Reistrends 2021


Reizen in 2021: de grootste veranderingen 

Gezien alles wat er dit jaar in de wereld gebeurt, zal reizen in 2021 er heel anders uitzien dan vóór 2020.

Het coronajaar is bijna voorbij, na een zomer van thuisblijven verwacht het grootste deel van de Nederlandse vakantiegangers in de zomer van 2021 weer redelijk normaal te kunnen reizen blijkt uit verschillende onderzoeken, de vaccins en sneltesten gaan hierin en grote rol spelen. De verwachting is in ieder geval anders dan de realiteit van deze zomer waar het grootste gedeelte van Nederland in eigen land vakante vierde of helemaal thuis verbleef.

De reiswereld is het afgelopen jaar flink op z’n kop gezet en nu nog steeds is er heel veel niet echt duidelijk en zijn voor de Nederlanders bijna alle grenzen letterlijk gesloten voor vakantiegangers. In dit artikel proberen we de reistrends in deze nieuwe realiteit op een rijtje te krijgen en wat de gevolgen kunnen zijn.

We weten dat reizen op dit moment niet vanzelfsprekend is. Maar naast het actuele COVID-19 reisadvies, willen we je graag blijven inspireren met nieuwe reisartikelen en reistrends voor 2021. Zodat jij er straks klaar voor bent om veilig op reis te gaan wanneer de wereld zijn deuren weer opent.

We gaan werken en reizen combineren in 2021

Een werkvakantie (werken, reizen en vakantie vieren) zal steeds populairder worden en in 2021 een vlucht nemen.Thuiswerken is voor velen de norm geworden en kan overal op de wereld waar op dat moment je thuis is. Onze  traditionele manier van werken is drastisch veranderd of dat nu een vergadering op kantoor betreft of vliegen voor een zakenreis. Deze manier van het nieuwe werken is goed te combineren met het nieuwe reizen. Reizigers gaan langere reizen maken waar ze ook de benodigde werkuren kunnen maken en kunnen ontspannen als het tijd is om los te komen van het werk. Er is nooit een beter moment geweest om reizen en werken te combineren waarbij de werkplek niet perse het kantoor is maar net zo goed een houten hut aan het strand kan zijn, uiteraard met een goede wifi verbinding.

Hoewel er veel positieve punten zijn als je huis ook je kantoor is, heeft het ook zijn nadelen. Het gebrek aan scheiding tussen privé en werk lijkt te vervagen en kan zowel de arbeidsproductiviteit als de tijd met het gezin niet ten goede komen. Veel mensen die thuis werken stoeien hier mee en kampen met een constante stroom van onderbrekingen die je op kantoor niet hebt.

Last minute vakantie

We boekte onze vakanties vaak ruim van tevoren, dit zal in 2021 niet vanzelfsprekend zijn. Het blijft moeilijk om precies te weten hoe de wereld er over een paar maanden uit zal zien. Nu nationale en internationale grenzen zo vaak open en dicht gaan blijft het lastig om een bestemming te bepalen en te weten waar je heen kunt. De afgelopen maanden was er een enorme toename in mensen die op zoek waren naar een goedkope last minute. Praktisch gezien is dit natuurlijk heel logisch een reis boeken die in de komende weken vertrekt wanneer er een duidelijker beeld is wat er gebeurt met de reisbeperkingen. Die zekerheid zullen we ook in 2021 blijven zoeken, ook als we snel kunnen testen en het vaccin op grote schaal is uitgerold, de onzekerheid van deze pandemie zullen we nog lang met ons meedragen.

Vakantie in eigen land

Een andere belangrijke verandering is de toename van de vakantie’s in eigen land. Een groot deel hiervan is natuurlijk te wijten aan de onzekerheid van Covid-19 en grenssluitingen. Vastzitten aan de andere kant van de wereld kan stressvol zijn, zoals veel mensen in 2020 hebben ondervonden. Daarom is de verwachting dat binnenlandse reizen in 2021 populair zullen blijven, zeker nu reizigers de schoonheid van hun eigen land hebben ontdekt.

Flexibel boeken

Flexibele boekingen zullen ook een sleutelrol gaan spelen bij het reizen in 2021. Ervoor zorgen dat we vluchten en hotels makkelijk kunnen wijzigen en annuleren is essentieel in 2021. 

Hygiene

Hygiene zal in 2021 een grote rol gaan spelen in de reiswereld. Luchtvaartmaatschappijen, hotels en touroperators zullen hun schoonmaakprocedures optimaliseren en dit ook kenbaar maken aan de reiziger, hygiene zal leidend zijn in 2021. 

Duurzaam reizen

Duurzaam reizen wordt ook een enorme trend in 2021. Reizigers zullen steeds minder kiezen voor de drukke en overbevolkte steden zoals bijvoorbeeld Barcelona, Parijs en Venetië, deze trend was al ingezet voor de grote Covid-19 pandemie. Luchtvaartmaatschappijen kiezen er ook steeds vaker voor om met nieuwere en zuiniger vliegtuigen te vliegen. Mensen worden zich steeds bewuster dat we zuinig moeten zijn op de aarde en niet alles vanzelf sprekend is.

Uiteindelijk zal de mens blijven reizen en hoe het reizen in 2021 eruit zal gaan zien? Hopelijk zal het meer overeenkomsten vertonen met 2019 dan met 2020. Er zullen sowieso veranderingen en aanpassingen gaan plaats vinden aan denk en handelswijze en uiteindelijk laten we deze pandemie achter ons.

 

Marcel Ruizendaal