevert in een andere stad. Goede wegenkaarten zijn een beetje een probleem in Vietnam. Dus zorg dat je tijd hebt!  Je kan ook motors huren die maar iets zwaarder zijn dan wat wij een brommer noemen. Hiervoor heb je geen speciaal rijbewijs nodig. Deze motors huur je vaak voor een dag om een beetje mee rond te toeren.

Motor met chauffeur

Overal op straat spreken jongens je aan die je ergens naar toe willen brengen. Dit is een normale manier van vervoer. Vaak kan je ook goed met ze afspreken dat ze je weer ophalen. Pas met het afstappen op de uitlaat!! Je zal zeker niet de eerste zijn met een brandwond op zijn kuit!

In Dalat zijn de zogenaamde Easy Riders die meerdaagse trips aan bieden van Dalat naar de kust of Saigon. Vaak vragen ze om buitensporig hoge prijzen. Onderhandelen is belangrijk. Bedenk dat bezine in dit land erg goedkoop is en ook het uurloon ligt erg laag. Op basis hiervan en het aantal dagen dat jij achterop wil zitten kun je een eerlijke prijs voor je ttripje berekenen. Het leuke aan meerijden met een Easy Rider is dat  ze je de uithoeken van de omgeving laten zien en je op plekken komt die voor veel toeristen ongezien blijven.

Een auto huren met chauffeur

Het huren van een auto is ook redelijk betaalbaar en kan erg handig  zijn omdat hij kan onderhandelen met de politie over allerlei soorten “toeslagen”.

Cyclo/ Fietstaxi

Deze vind je vooral in de grotere steden. Op zich een bijzondere ervaring maar het blijft moeilijk om iemand te zien zwoegen terwijl jij comfortabel zit.

Fietsen

Bij sommige guesthouses kan je een fiets huren voor een dag. Vraag wel een goed slot mee!

Brommer/scooter

Een andere goedkope, avontuurlijke optie is het huren van een brommer/scooter. Dit is in alle grotere plaatsen mogelijk voor zo'n 3 tot 5 euro. De prijs is afhankelijk van het type brommer (automaat of niet). De voordelen zijn dat je geen internationaal rijbewijs nodig hebt, het goedkoop is en je enorm veel vrijheid krijgt. Vooral stukken die op de fiets te ver zijn kun jij met je brommer/scooter makkelijk verkennen! Op deze manier kom je op de leukste plekjes!

Budget

Speciaal voor budget-reizigers bestaat er in Vietnam een zogenaamd "Open-tour busticket". Dat betekent dat je voor een vaste prijs de route tussen Hanoi en Ho Chi Minh City af kunt leggen. Tussen deze 2 steden kun je zo vaak in en uitstappen als je wilt in de steden waar de bus stopt. Het gaat wel om een eenrichtings-busticket. Reis je dus vanuit Hanoi naar Ho Chi Minh City (van noord naar zuid), en kom je er in Hoi An achter dat je terug zou willen naar Hue, wat noordelijker ligt dan Hoi An. Dan kan dat niet meer met je busticket.

Het Open-tour busticket is in alle grote steden (Hanoi, Hue, Da Nang, Hoi An, Nha Trang, Ho Chi Minh City) via touroperators verkrijgbaar. Kun je er geen een vinden, vraag er dan naar bij de receptie van je hotel of guesthouse.