Vakantie 2021


Maandenlang stond de hele wereld vanwege de coronapandemie op oranje en was alleen noodzakelijke reizen toegestaan, dit gaat nu veranderen. Een aantal landen zowel binnen als buiten Europa gaan naar kleurcode geel, dit houdt in dat er in die landen nog wel coronamaatregelen van toepassing zijn, maar dat Nederlanders er wel weer heen kunnen reizen voor een vakantie.  De verwachting is dat er de komende weken nog meer landen van oranje naar geel zullen gaan. 

De landen die nu al naar geel gaan zijn Finland, Ierland, Malta, Portugal (inclusief de Azoren en Madeira), de Noord-Egeïsche eilanden (onder meer Lesbos), de Zuid-Egeïsche eilanden (onder meer Kos en Rhodos), de Ionische eilanden (onder meer Korfoe), de Balearen en Canarische eilanden, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Rwanda en Thailand. 

Twee gebieden (de eilanden  Saba en Sint Eustatius) gaan zelfs naar de kleurcode groen, dit betekend dat er helemaal geen veiligheidsrisico’s meer zijn in die landen.

Digitale groene pas

Het ministerie heeft de reisadviezen aangepast omdat in de betreffende landen de besmettingscijfers enorm dalen en het aantal gevaccineerden stijgt, maar er is nog wel een risico. Het blijft dan ook belangrijk dat reizigers zich heel goed voorbereiden op de reis en zich ook tijdens hun verblijf en bij terugkeer op de hoogte houden van de ontwikkelingen. 

De soepelere adviezen betekenen niet dat vakantiegangers zonder beperkingen naar het gebied kunnen reizen, andere landen zien Nederland nog wel als risicogebied, het kan dus zo zijn dat landen met de kleurcode groen en geel zelf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor mensen die vanuit het buitenland komen. Bijvoorbeeld een negatieve test of quarantaine-verplichting. Als landen geen Nederlandse toeristen toelaten, blijven ze oranje. 

Daardoor kan het noodzakelijk bij reizen naar het buitenland nodig blijven een negatieve corona-test of een vaccinatiebewijs te overleggen. In de EU wordt hard gewerkt aan een vaccinatiepaspoort: een digitale groene pas. 

Rwanda en Thailand

Twee opmerkelijke landen op de lijst zijn Rwanda en Thailand. Het kabinet volgt in dezen de zogenaamde veilige landen lijst van de Europese Unie.  Rwanda kent, volgens de officiële statistieken, maar enkele tientallen nieuwe coronabesmettingen per dag en Thailand bevindt zich ongeveer op hetzelfde niveau als Groot-Brittannië. 

Premier Rutte en minister Hugo de Jonge kondigde de wijzigingen afgelopen dinsdag al aan in hun persconferentie. Ze gaven daarbij wel aan dat vakantiegangers er rekening mee moeten houden dat de reisadviezen ook weer kunnen veranderen. Als de besmettingen in een land oplopen kan het weer van geel naar oranje gaan, dat zou inhouden dat terugkerende vakantiegangers dan alsnog in quarantaine moeten. Het is dan niet zo dat je hals over kop uit dat land weg moet. 

Hoeveel spuiten zijn er inmiddels gezet?

Wereldwijd zijn er nu iets meer dan 1 miljard mensen in elk geval één keer ingeënt tegen het coronavirus. De meesten van hen wonen in Azië; bijna de helft van het aantal spuiten (45 procent) is daar gezet. Noord-Amerika neemt iets meer dan een kwart voor zijn rekening (26,8 procent) en Europa iets meer dan een vijfde (20,2 procent). Dan volgen Zuid-Amerika met 6,2, Afrika met 1,8 en Oceanië met 0,1 procent. Het laatste continent heeft natuurlijk niet zo veel inwoners; dat verklaart het lage aantal. Dat geldt natuurlijk niet voor Afrika. Maar daar zijn dan weer veel minder besmettingen dan in Europa en de Amerika’s. Absolute koploper is Israël. Dat heeft inmiddels ruim de helft van zijn bevolking volledig ingeënt.

Uiteindelijk is het enorm belangrijk dat iedereen in de wereld toegang krijgt tot een vaccin en wordt ingeënt, alleen dan krijgen we onze vrijheid echt terug en zal het reizen in alle vreihied weer mogelijk zijn.

 

Marcel Ruizendaal