ROADTRIP SYDNEY-PERTH (VIA NULLABOR PLAIN)


Roadtrip Sydney-Perth (via Nullabor Plain) angelien op 21 februari 2011

Roadtrip van Sydney naar Perth (via de Nullabor Plain)

Na de fantastische tijd in Sydney zijn we 1 week gaan uitrusten in Pearl Beach; dit is de 2e residentie voor ‘rich and famous’ Sydney.

Een gemiddeld huis kost hier minimaal 1 miljoen en aan de waterfront wordt dat nogmaals verviervoudigd. Niet dat je het er vanaf ziet hoor….sommige woningen zouden wij zelfs slopen maar het gaat hier allemaal om LOKATIE.

 

Tijdens deze week brengen we nog een bezoek aan de Blue Mountains en dit is een mooi berggebied op rijafstand van Sydney. Behalve de bekende ‘3 Sisters’ (3 bergtoppen naast elkaar) heb je hier fantastische vergezichten.

Katoomba is het toeristische hart van deze Blue Mountains en er is genoeg te doen voor de kids (stoomtrein, speeltuin en mooi zwemmeer).

Angelien

De dierentuinen en zee aquariums in Sydney hebben indruk gemaakt op Noah want zodra wij in het meer willen gaan zwemmen, stelt hij de vraag: zijn er geen vissen en haaien in het water?

En hij wil niet verder dan tot zijn kniëen in het water want dan kan de haai niet bij hem komen. Ja onze zoon denkt er echt over na…

 

Het weer in Australïe is deze zomer turbulent en na de overstromingen in Queensland en Victoria, krijgen we nu te maken met Orkanen en wel van categorie 5…

We besluiten dan ook vanwege Hurricane Yasi niet naar het noorden oftewel Brisbane te reizen maar naar de westkust oftewel Perth. We rijden een campervan van Jucy carrental in 9 dagen van de oostkust (Sydney) naar de westkust (Perth).

Ach het is maar 5000 km…

Ja een idee van Marcel en ik heb toegestemd(in een moment van verstandsverbijstering)

 

We zijn al vaker naar de westkust geweest maar reisden dan altijd per vliegtuig (een vliegtijd van 4 ½ uur oftewel van NL naar de Canarische Eilanden). Dat we het dit keer over de weg gaan doen en dan ook nog via de Nullabor Plain (1200 km lange boomloze vlakte met alleen roadhouses/ lees tankstations) is zeker een nieuwe ervaring!

 

We besluiten een reisschema aan te houden en de eerste stop is Canberra (de hoofdstad van Australïe). Canberra is een kopie van Washington (de hoofdstad van USA) en het stadsplan is dan ook ontworpen door een Amerikaan.De gemiddelde Nederlander denkt altijd dat Sydney de hoofdstad is en dit is dan ook gelijk een goede Triviant vraag!

 

Tijdens de volgende dagen (op weg naar Adelaide) komen we langs plaatsen met aparte namen zoals Wagga Wagga… waar woon je?

 

Adelaide is een stad die wij altijd graag bezoeken en we gaan dan ook gelijk naar het mooie strand van Glenelg. De Big4camping is pal aan het strand en de kids vinden de speeltuin, springkussen, zwembaden etc helemaal top.

 

Vanuit Adelaide gaan we richting Streaky Bay en checken in bij de enige camping die er is en wat is de locatie mooi…

De camping staat pal aan het strand en je hebt hier prachtig wit zand met een azuurblauwe zee. Jammer dat de witte haai oftewel de ‘mens etende haai’ uitgerekend deze kust als broedplaats heeft uitgekozen oftewel het stikt er letterlijk van. Men biedt dan ook overal encounters (lees ‘ontmoetingen’) aan met de white shark dmv kooiduiken. Nou ik ben altijd in om mensen of dieren te ontmoeten maar deze ‘ontmoeting’ sla ik toch echt af.

Note: terwijl wij hier zijn wordt een duiker door 2 haaien aangevallen en overleeft deze ‘ontmoeting’ niet!

 

Gelukkig is het strand groot en LEEG want de vakantieperiode is afgelopen in Australïe en alle kinderen zijn hier weer naar school. Onze kids hebben dan ook alle ruimte…

 

We dachten bij aanvang van deze roadtrip dat alleen ‘gestoorden zoals wij’ deze route zouden doen maar het valt ons nu op dat het best een populaire route is voor gepensioneerden en backpackers. We komen dan ook hoofdzakelijk pensionado’s tegen op de camping, die met hun camper of caravan Australïe aan het doorreizen zijn.

 

We ontmoeten hier Flip de Boer (ouders zijn in 1953 geemigreerd) en zijn nederlands is erg goed voor een geboren Australiër; hij is al 5 jaar aan het rondreizen en leeft op deze manier van zijn pensioen. Dit is dus de Australische manier van ‘het Zwitserleven gevoel’.

Vanuit Streaky Bay begint de Nullabor Plain en dat is het stuk ‘niemandsland’ tussen Cedina (Zuid Australie) en Norseman (West Australie). Midden op deze boomloze vlakte komen we een Nederlandse vrouw uit Gorkum tegen die sinds 1955 hier woont.

Duidelijk geval van een zonnesteek…. maar het bewijst wel dat je Nederlanders op de raarste plekken tegen kunt komen.

 

De plaatsen die je passeert zijn echt gehuchten maar de natuur is puur en de waarschuwings-borden staan vol met ‘wildlife’ zoals wombats (een grote marmot van 1 m doorsnee), kangaroos en zelfs kamelen…

 

Je mobiel heeft GEEN bereik op de Nullobar Plain dus wees goed voorbereid.

 

Wat leuk is om te ervaren is dat alle bestuurders elkaar groeten in deze ‘woeste omgeving’ oftewel reizen op de Nullabor Plain ‘verbroederd’ de weggebruikers. Daarnaast wordt deze snelweg ook gebruikt als landingsbaan door Flying Doctors dus je passeert regelmatig borden met ‘landingsite RFDS’ ( lees Royal Flying Doctors Services).

Wat leuk was voor Noah want hij zat iedere keer te zoeken naar ‘ninos’ oftewel vliegtuigen.

 

Hygïene is ook een apart hoofdstuk op de Nullabor Plain want bij iedere douche staan waarschuwingsborden voor SLANGEN. Ook wel logisch als je bedenkt dat het hier gemiddeld 35 graden is en als je dan gaat ‘spelen’ met water, komen daar zeker dieren op af… ik heb dus NIET gedoucht dat snap je…

 

Verder vindt je hier unieke waarschuwingsborden voor het Australische ‘wildlife’ en wees dan ook alert op ‘wildlife’ en rij niet in het donker want de snelweg is niet beschermd dmv hekken en gaat dwars door de natuur.

 

Daarnaast kom je veelvuldig Roadtrains tegen en de naam zegt het al (treinen op de weg oftewel extreem lange vrachtwagens); wees dus voorzichtig bij het inhalen en wacht op ‘teken’ van de chauffeur (bijvoorbeeld rechterlicht aan/uit)!

 

Kortom ook al vindt je hier bijna geen beschaving, er gebeurt wel van alles om je heen!

 

De kids worden iedere tankbeurt getrakteerd op een lollie en gelukkig voor hen moeten we vaak tanken..

 

Intussen vermaken de kids zich goed met de DVD spelers en vinden het kamperen met de campervan fantastisch want het heeft bovenop de camper een ‘tentje’ (zoals Noah het noemt).

 

Na 2 dagen zijn we dan eindelijk aangekomen in Norseman en halen hier een certificaat (bewijs dat je de Nullabor Plain hebt doorkruist per auto). Na 2 uur zijn we terug in de bewoonde wereld en wel in Esperance. Ik neem als eerste een welverdiende douche en geniet van alle drukte om me heen.

 

Vanuit Esperance is het nog maar 1000 km naar Perth en we kiezen ervoor om langs Hyden (bekend vanwege de Wave Rock) te rijden. Deze grote dolomiet is in de vorm van een golf en heeft daarom de naam Wave Rock gekregen. En aangezien Australïers alles met betrekking tot surfen omarmen vinden ze dit een absolute attractie!

 

Na 9 dagen komen we eindelijk aan in Perth en ik ben blij om de skyline van een stad weer te zien. We hebben in totaal 5000 km gereden en dat in een reisschema van 67 uur!

 

Het is voor ons allemaal een bijzondere ervaring geweest en we hebben dan ook speciale momenten beleefd. We hebben gereden door eindeloze vlaktes, gespeeld en gezwommen aan prachtige (lege) stranden en hebben de mooiste sterrenhemels mogen aanschouwen.

Soms kan het leven zo simpel zijn!

met vriendelijke groet vanuit Down Under

Angelien, Marcel en de kids Noah en Mirthe