Wat te doen in vietnam


Halong Bay

Absoluut hoogtepunt van Vietnam. Halong Bay is een grote baai met meerdere eilandjes. Het is een karstgebergte in het water; waarbij de rotspunten uit het water steken. Er leven diverse communities op het water rond de eilandjes. Halong Bay bezoek je vanuit Hanoi, en is meestal een meerdaagse tour. Je slaapt op een boot; een authentieke maar wit geschilderde 'Junk'. Er zijn honderden Junks die in het gebied varen. Sommige delen van Halong Bay zijn vrij toeristisch. Over het algemeen geldt dat wanneer je wat meer betaalt, je ook wat meer ervoor terug krijgt. Een paar luxe boten varen naar rustige gebieden. Duurdere trips hebben ook vaak meer luxe aan boord van de boot. Je kunt tijdens de tour grotten bezichtigen, de lokale drijvende dorpjes bezoeken, kanoën en relaxen op de boot.

 

Sapa

Sapa is een populaire bestemming binnen de hooglanden in het uiterste noorden van Vietnam. Het is er vaak flink koud in de winter, soms ligt er zelfs sneeuw. In de omgeving van Sapa leven enkele minderheden van Vietnam die je kunt opzoeken in hun dorpen. De omgeving is uitermate geschikt voor prachtige wandeltochten en trekkings. Het gebied is populair waardoor het er vaak best druk is. Wanneer je echter de verder weg gelegen dorpen bezoekt merk je daar nauwelijks wat van. Je hebt er authentieke homestays tussen de lokale bevolking. Sapa is het beste bereikbaar met de nachttrein vanaf Hanoi. In de hoofdstad heb je vele honderden reisbureautjes die trips naar Sapa aanbieden. Je kunt een trip echter ook prima vooraf vanuit Nederland regelen.

 

Hoi An

Hoi An is een schattig en sfeervol toeristisch plaatsje in het centrale deel van Vietnam. Het ligt dichtbij de kust waar je in een paar minuten vanaf het stadje naartoe fietst. Hoi An is kleinschalig, maar je hebt er wel enorm veel guesthouses, resorts en homestays. Het is de beste plek in Vietnam voor maatwerk kleding. In het centrum heb je tientallen (honderden?) kleermakers waar je van alles en nog wat kunt laten maken. Je kunt iets uit een magazine aanwijzen, en een dag later ligt het voor je klaar. De omgeving van Hoi An is prachtig, en vooral goed per fiets te verkennen. Een bezoek aan Hoi An is voor velen een hoogtepunt van de reis door Vietnam.

 

Hanoi

Hanoi is de hoofdstad van Vietnam. De stad is vooral leuk om lekker tot rust te komen direct na aankomst, of aan het einde van de reis. Bij veel reizigers geldt dat je van Hanoi houdt, of je vindt het helemaal niks. Hanoi is het startpunt voor diverse toffe activiteiten in het noorden van Vietnam; zoals een trip naar Halong Bay of een bezoek aan de hooglanden bij Sapa. Ten zuiden van Hanoi heb je diverse prachtige natuurparken (zoals Cuc Phuong en Tam Coc). Je kunt in Hanoi leuk slenteren, shoppen en heerlijk eten. Het is de favoriete hoofdstad van veel Azië-fans.

 

Tam Coc

Ook wel het Halong Bay op land genoemd. Tam Coc is een prachtig natuurgebied dichtbij het stadje Ninh Binh. Je kunt prima in Ninh Binh overnachten, hoewel het nog veel leuker is om accommodatie dichtbij Tam Coc zelf te zoeken. De attractie ligt op 2 uur rijden ten zuiden van Hanoi. Je kunt er een boottocht ondernemen en zo de prachtige natuur en grotten bezichtigen. Zorg er wel voor dat je dit gebied in de zomermaanden bezoekt, want met slecht weer is de sfeer er een stuk minder leuk. Het prachtige natuurgebied is goed bereikbaar vanaf Hanoi en goed te combineren met een bezoek aan het natuurpark Cuc Phuong. Een alternatief op Tam Coc (in hetzelfde gebied) is het prachtige Trang An; net iets minder toeristisch en vooral erg mooi.

 

Phu Quoc

Phu Quoc is een populair (tropisch) eiland in het zuidwesten van Vietnam, dichtbij de Cambodjaanse grens. Je hebt er mooie resorts en het is een prachtige locatie om een rondreis door Vietnam af te sluiten. Het eiland is vrij populair, dus kom je er relatief veel andere reizigers tegen. Wanneer je echter een brommertje huurt en de rustige gebieden bezoekt (let op: geheel op eigen risico), kom je nauwelijks andere reizigers tegen. Je hebt er een paar zeer luxe resorts, maar ook veel betaalbare accommodatie. Tijdens de moesson kun je het eiland misschien beter vermijden, dan kan het er flink regenen en kun je net pech hebben.

 

Mekong Delta

De Mekong Delta is een mooi waterrijk gebied rond de grens met Cambodja in het uiterste zuiden van Vietnam. Hier staan boottochtjes over de Mekong en de aftakkingen centraal. Je bezoekt er authentieke (vissers)dorpjes met de prachtige drijvende dagmarkten. Sommige plekken zijn vrij toeristisch, maar je kunt ook naar authentieke dorpjes waar je nauwelijks een andere toerist tegenkomt (daar moet je dan wel wat verder voor reizen). De Mekong Delta is ook als dagtocht vanaf Ho Chi Minh Stad te bezoeken. Reizigers die Vietnam met Cambodja combineren, reizen meestal (al dan niet georganiseerd) van Ho Chi Minh Stad naar Phnom Penh in Cambodja, dwars door de Mekong Delta. Een manier om het lokale leventje op een zeer unieke wijze mee te krijgen is door een of meerdere nachten in een van de homestays te verblijven.

 

Ho Chi Minh Stad (Saigon)

Ho Chi Minh Stad - vooral bekend onder de naam Saigon - is de grootste stad van Vietnam en ligt in het zuiden van het land. De stad heeft een bruisend en tropisch karakter en is net als de hoofdstad Hanoi een prachtige, maar zeer hectische Aziatische stad. Vaak geldt dat reizigers die verliefd zijn geworden op het sfeertje in Ho Chi Minh Stad, de hoofdstad Hanoi minder leuk vinden (en andersom). Ho Chi Minh Stad heeft diverse prachtige attracties, waarmee je prima een of meerdere dagen kunt vullen. Ook in de nabije omgeving van de stad is veel te doen. Zo kun je in Ho Chi Minh Stad een trip naar de Mekong Delta starten.

 

Hué

Hue is een stadje met belangrijke waarde voor Vietnam. Het is een plek waar de geschiedenis van het land centraal staat; de recente geschiedenis en tevens het Vietnam van vele honderden jaren geleden. Rond Hue kun je de zgn. 'DMZ' tour doen; een dagtocht die in het teken van de Vietnam oorlog staat. Het is een indrukkende tour, waarbij je de verschrikkelijkheden van de oorlog vanuit het standpunt van de Vietnamezen uitgelegd krijgt. Andere hoogtepunten zijn het historische centrum, met de prachtige Purple Forbidden City, de Citadel en de mausoleums van de vroegere heersers van Vietnam.

 

Nha Trang

Nha Trang is een druk toeristisch gebied in het zuiden van het centrale deel van Vietnam. Het is een echte strandbestemming; met lange uitgestrekte stranden met daarlangs diverse hotels, resorts en guesthouses. Wil je even op het strand uitwaaien dan is dit de perfecte bestemming. In de buurt van Nha Trang heb je flink wat leuke attracties. Ook ligt iets verderop het prachtige Palmeneiland (Whale Island) waar je prima kunt duiken en snorkelen. Ook kun je een dagje naar Monkey Island; waar apen kunstjes vertonen.

Speciaal voor budget-reizigers bestaat er in Vietnam een zogenaamd "Open-tour busticket". Dat betekent dat je voor een vaste prijs de route tussen Hanoi en Ho Chi Minh City af kunt leggen. Tussen deze 2 steden kun je zo vaak in en uitstappen als je wilt in de steden waar de bus stopt. Het gaat wel om een eenrichtings-busticket. Reis je dus vanuit Hanoi naar Ho Chi Minh City (van noord naar zuid), en kom je er in Hoi An achter dat je terug zou willen naar Hue, wat noordelijker ligt dan Hoi An. Dan kan dat niet meer met je busticket.

Het Open-tour busticket is in alle grote steden (Hanoi, Hue, Da Nang, Hoi An, Nha Trang, Ho Chi Minh City) via touroperators verkrijgbaar. Kun je er geen een vinden, vraag er dan naar bij de receptie van je hotel of guesthouse.

.