Ardeche


In dit zeer afwisselende landschap van Frankrijk staat de rivier de Ardèche centraal. De rivier gaat dwars door departementen als Gard, Lozère en Ardèche. Regelmatig worden er ook kajak marathons gehouden waarbij er gestreden wordt op deze rivier. De groene omgeving met doorkruising van rivieren staat garant voor het met veel plezier beoefenen van sporten zoals klimmen, wandelen fietsen en kanoën of kajakken. Daarbij passeer je de mooiste dorpjes van dit gebied zoals Viviers met zijn indrukwekkende St. Vincent kathedraal, Thueyts met zijn enorme brug Pont de Diable of kleine plaatsen met namen als Annonay, Mirabel en Coux. Verder staat de Ardèche bekend om zijn vele bijzondere grotten en waterbronnen. Hieronder hebben we een zo’n afwisselend mogelijke top 10 van bezienswaardigheden proberen te verzamelen.

Pont D’Arc

In het zeer indrukwekkend natuurgebied van Vallon-Pont-d’Arc is een prachtige natuurlijke boogbrug te bewonderen. De brug aan de ingang van de Gorges de l’Ardèche kloof is ongeveer vierendertig meter hoog. Doordat het water van de rivier Ardèche soms erg hoog staat, is de boogbrug langzaam uitgesleten. Via een klein wandelpad is het mogelijk om vanaf de brug over het gebied uit te kijken. Naast de brug is een klein strandje te vinden. De plaats Vallon-Pont-d’Arc is een goed bezochte toeristische plaats met een aantal winkels en restaurants. Hiervandaan zijn zeker in de zomer veel sportieve activiteiten te vinden.

Grotten

Binnen het departement Ardèche zijn verschillende grotten te vinden, waarvan enkele zeer bijzonder te noemen zijn. Zo is de druipsteengrot Aven d’Orgnac er één van. Deze grot is vlakbij de bekende plaats Vallon-Pont-d’Arc te vinden. Door zijn diepe en dalende ingang is de binnenkant lang een goed bewaard geheim gebleven. Pas omstreeks 1935 werd hij betreden door onderzoekers. In de diepe schacht is een zogenoemde puinkegel te zien, wat gevormd is door puin en afval wat alle jaren in de ingang terecht kwam. Hierin bevinden zich zelfs beenderen van dieren uit de IJstijd. Tegenwoordig is dit prachtig natuurfenomeen te bewonderen in deze Aven d’Orgnac grot. Tevens is bij de ingang een prehistorisch museum te vinden. Andere zeer bijzondere grotten zijn de Grotten de Saint-Marcel in de gelijknamige plaats en Grot Chauvet bij Pont d’Arc.

   

Kasteelstad Vögué

Het kleine pareltje Vögué is gebouwd tegen een rots. Het behoort beslist bij de mooiste dorpen van Frankrijk. De smalle middeleeuwse straten leiden je al snel richting het kasteel uit de zestiende eeuw. Nog altijd behoort dit prachtige kasteel toe aan de welgestelde adellijke familie Vögué die het al sinds 1603 in hun bezit hebben. Het kasteel met zijn ronde torens is goed bewaard gebleven. Regelmatig worden er wisselende tentoonstellingen gehouden waaronder die van beeldende kunst.

   

Gorges de l’Ardèche

In het zuiden van de Ardèche ligt deze avontuurlijke kloof. Verschillende rotsformaties en inhammen sieren de kade langs dit uitgesleten stukje rivier. De meest spannende manier om dit gebied te verkennen is natuurlijk per kano of kajak. Er zijn dan ook genoeg mogelijkheden om dit mogelijk te maken. Naast de verschillende grotten is het hoogtepunt van je tocht de mooie natuurlijke boogbrug Pont d’Arc.

   

Monts d’Ardèche

In het zuidwestelijke deel van de regio Rhône-Alpes in de Ardèche ligt een ruim 180.000 hectare tellende natuurpark. Door zijn enorme oppervlakte zijn de gebieden en landschappen er zeer divers. De hoogste berg in dit gebied meet ongeveer 1753 meter. Je vindt er veel kastanjebomen, vulkanen, rivieren en molens. Er zijn verschillende wandelroutes te volgen.

   

Krokodillenboerderij

In de plaats Pierrelatte is een wel heel bijzondere boerderij te vinden. Hier vindt je namelijk op een kleine achtduizend vierkante honderden krokodillen. Het park is aangelegd met een fraaie botanische tuin en waterpartijen. Ook zijn er bijzondere reuzenschildpadden te ontdekken die afkomstig zijn uit de Seychellen.

   

Soyons

Het dorpje Soyons ligt vlakbij de plaats S. Péray. Met name in de prehistorie en Middeleeuwen was dit kleine dorp een belangrijke nederzetting. Met verschillende opgravingen is er al voor ongeveer 150.000 jaar aan geschiedenis gevonden. In het plaatselijke museum ‘Musée Archéologique’ is hier veel over terug te vinden. Zo is er een Romeins altaar en zijn er resten uit de prehistorie te bewonderen. In de buurt van dit dorp zijn tevens grotten te bezoeken die ooit door holbewoners werden bewoont. Dit zijn de grotten van ‘Trou du Renard’.

   

Kuuroorden

De vele vulkanische gebieden in de Ardèche herbergen een aantal koolzuurhoudende bronnen. Het water uit deze bronnen zouden heilzame krachten bezitten. Met name voor de spijsvertering, jicht, suikerziekte en nog heel veel meer, zou dit water een gunstige invloed kunnen hebben. Een aantal bekende bronnen in de Ardèche zijn: Vals-les-Bains / Neyrac-les-Bains en Saint-Laurent-les-Bains

   

Forêt de l’Aventure van Jaujac

Dit park staat geheel in het teken van ontdekken en ondervinden. Als een echte Tarzan kun je hier door de bossen slingeren. Een heel uitgezet parcours leidt je door dit overweldigend stuk natuur van de Ardèche. Meer dan vijfenvijftig activiteiten liggen verspreid over een uitgestrekt gebied. Het is dan ook heel geschikt voor een dagje uit met het hele gezin.  

   

Safaripark van Peaugres

In dit dierenpark ben je echt op avontuur. Je kunt hier zelfs met je eigen auto door gebieden van neushoorns en zwarte beren rijden. Ook is het mogelijk om deze tocht achterover geleund in een bus te volbrengen. Naast een aparte ruimte voor dieren als krokodillen, reptielen, amfibieën en insecten is er ook nog een mega groot aquarium te vinden. Hier ontmoet je onder andere zeeleeuwen en pinguïns. Je vindt dit park in het noorden van de Ardèche.