Moskou


Moskou is veruit de grootste en belangrijkste stad van Rusland. Deze metropool is jarenlang het centrum geweest van het communistische oostblok. Gedurende een groot deel van de vorige eeuw vormde de Sovjet-Unie samen met Amerika de twee belangrijkste naties. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie en de overschakeling op het kapitalisme is Moskou in rap tempo een combinatie geworden van extreem dure luxe plekken met daaromheen veel armoede en verval in de voormalige communistische wijken. Hoewel Moskou zeker een aantal prachtige bezienswaardigheden kent waaronder het fameuze Rode Plein is de stad op zich minder mooi dan de tweede stad van Rusland: Sint-Petersburg.

Rode Plein

Dit wereldberoemde plein trekt jaarlijks miljoenen toeristen die op zoek zijn naar de toverachtig mooie gebouwen van deze Russische stad. Ook is dit plein beroemd om zijn historische gebeurtenissen die in dit machtscentrum van Rusland hebben plaats gevonden. Aan de westzijde van dit plein vind je het Kremlin, in het noorden het Nationaal Historisch museum, in het zuiden de Pokrovkathedraal en in het oosten de Moeder Gods van Kazan Kathedraal.

   

Kremlin

De naam ‘Kremlin’ betekent eigenlijk ‘versterkte stadskern’. Dit is dan ook het kloppend hart en tevens historisch centrum van de stad. Hier is niet alleen de zetel van de Russische Federatie te vinden. Er is namelijk ook een theater, museum, congresgebouw, verschillende kathedralen en Tsarenkanonen. Het geheel wordt in het zuiden omringd door de rivier de Moskva.

   

Mausoleum van Lenin

Dit mausoleum bevindt zich op het Rode Plein. Hier ligt het gebalsemde lichaam van de eerste leider van Rusland, Vladimir IIjitsj Lenin ofwel Vladimir IIjitsj Oeljanov. In tegenstelling tot de andere gebouwen op en aan dit Rode Plein is het Mausoleum van Lenin overwegend sober van vorm en uitstraling. Desalniettemin behoort het tot één van de grootste toeristische trekpleisters van de stad Moskou.

   

Sint-Basiliuskathedraal / Pokrovkathedraal

Ieders blik op het Rode Plein zal al snel getrokken worden naar dit meesterlijke gebouw. De bijzondere vormgeving en gebruik van kleuren maakt van deze basiliek een blikvanger op één van ‘s werelds beroemde pleinen. In opdracht van Ivan de Verschrikkelijke is deze kathedraal gebouwd tussen 1555 en 1560. De architect die dit imposante bouwwerk op zijn naam heeft staan is Postnik Jakolev. Ook de binnenkant is tot in de kleinste details prachtig afgewerkt. Voor liefhebbers is het (inmiddels) museum te bezoeken met een gids.

   

Poesjkinmuseum

In dit neoclassicistische beeldende kunst museum zijn voornamelijk werken uit Europa te vinden. Sinds de opening in 1912 zijn hier werken te bewonderen van onder andere onze eigen Vincent van Gogh, Rembrandt, Pieter Claesz, Albert Cuyp en nog vele meer. Maar ook andere grootheden als Claude Monet, Gauguin en Pablo Picasso zijn hier goed vertegenwoordigd.

   

Novodevitsji-klooster / Nationaal Historisch Museum

In dit goed bewaard gebleven klooster aan de rivier de Moskva zijn vijf imposante koepels en een achthoekige klokkentoren te vinden. Deze bevinden zich in het oudste deel van het klooster bij de Smolenskkathedraal. Veel hooggeplaatste vrouwen hebben er in de geschiedenis een schuilplaats gevonden. Bij het klooster is de Novodevitsji-begraafplaats te vinden. Hier liggen beroemdheden als Boris Jeltsin, Raisa Gorbatsjova en Andrej Toepolev. In een deel van het klooster is het Nationaal Historisch Museum gehuisvest.

   

Tverskaja oelitsa

Al heel lang in de geschiedenis van Moskou is deze straat een belangrijke, misschien wel dè belangrijkste, doorgangsweg van de stad. Vroeger passeerden hier de tsaren voor hun processieroute. Nu passeren er nog altijd veel mensen, maar nu op weg naar St. Petersburg of voor een bezoek aan het vele vertier wat aan deze straat te vinden is. Je vindt er namelijk goede restaurants en prima winkelgelegenheid.

   

Triomfpaleis

Het hoogste gebouw van de stad Moskou staat op naam van het Triomfpaleis. Dit appartementencomplex is in 2001 begonnen met de bouw om uiteindelijk in 2005 zijn deuren te openen. Het gebouw met zijn torenspits telt een hoogte van 264,1 meter. Met zijn uiterlijk wordt het pand vaak gekoppeld aan de ‘zeven zusters’ die rond 1950 werden gebouwd.

   

Bolsjojtheater

Het meest belangrijke theater van Moskou is het Bolsjojtheater. Hier worden voornamelijk ballet en opera voorstellingen gegeven. Op het dak staat de prachtige quadriga (vierspan uit de antieke paardensport) welke door Peter Clodt von Jürgensburg werd ontworpen. Zowel het theater als de quadriga staan afgebeeld op het 100 roebel bankbiljet van Rusland.

   

Zamoskvoretsje

De naam betekent letterlijk ‘voorbij de rivier de Moskva’. Deze oude handelswijk van Moskou wordt door de rivier de Moskva gescheiden van het Kremlin. Veel toeristen zouden deze wijk beslist eens moeten bezoeken. Hier is namelijk het rustigere authentieke deel van de stad te vinden. Veel oude gebouwen hebben hier de hand des tijds goed doorstaan. Er zijn in de wijk veel kunstgalerijen, kerken, een klooster en het Bachroesjin Theatermuseum te vinden.