Rhodos


Het eiland Rhodos is behoort tot de Dodekanesos, een eilandengroep in het zuidoosten van Griekenland. Rhodos is het op drie na grootste Griekse eiland en is al decennia lang een belangrijke toeristische bestemming voor Europeanen. Dankzij het mediterrane klimaat beleeft Rhodos lange droge zomers waarin de zon uitbundig schijnt. Het ideale strandweer zorgt er dan ook voor dat het eiland Rhodos vooral onder de zonaanbidders erg populair is. De meeste toeristen verblijven in het uiterste noorden van Rhodos en aan de oostkust in badplaatsen zoals Ixia, Trianda, Faliraki en in de hoofdstad Rhodos-Stad. Dé bezienswaardigheid van Rhodos is de Kolossus van Rodos, een reusachtig bronzen beeld van de zonnegod Helios. Het 32 meter hoge beeld dat tot de zeven klassieke wereldwonderen hoort is door een aardbeving tussen 227 en 224 voor Christus vernietigd.

Rhodos-Stad oude stad

De oude binnenstad van Rhodos-Stad is meer dan vierentwintighonderd jaar oud. Gedurende de geschiedenis veranderde Rhodos-Stad in een vestingstad met grote vestingsmuren die tegenwoordig nog steeds te bewonderen zijn. De straatjes binnen de muren zijn tegenwoordig een belangrijke toeristische attractie met een groot aantal winkeltjes, terrasjes en restaurants. Wie een mooi stuk wil wandelen moet zeker het pad om de vestingmuur bewandelen, waar je eventjes ontsnapt aan de hektiek die in de stad zelf vaak heerst.

  

Lindos

De aan de oostkust gelegen plaats Lindos heeft als bijnaam ‘Het witte stadje’, wat het te danken heeft aan de witte huisjes die in het dorp staan. Lindos ligt aan een prachtige baai, boven het plaatsje staat de antieke Akropolis van Lindos met de tempel van Athena Lindia. Vanwege de hoge temperaturen in de zomer is het raadzaam om een bezoek aan Lindos in te plannen voor het middaguur.

 

Vlindervallei

Petaloudes is een vallei in het noordwesten van Rhodos die meer bekend staat als de vlindervallei. In de vallei leeft één vlindersoort in grote aantallen: de C. Quadripunctaria Rhodosensi, een ondersoort van de Spaanse vlag. Deze nachtvlinder die ook overdag actief is houdt in de vlindervallei haar zomerrust om de warmte te ontvluchten. De kans om de vlinders in grote getale te zien is dan ook het grootst in de maanden juli en augustus.

  

Opgravingen bij Kámiros

De archeologische opgravingen bij Kámiros (Kameiros) zijn overblijfselen van de eens zo machtige stad uit de hellenistische periode. In het jaar 226 voor Christus werd de stad vrijwel geheel verwoest door een aardbeving, waarna de stad herbouwd werd. De overblijfselen zijn van deze tweede versie van Kámiros, dat in 142 na Christus opnieuw vrijwel helemaal met de grond gelijk gemaakt werd.

  

Zeven bronnen

Epta Piges is een belangrijke toeristische attractie op het eiland Rhodos. Binnen het natuurgebied bevinden zich zeven bronnen die samenkomen in een stromende beekjes en een meertje. Voor de liefhebbers is er een wandeling te maken door een 186 meter lange tunnel die slechts 75 centimeter ‘breed’ is en een hoogte kent van maar 170 centimeter. Volwassen mannen kunnen in de tunnel niet rechtop lopen.

  

Moni Filerimou

Het Filerimos Klooster staat op een heuvel die een prachtig uitzicht biedt over het eiland Rhodos. Behalve het Johannieterklooster zijn er meerdere antieke gebouwen en ruïnes te bewonderen. Het klooster is te vinden direct en zuiden van Ialyssos (Trianda).

  

Thermen van Kallithéa

In de jaren twintig van de vorige eeuw bouwden de Italianen een prachtig kuuroord, waar aan het zwavelhoudend bronwater geneeskrachtige werkingen toegedicht werden. De indrukwekkende lokatie heeft dienst gedaan als filmset voor films zoals ‘Zorba de Griek’ en ‘The Guns of Navarone’. Tegenwoordig worden de Thermen van Kallithea niet meer gebruikt als kuuroord maar is het wel open voor bezichtiging door publiek. Op het bijbehorende strand kun je nadat je entree betaalt hebt heerlijk zonnen, zwemmen en snorkelen.

  

Tsambika

Het klooster van Tsambika bereik je na het beklimmen van meer dan driehonderd treden. Zeker als het warm weer is, is dit een flinke opgave. Je wordt daarna wel beloond met één van de mooiste uitzichten die je op Rhodos kunt hebben. Je kijkt onder andere uit op het bijbehorende strand: Tsambika Beach. Het hotelvrije strand is een prachtig breed zandstrand en wordt tot de mooiste strand van Rhodos gerekend.

  

Mandraki haven

De Mandraki-haven in Rhodos stad is al eeuwenlang een belangrijke haven in Griekenland. Waren het vroeger vooral oorlogsboten en vissersbootjes die hier het aanzicht bepaalden, tegenwoordig zijn het steeds meer pleziervaartuigen die je aantreft in deze sfeervolle haven. Kenmerkend voor de Mandraki-haven zijn de drie windmolens die terug te vinden zijn op veel ansichtkaarten en in reisgidsen over Rhodos.

  

Archeologisch Museum

In Rhodos-Stad vind je op korte afstand van de hierboven vermelde Mandraki-haven het Archeologisch Museum van Rhodos. Niet alleen de collectie aan archeologische voorwerpen is de moeite waard, het gebouw waar het museum in gevestigd is is minstens even interessant. Dit middeleeuwse Hospitaal van de Ridders van de Johannieters heeft een mooie binnenplaats.