St.Petersburg

De boeiende stad St. Petersburg werd in 1703 gesticht door Peter de Grote. De historische binnenstad behoort tot het rijtje van UNESCO Werelderfgoed en dat is niet voor niets. Er zijn namelijk ontzettend veel bijzondere en historische bezienswaardigheden te bezoeken in deze Russische metropool. Als het gaat om musea, uitgaan, winkelen en tradities kom je zeker niets te kort in dit culturele hart van Rusland. Na Moskou is Sint-Petersburg de tweede stad van Rusland. Van 1924 tot 1991 heette de stad Leningrad, een eerbetoon aan de in 1924 overleden premier Vladimir Iljitsj Lenin.

Hermitage Museum
Sinds dit voormalige paleis als museum is geopend in 1852 door Tsaar Nicolaas heeft het vele bezoekers over de vloer gehad. Niet alleen het immens grote pand trekt jaarlijks vele bezoekers, ook wat het te bieden heeft is niet mis. Naast de behoorlijk indrukwekkende kunstcollectie die er is verzameld, zijn er ook archeologische vondsten tentoongesteld die variëren van tussen de 8e en 19e eeuw. Je vindt dit museum aan de ‘Palace Square.


Palace Square
Aan dit zeer grote plein van de stad St. Petersburg vind je het Winterpaleis van de Russische tsaren. Het gebouw telt maar liefst ruim 1500 kamer, 1786 deuren en 1945 ramen. Tegenwoordig behoort het tot de grootste musea ter wereld ‘de Hermitage’. Regelmatig is dit plein het toneel voor grootheden als The Rolling Stones, Paul McCartney, Madonna en Andrea Bocelli die er een concert geven.  

 

St. Isaac’s Kathedraal
De prachtig Russisch-orthodoxe kathedraal met gouden koepel behoort tot de meest bezochte toeristische attracties van St. Petersburg. Al van ver doemt de markante koepel op. Rondom de koepel zijn nog eens twaalf beelden van engelen geplaatst die werden ontworpen door Josef Hermann. Er is ruim veertig jaar gebouwd aan dit prachtig stuk architectuur.

 

Mariinsky Palace
Grote meesters uit de muziek- opera- en balletwereld hebben in dit theatergebouw, wat werd geopend in 1860, hun première mogen beleven. Deze thuishaven van het Mariinsky Ballet, Mariinsky Opera en Mariinsky Orchestra is nog altijd het meest prestigieuze theater van St. Petersburg.

Nevsky Prospect
Deze meest belangrijke en interessante straat van St. Petersburg heeft tevens een groot aantal historische bezienswaardigheden. De vrij lange straat brengt je langs het Rastrelliesque Stroganov Paleis, Art Nouveau Bookhouse, het monument van Catharina de Grote, Russisch Nationale Bibliotheek, Kazan Kathedraal, Anichkov Brug en heel veel oude kerken uit de 18e eeuw. Het winkelpubliek zit hier ook goed. Er is een winkelcentrum uit de 18e eeuw en alle grote en luxe merken zijn in de omgeving te vinden.

 

Trinity Bridge
Om Kamennoostrovsky Prospect met Suvorovskaya Square te verbinden werd een brug over de Neva aangelegd. De derde en laatst gebouwde brug is de 582 meter tellende Trinity Bridge. In 1897 begon men aan de bouw van dit enorme project om het vervolgens in 1903 te voltooien. Een andere beroemde brug in St. Petersburg is de Bolsheokhtinsky Bridge die werd aangelegd om de Oktha regio met het centrum te verbinden.  

 

 

Admiralty Building
Dit bouwwerk wordt ook wel het brandpunt van St. Petersburg genoemd. Het gebouw wat tevens het symbool van de stad is, werd ontworpen door Russische architect Andreyan Zakharov. Je vind de Admiralty Building bij de drie belangrijke straten Nevsky Prospect, Gorokhovaya en Voznesensky Prospect.  

 

 

Kazan Kathedraal
Een andere veel gebruikte naam voor deze kathedraal is ‘Onze Lieve Vrouw van Kazan’ wat de meest vereerde icoon van het land is. Sinds 1801 is er tien jaar gewerkt aan dit prachtig stukje geschiedenis. De Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft tot inspiratie geleid om de Kazan dezelfde grandeur mee te geven. Voor het interieur zijn zijn verschillende kunstenaars uit die tijd aangesproken, zoals Alexander Ivanov. De kathedraal is te vinden aan de belangrijke straat Nevski Prospect. 

 

 

Catherine Palace
Nadat Catharina I van Rusland de Duitse architect Johann-Friedrich Braunstein benaderde om een zomerresidentie te ontwerpen werd er in 1717 begonnen met de bouw hiervan. In de jaren erna hebben er vele aanpassingen plaats gevonden en zijn er verschillende delen aangebouwd. Kosten noch moeite zijn bespaard gebleven in de sublieme uitvoeringen van het majestueuze uiterlijk van dit voormalige vorstelijke paleis. Natuurlijk is er aansluitend een prachtige paleistuin. Dit paleis en toebehoren ligt in de plaats Tsarskoje Selo wat ongeveer 24 kilometer ten zuiden van het centrum van St. Petersburg ligt. 

 

Peterhof
Dit park staat (niet geheel onterecht) bekend als het ‘Russische Versailles’. Het geheel van paleizen en bijbehorende tuinen zijn ooit in opdracht van Peter de Grote aangelegd. Waterpartijen, fonteinen, beelden en heel veel pracht en praal kenmerken dit vorstelijke deel van de stad. Bijzonder fraai is het trapsgewijze fontein de ‘Grote Cascade’ die overloopt in de grote vijver met het fontein van Simson. (park) en The Tauride Garden