home » Blog » Trends 2020

Reistrends 2020


De reistrends voor 2020

 

De wereld is continu in beweging, dit geld zeker in de wereld van het reizen en dat zal in 2020 niet anders zijn. Dit komt onder andere vanwege een groeiend gevoel van verantwoordelijkheid en een sterkere connectie met de mensen en plekken die we bezoeken en natuurlijk de snelle ontwikkeling in de technologie. 

 

Het carona virus

We kunnen er niet omheen “het carona virus” hoe verhoud dit virus zich met reizen? Een ding is zeker dit virus trekt zich niets aan van grenzen en zal naar alle waarschijnlijkheid ook in Nederland opduiken (tijdens het schrijven van dit artikel was dit nog niet het geval). Overheden werken hard om de wereldwijde verspreiding van het coronavirus zo veel als mogelijk in goede banen te lijden. De meeste slachtoffer zijn nog altijd in China “de bron van het virus” maar ook Italië is nu zwaar getroffen; hele regio's zijn hier afgesloten en er is nog geen vaccin. Als je binnenkort een vakantiereis hebt gepland of wil gaan boeken, moet je je dan zorgen maken en is het wel zo verstandig een reis te boeken? Zolang het ministerie van Buitenlandse Zaken geen code rood of oranje heeft afgegeven, is er eigenlijk geen reden om niet te gaan. Wie toch twijfelt, kan natuurlijk altijd annuleren. Houd er alleen wel rekening mee dat dit je geld kan kosten, ook als je een annuleringsverzekering hebt. Bij losse vliegtickets ligt het aan het beleid van de vliegmaatschappij, zo heeft de KLM reizigers die naar China wilde reizen de mogelijkheid geboden de vlucht kosteloos te annuleren. Of het verstandig is om te wachten met het boeken voor een reis deze zomer is lastig te zeggen. Het advies van reisorganisaties aan klanten is om zich voordat zij op reis gaan zich goed informeren over de plek van bestemming én de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Het kan nuttig zijn om bij het afsluiten van een annuleringsverzekering te kiezen voor een uitgebreide dekking, zodat een negatief reisadvies is gedekt.

 

Topbestemmingen die in 2020 een bezoek meer dan waard zijn:

Contact met de locals

Een opvallende trend die we al langer zien is dat we contact willen maken met de bewoners van de plekken die we bezoeken. We willen meer zien en horen over een cultuur en zoeken daarbij meer diepgang dan een toeristisch rondje door de stad. Er is dan ook een enorme toename aan platforms die daar op inspelen. Iedereen kent natuurlijk Airbnb, maar er is inmiddels veel meer en dat gaat verder dan bij mensen thuis slapen. Zo kun je fietstochten met de locals doen, een stadswandeling maken met een bewoner of een yogasessie bij iemand thuis boeken. Door op pad te gaan met een plaatselijke bewoner heb je veel meer het gevoel dat je de stad voelt en in je op neemt en kom je op plekken waar je anders niet zo snel komt en dit zijn juist de ervaringen die je uiteindelijk bij blijven.

 

Eten en drinken in de hoofdrol

In het verlengde hiervan zien we vooral onder jongeren een groei in het food toerisme. Hierbij speelt het lokale eten en drinken een hoofdrol en dit kan je op verschillende manieren beleven. Je kunt in een stad een food tour boeken en daarbij van alles proeven of een kookworkshop volgen en daarbij genieten van de lokale producten. Zo kom je op locaties die minder toeristisch zijn en dat maakt het voor veel mensen ook extra aantrekkelijk, want veel reizigers willen weg van de massa.

Een ander bijkomend voordeel van dit soort reizen is ook weer de interactie met de lokale bevolking. Zeker wanneer je bij mensen thuis gaat eten, terwijl je tafelt leer je veel over de mensen, de geschiedenis en hun culinaire tradities.

Op zoek naar de reis die alles heeft

In de huidige, gehaaste maatschappij en manier van leven komen we vaak tijd tekort. Daarom willen we op onze vakantie zo efficiënt mogelijk reizen en goed  omgaan met de beschikbare tijd. Steeds meer reizigers geven de voorkeur aan een allesomvattende reis. Bijna de helft van de Nederlandse reizigers zegt een lange reis te willen maken naar een plek waar al hun favoriete activiteiten en bezienswaardigheden dicht bij elkaar liggen. 

 

Op vakantie met opa en oma

In 2020 gaan meer grootouders op vakantie met hun kinderen en kleinkinderen. Bijna driekwart van de grootouders is van mening dat tijd doorbrengen met hun kleinkinderen hen jong houdt De huidige oudere generaties zijn gezonder en avontuurlijker dan ooit en blijven graag jong en actief. Met drie generaties naar dezelfde locatie gaan, daar allemaal hun eigen ding doen en tegelijk ook af en toe tijd samen doorbrengen. Denk bijvoorbeeld aan samen een groot vakantiehuis huren in Frankrijk met een zwembad en fietsen of een boot. Gedeelde kosten houden het betaalbaar, goede afspraken houden het leuk. Daarom zien we vakanties met activiteiten met de hele familie het komende jaar populairder worden.

 

Reizen zonder geld opzak

Vreemd geld in handen hebben zal binnenkort iets van vroeger worden. Nog niet zo lang geleden kon je zonder cash nergens terecht in het buitenland. Pinnen was simpelweg niet mogelijk of je moest een stuk meer betalen. Inmiddels zijn er een heel scala aan mogelijkheden om digitaal te betalen in het buitenland. We beginnen het punt te bereiken dat je niet eens meer geld hoeft te wisselen, zelfs al heeft het land een andere valuta. In 2020 gaat deze trend zich verder ontwikkelen en zal het op steeds meer plekken mogelijk worden alles met je pinpas of een app op je telefoon te betalen.

 

Technologische verrassingen

In 2020 zien we dat reizigers belangrijke aspecten in de besluitvorming rond hun reis nog meer overlaten aan technologie. Keuzes op het gebied van bestemmingen en excursies kunnen soms veel tijd in beslag nemen. Het komende jaar richten inventieve technologische oplossingen zich hierop. Slimme, betrouwbare en automatische aanbevelingen geven ons toegang tot een groot aantal nieuwe ervaringen die we anders zouden missen. Ondertussen besparen we tijd zodat we elke minuut van onze vakantie optimaal kunnen benutten. Door deze technologie zien we ook dat de functies van reisorganisaties veranderen en dat men steeds meer zelf wil doen en organiseren. 

 

Meer vraag naar het Midden-Oosten

Als het om bestemmingen gaat, zien we de vraag naar het Midden-Oosten stijgen. Het gaat dan om landen als Iran, Libanon, Oman, Dubai en Qatar. Steeds meer mensen tonen interesse in deze regio dat merken wij ook op onze reisblog The backpackerfamily.nl. Mensen willen bijvoorbeeld weten of het in die landen veilig is, hoe het openbaar vervoer daar werkt of hoe ze een visum kunnen regelen.

Bestemmingen in het Midden-Oosten worden steeds toegankelijker, zo heeft Saoedi Arabië onlangs zijn deuren geopend voor het toerisme.

Een andere reden waarom het Midden-Oosten lonkt, is om massatoerisme te vermijden en de avontuurlijke reiziger altijd op zoek is naar nieuwe bestemmingen. Ik adviseer reizigers wel om grensregio’s te vermijden en goed te kijken naar de reisadviezen.

 

Het randje van Europa

Sinds Georgië door Wie is de Mol is bezocht en daarmee ook op de kaart gezet lijkt dit land enorm in trek bij de avontuurlijke reiziger. Georgië heeft eigenlijk alles, fantastische bergen, een goede keuken, en een hippe hoofdstad. Tbilisi is op dit moment zeker een van de leukste steden in Europa.

Niet alleen Georgië is in trek, de hele regio is nu booming. Zo word Armenië ook steeds meer bezocht. Mensen zijn op zoek naar relatief onbekende gebieden, die goed toegankelijk zijn. Dat kan Armenië zijn, maar ook het westen van de Oekraïne is goed te bezoeken.

 

Opkomst van de kleine stad

Als het om stedentrips gaat, zijn het de kleinere steden die een groei in bezoekers doormaken. De hoofdsteden worden veel bezocht door mensen uit andere delen van de wereld die voor het eerst naar Europa komen. De meer ervaren reiziger gaat op zoek naar minder bekende plekken.

Een tweede reden voor de toenemende populariteit van secundaire steden is de betaalbaarheid. Ryanair is momenteel de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa en zij vliegen veel toeristen naar die steden. Mensen kijken waar ze heen kunnen vliegen voor veertig euro. Als de prijzen laag zijn, spoort dat mensen aan om eens op ontdekking te gaan.

De Poolse steden scoren wat dat betreft nog steeds hoog, maar ook de kleinere steden van Engeland, zoals Sheffield en Manchester, worden steeds populairder. Ook de Spaanse stad Valencia doet het goed en heeft veel te bieden. Het is een fijne stad om in te fietsen, je hebt er strand, goed eten en het is een stuk goedkoper dan Barcelona en Madrid. 

 

De nachttrein naar Wenen keert terug.

Een laatste, belangrijke trend die ik hier nog wil benoemen is de toegenomen interesse in treinreizen. Veel reizigers maken aan de ene kant gretig gebruik van goedkope vluchten, maar ondertussen neemt ook het bewustzijn toe. Het is niet zo dat mensen het vliegtuig links laten liggen, maar in plaats van drie keer per jaar vliegen kijken ze of ze daarvan ook niet een keer met de trein op reis kunnen.

Als de treinmogelijkheden gaan uitbreiden is dat voor veel mensen aantrekkelijk, want reizen per trein is niet alleen duurzaam, maar ook comfortabel.

De nachttrein naar Wenen zal eind 2020 zijn rentree maken en de Eurostar naar Londen zal vaker worden ingezet.

Gegroet allemaal en happy travels.

 

Tips

*Op zoek naar de locals te boeken via sites als I Like Local of het meer commerciële Airbnb Experiences.

*Sluit een goede reisverzekering af.

 

                                                                                                            Marcel Ruizendaal