Kos


Het eiland Kos is één van de meest populaire vakantiebestemmingen van Griekenland. Kos behoort tot de eilandengroep Dodekanesos, gelegen in het zuidoosten van Griekenland. Vanaf het noordoosten van het eiland kun je Turkije zien liggen. Het eiland Kos geniet naast de populariteit als strandbestemming ook veel bekendheid als fietseiland. De aanwezigheid van veel fietsverhuurbedrijven op het eiland en de redelijk vlakke gebieden die je vooral aan de noordelijke helft van Kos aantreft is het eiland uitermate geschikt om per fiets te verkennen.

   

Kos-Stad

De grootste stad van het eiland Kos is een bezienswaardigheid op zich. In het sfeervolle centrum van Kos-Stad vind je naast terrasjes en winkeltjes ook een aantal mooie en interessante bezienswaardigheden zoals de Johannietersburcht, de Mandrakihaven met ‘s morgen aan de noordwestkade een echte vismarkt, de Agorá (markt), de prachtig beschilderde Agia Paraskevi-kerk en het gouverneurspaleis. Kos-Stad is een plaats die je gezien moet hebben als je Kos bezoekt.

   

Embros Therme

De thermale bron Embrós Thérme (ook geschreven als Embrós-Thermae) ligt aan de zuidoostelijke kust van Kos, op ongeveer tien tot vijftien minuten rijden van Kos-Stad. Het bijna vijftig graden warme bronwater stroomt uit de rotsen in een bekken van ongeveer 25 vierkante meter, waardoor het water in het bekken door menging met het zeewater een temperatuur heeft van rond de veertig graden. Het druk bezochte thermale bad waarin de zwavelgeur duidelijk aanwezig is zou een geneeskrachtige werking hebben. Toegang tot het bad is gratis, bij de Embros Therme zijn beperkte voorzieningen (een douche, een toilet en een taverne).

   

Fietsen

Kos staat bekend als het fietseiland van Griekenland. Het aanbod van huurfietsen is dan ook enorm en vooral in en rondom Kos-Stad zie je toeristen zich vooral ook per fiets verplaatsen. Omdat het gebied waar Kos-Stad, Lambí en Tigáki liggen vrijwel vlak zijn kun je hier met vrij weinig inspanning fietsen. Wil je bergdorpjes zoals Zia en Pili bezoeken dan moet je wel rekening houden met een flinke klim waar een ijzersterke conditie een vereiste is.

   

Zia

Hoewel tegenwoordig erg toeristisch is het in het Dikeosgebergte gelegen dorpje Ziá nog steeds één van de bezienswaardigheden op het eiland dat je eigenlijk niet over mag slaan. Wie wil kan hier allerlei lokale producten kopen in de vele winkeltjes of van een heerlijke Griekse maaltijd genieten op één van de terrasjes die het plaatsje telt. Vanaf sommige plekken heb je een betoverend uitzicht over stukken van het eiland Kos. Volgens velen ervaar je hier de mooiste zonsondergang van het eiland.

   

Agios Stéfanosbasiliek

De ruïnes van de Agios Stefanos-basiliek liggen op een verhoging aan het strand van de Kambos-vlakte. Het unieke aan deze ruïnes is dat ze onderdeel zijn van het gebied waar zonaanbidders van zee en strand genieten. Dit zorgt voor een unieke setting voor badgasten.

  

Kéfalos

In het westen van Kos ligt het dorp Kéfalos. Niet de mooiste of meest bijzondere plaats, maar in tegenstelling tot de tot authentiek gebombardeerde toeristische dorpjes in het Dikeosgebergte zie je hier wel het echte Griekse leven. Niet iets om uren doorheen te wandelen, maar als je toch in de buurt bent moet je ook zeker hier even een kijkje nemen.

   

Een dagje Bodrum

Vanuit de haven van Kos-Stad kun je in een half uur tot een klein uurtje naar de populaire Turkse badplaats Bodrum varen. Aangezien Bodrum één van de mooiste badplaatsen van Turkije is, is dit een kans die je eigenlijk niet voorbij moet laten gaan als je er de tijd voor hebt. Naast mooie stranden, een sfeervolle haven en een groot aanbod aan terrasjes is Bodrum helemaal interessant om te gaan shoppen.

   

Limionas

Het baaitje van Limionas (of Limnionas) is een plek die niet platgelopen wordt door toeristen, maar vooral door locals bezocht wordt. Limionas bestaat uit twee bescheiden strandjes (een kiezelstrand en een zandstrand), een aanlegplek voor vissersbootjes en een restaurant waar alle dagen de beste verse vis aan de gasten voorgeschoteld wordt.

   

Johannieterburcht

In Kos-Stad staan de restanten van de Johannieterburcht, een door de johannieters gebouwde burcht die stamt uit de veertiende eeuw. De ligging ten oosten van de Mandrakihaven zorgt ervoor dat de burcht enerzijds een bepalend onderdeel is binnen het uiterlijk van centraal Kos-Stad, aan de andere kant geven de muren rondom de burcht een fantastisch uitzicht de Mandraki-haven en Kos-Stad.

   

Oud-Pýli

Het spookdorpje Paléa Pýli (niet te verwarren met het grotere huidige Pyli/Pili) bestaat vooral uit ruïnes, omdat het dorp in het jaar 1830 vanwege een cholera-epidemie geheel verlaten is. Binnen Oud-Pýli vind je restanten van een viertal middeleeuwse kerken, een Byzantijnse burchtruïne bovenop een rots en de bronvijver.