Wat te doen in Griekenland


Griekenland is al jarenlang een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. Zon, zee, strand, cultuur en lekker eten lokken de Nederlanders ieder zomer weer naar de Griekse eilanden en het vasteland. Dankzij de rijke historie van Griekenland zijn er heel wat bezienswaardigheden te zien in dit Zuid-Europese land. Soms betreft het opgravingen of ruïnes, soms is er sprake van redelijk tot goed geconserveerde bouwwerken uit lang vervlogen tijden. Het zijn niet altijd oude overblijfselen die indruk maken. Ook meer recente plaatsen en bezienswaardigheden in Griekenland zijn het bezoeken waard zoals het dorp Oia op het eiland Santorini. Uit het vele aanbod van hotspots en bezienswaardigheden in Griekenland hebben we een selectie van 10 stuks gemaakt, die hieronder te vinden zijn. Voor meer Griekse bezienswaardigheden verwijzen we graag naar de specifieke pagina's van eilanden, streken en steden in Griekenland zoals Kreta, Rhodos, Corfu en Athene.

 

Middeleeuwse stad Rhodos

Op het eiland Rhodos ligt de gelijknamige hoofdstad Rhodos. De oude binnenstad van Rhodos bestaat uit middeleeuwse fortificaties die een fraai voorbeeld vormen van stedelijk gebied uit de gotische periode. De gehele oude binnenstad van Rhodos staat daarom op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hoogtepunten zijn het Grootmeesters Paleis, het Grote Ziekenhuis en de Straat van de Ridders. Behalve een fraai stukje erfgoed is het oude deel van Rhodos-Stad ook een sfeervolle plek om te winkelen en uit te gaan eten.

   

 

Delphi

De archeologische site van Delphi (Delfi) behoort tot de belangrijkste overblijfselen uit de Griekse Oudheid. Archeologisch Delphi omvat onder andere tempels, schathuizen, altaren en theaters. Het Orakel van Delphi, die gewijd was aan de god Apollon, was een zeer belangrijk orakel. In Delphi werden de Pythische Spelen gehouden. Hoogtepunten van de archeologische site zijn het schathuis van de Atheners, de Apollontempel en het amfitheater.

   

Akropolis van Athene

Centraal in de Griekse hoofdstad Athene ligt de Akropolis van Athene, een tafelberg die vanuit een groot deel van de stad zichtbaar is. Deze bovenstad is altijd de religieuze kern van Athene geweest. Op de Akropolis staan een aantal historische bouwwerken zoals het Parthenon, de Propyleeën, de Tempel van Nikè en het Erechtheion. Het bijbehorende Akropolismuseum is enkele jaren gelden compleet vernieuwd.

   

Meteora

In Centraal Griekenland staan rotsformaties die door winderosie en watererosie een fraai uiterlijk hebben gekregen. Op deze in Thessalië gelegen rotsformaties staan zogenaamde meteora. Dit zijn kloosters die bovenop de rotsen gebouwd zijn. In de loop der tijd zijn verschillende kloosters verloren gegaan. Tegenwoordig zijn er nog zes van deze middeleeuwse kloosters intact, waarvan een deel nog bewoond is door monniken.

   

Oia

Het stadje Oia ligt op het eiland Santorini. Het is één van de meest gefotografeerde plaatsen in Griekenland, wat vooral veroorzaakt wordt door de betoverende zonsondergang over de op een heuvel gebouwde huisjes. Deze geschilderde huisjes worden vaak afgebeeld in magazines en op websites die over Griekenland gaan. 

   

Olympia

Het antieke Olympia is de plek waar ooit de Olympische Spelen ontstaan zijn. Nog steeds wordt voorafgaand aan de Olympische Spelen de vlam in Olympia ontstoken om uiteindelijk de wereld over te reizen naar de plek waar dit vierjaarlijkse sportevenement gehouden wordt. Olympia was, in tegenstelling tot wat wel vaak geschreven wordt, geen stad. Dat was omdat er amper permanente bewoners waren. De archeologische vindplaats omvat diverse ruïnes en restanten zoals de aan Hera gewijde tempel en de Zeustempel. De archeologische site Olympia is dagelijks van 8 tot 15 uur geopend. 

   

Samariakloof

Griekenland is een geweldig land om te wandelen. Eén van de meest populaire wandelroutes is die door de Samariakloof op Kreta. Deze engte is te vinden in het Lefki Ori gebergte, in het zuidwesten van Kreta. De totale tocht is zo'n 16 kilometer lang, wat volgens velen zou betekenen dat de Samariakloof de langste kloof van Europa is. Belangrijk is om goed voorbereid aan de wandeling te beginnen. De rotsachtige route vraagt om goede wandelschoenen. Bescherming tegen zon en warmte zijn ook belangrijk. Vooral voldoende water is een must als je aan deze uren durende tocht deel gaat nemen. De kloof is, afhankelijk van de weersomstandigheden, geopend vanaf april of mei tot ongeveer eind september.

   

Navagio Beach

Griekenland telt ontzettend veel stranden die het vermelden waard zijn. Niet voor niets dat zoveel toeristen in de zomermaanden richting verschillende Griekse badplaatsen afreizen. Welk strand het mooiste of beste is, is natuurlijk een subjectieve mening waar ieder een ander antwoord op kan geven. Een strand in Griekenland die volgens ons een plek verdiend in de top tien bezienswaardigheden van Griekenland is Navagio Beach. Dit strand ligt in het noordwesten van het eiland Zakynthos en is alleen maar per boot bereikbaar. Het strand heeft een beschutte ligging dankzij de hoge kliffen van kalksteen. Het is één van de meest gefotografeerde stranden van Griekenland en misschien wel van heel Europa.

   

Athos

Het schiereiland Athos en de daarop gelegen gelijknamige berg vormen een bijzondere bestemming binnen Griekenland. Athos wordt ook de Heilige Berg genoemd. Het gebied heeft een autonome status binnen Griekenland. Op Athos staan twintig kloosters van de Orthodoxe kerk, waarvan de oudste al zo'n duizend jaar oude zijn. Wie Athos wil bezoeken die zal het geluk moeten hebben één van de tien uitverkorene niet-orthodoxe mannen te zijn die dagelijks een toegangsvergunning krijgen voor Athos. Vrouwen zijn helemaal niet toegestaan in Athos.

   

Nationaal Archeologisch Museum van Athene

Veel archeologische vondsten uit heel Griekenland zijn tegenwoordig te bewonderen in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene. Het in de negentiende eeuw geopende museum heeft een ruime collectie aan archeologische schatten en Oud-Griekse kunst. De collectie omvat meer dan tienduizend stukken die te bewonderen zijn binnen een oppervlakte van ongeveer achtduizend vierkante meter.