Parijs


Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en wordt gezien als één van de wereldsteden. In de metropool wonen en werken maar liefst ruim 11 miljoen mensen, waarmee de stad veruit de grootste van het land is. De vele bezienswaardigheden, musea, sfeervolle straatjes en prachtige pleinen zorgen ervoor dat Parijs al decennia lang een topbestemming is voor toeristen. Jaarlijks bezoeken ongeveer 25 miljoen toeristen de stad van de romantiek. In Parijs is zo enorm veel te zien dat het niet is te doen om alles in één weekend te zien. Parijs is ook een uitstekende stad om te winkelen, al decennia lang is Parijs één van de modehoofdsteden van de wereld.

Eiffeltoren

Nummer 1 trekpleister is natuurlijk de Eiffeltoren, het symbool van Parijs. Met de lift is het mogelijk om te genieten van een uniek uitzicht over Parijs vanuit de Eiffeltoren. Op de eerste verdieping is middels een expositie meer informatie te vinden over de Eiffeltoren.

‘s Avonds tussen 21.00 en 24.00 uur is er elk uur een verlichtte Eiffeltoren te zien weliswaar voor een paar minuten.

   

Musea

De stad Parijs zit vol met geschiedenis en schatten uit de oudheid. Het Louvre mag bij een bezoek zeker niet ontbreken, maar er zijn meer musea te bezoeken. Musea die zeker de moeite zijn: Musée Picasso / Cité des sciences et de l’industrie / Musée national du Moyen Âge /Musée Rodin en nog veel meer. Houd er rekening mee dat de meeste musea op maandag en dinsdag gesloten zijn. Het is zeker aan te bevelen om te informeren naar een museum pas voor een paar dagen. Hét museum dat je niet over mag slaan is het Louvre. Dit gigantische museum stamt uit 1793 en behoort tot de beste musea ter wereld. Tussen de ongeveer 35.000 kunstwerken zitten topstukken zoals Mona Lisa en de Venus van Milo die hier te bewonderen zijn. Je vindt hier voornamelijk werken uit de oudheid van zo’n tienduizend jaar geleden tot ongeveer de eerste helft van de 19de eeuw.

   

Notre Dame

Er gaat veel geschiedenis vooraf aan deze kathedraal van Parijs. Zo werd hier Napoleon in 1804, in de aanwezigheid van de toenmalige Paus, gekroond tot Keizer. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal staat midden in het centrum van Parijs. Schrijver/dichter Victor Hugo heeft deze Notre Dame wereldberoemd gemaakt met zijn boek “De klokkenluider van Notre Dame”. Dit 130 meter hoge gebouw is ook te beklimmen voor een zeer mooi uitzicht over de stad.

   

Basilique du Sacré-Coeur

Doordat deze wit gekleurde basiliek bovenop de heuvel Montmartre staat heeft hij een bijzonder mooie aanblik en uitstraling. Op het groene voorplein met enorme trappen zitten vaak mensen te genieten van het mooie uitzicht. Ook de binnenkant is de moeite waard, vooral de enorme afbeelding van Jezus gemaakt van mozaïek.

   

Arc de Triomphe

Deze triomfboog is één van de bekendste symbolen van Parijs. Het vijftig meter hoge bouwwerk stamt uit de tijd van Napoleon en staat op één van de drukste verkeersknooppunten van Parijs. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over Parijs

 

Place des Vosges

Dit oudste plein van Parijs ligt in het 3e en 4e arrondissement. Hier vind je Pavillon de la Reine en Pavillon du Roi en verder 39 gelijke huizen met ieder hun geschiedenis. Het plein is omringd met een bogen galerij waar je exclusieve hotels, restaurants en antiquairs kunt vinden. De schrijver/dichter Victor Hugo woonde op nr. 6, wat nu ter nagedachtenis een museum is geworden.

   

Seine

De Seine is voor een groot deel verantwoordelijk voor de romantiek in Parijs. Je kunt verschillende boottochten maken en komt zo langs de vele historische panden die langs de Seine liggen, zoals La Statue de la Liberté, Le Grand Palais, La Place de La Concorde, L’Assemblée Nationale en La Conciergerie. Er zijn ook boottochten waarbij je tijdens een mini cruise excellent kunt dineren met live muziek. Vanaf het water zijn de vele bruggen van Parijs nog mooier te aanschouwen.

   

Centre Georges Pompidou

Dit opvallende gebouw vormt het centrum voor moderne kunst. Tentoonstellingen, theater, dans, muziek, bioscoop, symposia, allerlei vormen en activiteiten van kunst zijn er te vinden.

   

Moulin Rouge

Deze Parijse nachtclub schittert met zijn verlichte molenwieken in de rosse buurt in het 18e arrondissement. Deze wereldberoemde nachtclub komt dan ook veelvuldig voor in films en boeken. Er is zelfs een musical over gemaakt, met de naam “Moulin Rouge!”. Er worden prachtige shows opgevoerd, waarvan je kunt genieten tijdens een heerlijk diner.

 

   

Opéra Garnier

Dit operagebouw wordt, niet geheel onterecht, ook wel Palais Garnier genoemd. De rijkdom straalt af van dit gebouw wat dateert uit 1871. Er is binnen veelvuldig gebruik gemaakt van bladgoud, marmer en fresco’s. Ook bevindt zich er een museum geheel gewijd aan de Franse theatergeschiedenis. Tegenwoordig worden in Opéra Garnier vooral balletvoorstellingen gehouden. Opera’s en andere voorstellingen worden nu grotendeels gehouden in Opéra Bastille.