Reizen 2022


We kunnen weer enigszins reisplannen maken, na twee jaar van covid lijkt er in 2022 weer veel meer mogelijk. Wellicht is het een idee om een van de onderstaande reisbestemmingen te overwegen. Volgens ons “The Backpackerfamily.nl” zijn deze landen een aanrader voor het aankomende jaar.

 

Oman

1001 nacht-ervaring

Oman betaat vooral uit Woestijnen maar heeft ook prachtige oase’s en een zeer imposante natuur. Oman ligt in het Midden-Oosten en is nog vrij onontdekt door de grote toeristenmassa. Je vindt er historische bouwwerken in de steden tot aan grote zandvlaktes in de woestijnen. Het land leent zich perfect voor de ultieme 1001 nacht-ervaring.

 

Bonaire

Duik in een van de oudste mariene reservaten ter wereld

Duik in een van de oudste mariene reservaten ter wereld

Zon zee en strand en een relaxte sfeer: Bonaire checkt alle vakjes voor een idyllische tropische bestemming. Voor de kust ligt een van de oudste marine reservaten ter wereld.

Het Bonaire National Marine Park werd opgericht in 1979 en staat sinds 2011 op de voorlopige UNESCO Werelderfgoedlijst. Het reservaat bevat 27km2 aan koraalrif, zeegras en mangrove. Deze gezonde koraalriffen zijn een magneet voor duikers die hier wel 57 soorten koraal en meer dan 350 verschillende vissoorten kunnen spotten.

 

 

Lapland

Geniet van het noorderlicht

Lapland wordt steeds meer een bestemming die door de Nederlandse reizigers wordt ontdekt. Het is tegenwoordig al goed mogelijk om een lang weekend naar Lapland te gaan. Spot het noorderlicht, maak een huskysafari en scheur over de witte vlaktes van Finland tijdens een scootertocht. Zonvakanties zijn natuurlijk heel fijn en ontspannend, maar een vakantie naar Lapland “al is het maar kort” is een reiservaring die je eigenlijk een keer moet ervaren.

 

Belize

Maya-ruïnes, Caribische wateren

Misschien niet bij iedereen bekend, maar Belize ligt in Midden-Amerika, aan de grens van Mexico en Guatemala. Belize is vooral bekend om de Maya-ruïnes, Caribische wateren en natuur. Het Belize Barrier Reef is een van de mooiste onderwaterlandschappen ter wereld en vergelijkbaar met het bekende Great Barrier Reef in Australië

In april 2021 kocht een coalitie van natuurbescherming-partners, geleid door de Nature Conservancy, 955 km2 tropisch bos in het noordwesten van Belize om het Belize Maya Forest Reserve te creëren. Het nieuwe beschermde gebied, dat grenst aan het Rio Bravo Conservation Management Area (RBCMA), dicht een groot gat in een vitale natuurovergang die vanuit het zuidoosten Mexico via Guatemala en Belize loopt.

Het gecombineerde reservaat, dat bijna een tiende van het landoppervlak van Belize is, beschermt en verbindt essentiële habitats voor een verbazingwekkende verscheidenheid aan  bedreigde wilde dieren. Deze omvatten de tapir, het nationale dier van Belize; zwarte brulapen; meer dan 400 soorten vogels; en enkele van de grootste nog bestaande jaguar-populaties in Midden-Amerika.

 

Noorwegen

Fjorden, gletsjers en meren

Noorwegen doet het op veel lijstjes erg goed. Naast dat ze hier bekend staan om hun welvaart en geluk, zijn ook de schoolsystemen en de overheidsaanpak vaak een voorbeeld voor andere landen. De bosrijke omgeving, fjorden, gletsjers en meren dwingen reizigers om de natuur in te trekken. Het Noorderlicht, ijshotels en huskytochten: je vindt het allemaal in Noorwegen.

 

Granada, Spanje

Bewonder de geometrische schoonheid van het Alhambra

Het Alhambra wordt beschouwd als de Moorse juweel van Europa en is een van de meest indrukwekkende gebouwen van Spanje. 

Ingewikkelde mozaïeken, arabesken en siergewelven maken het Alhambra tot een meesterwerk van geometrische schoonheid.

In het Paleis van de Leeuwen, een van de drie oorspronkelijke koninklijke paleizen van het Alhambra, zullen gezinnen zich vergapen aan de centrale fontein. Het uitgebreide ontwerp heeft 12 stenen leeuwen die een groot marmeren bassin op hun rug dragen en water uit hun mond spuwen. 

 

Costa Rica

Voor de avontuurlijke reiziger een trektocht van kust naar kust

Costa Rica is een van de veiligste landen van midden Amerika en heel goed te bereizen. De trektocht El Camino strekt zich uit over Costa Rica, van de Caraïben tot de Stille Oceaan. Het 280 kilometer lange pad brengt je ver buiten de begaande toeristische paden. De route bestaat uit 16 etappes en loopt door verschillende dorpen, steden en beschermde natuurgebieden. Lokale ondernemers en non-profitorganisaties bieden de wandelaars van El Camino in Costa Rica verschillende mogelijkheden voor accommodatie en eetgelegenheden. 

Wegens de afgelegen ligging van het pad wordt het sterk aangeraden om El Camino met een gids te bewandelen. Ticos a PataUrriTrek Costa Rica en ViaLig Journeys behoren tot de touroperators die begeleide ervaringen aanbieden. Meerdaagse routes bevatten meestal extra optionele avonturen, zoals een wildwaterraftingtrip op de Pacuare River-stroomversnellingen van wereldklasse. 

 

Mauritius

Geniet van de prachtige stranden en de geweldige natuur

Vlakbij het Afrikaanse Madagascar ligt het eiland Mauritius. Het eiland ligt vrij geïsoleerd, waardoor bepaalde planten- en diersoorten alleen hier voorkomen. Op Mauritius zijn zowel Europese als Afrikaanse invloeden te herkennen en inwoners spreken veelal Engels of Frans. Verder kun je er genieten van prachtige stranden, lekker eten en een geweldige natuur.

 

Ruhrgebied, Duitsland

Laat je verrassen door kunst en natuur in een voormalig industriegebied

Mijnbouw en staalproductie domineerden ooit het dichtbevolkte Ruhrgebied maar die tijden zijn inmiddels lang vervlogen.  

Huur een fiets voor een mooie tocht door het Ruhrdal. Of ga te voet via de 155 km lange Hohe Mark Steig, een wandelpad dat in 2021 is geopend. 

 

Turkije

De Egeïsche kust in Turkije

Turkije blijft een topbestemming. Vooral de Egeïsche kust heeft onze voorkeur. Dit stukje van Turkije heeft een groene, rotsachtige kust met vele kleine baaitjes en gezellige, authentieke dorpjes en historische bezienswaardigheden. Kusadasi, Marmaris  en Bodrum zijn de bekendste badplaatsen in deze regio waar je heerlijk kunt geniet en van zon zee en strand. . 

Surfparadijs Cumbuco in Brazilië

Surfers Paradise Cumbuco is een pittoresk vissersdorpje gelegen nabij de Braziliaanse stad Fortaleza en ademt nog het relaxte Zuid-Amerikaanse leven uit. Het leven draait hier om zon, zee, strand, surfen en barbecuen. Het is dan ook een absolute hotspot voor wind- en kitesurfers, maar ook rustzoekers zijn hier aan het juiste adres. Laidback met je voeten in het zand en met een caipirinha-cocktail in je hand, kun je hier het hele jaar door genieten van de Braziliaanse zon.

 

Marcel Ruizendaal