Het Gardameer


Het Gardameer is het grootste meer van Italië en tevens één van de belangrijkste toeristische gebieden van het land. Jaarlijks bezoeken miljoenen buitenlandse en Italiaanse toeristen de vele schilderachtige plaatsjes die rondom het Gardameer te vinden zijn. Het leuke aan het Gardameer is dat het voor vrijwel alle soorten toeristen wel iets te bieden heeft. Zo vind je hier aan de ene kant kleinschalige authentieke accommodaties waarbij je het gevoel hebt midden in het Italiaanse leven te staan en kun je vooral in de zuidelijke regionen van het Gardameer verblijven op soms zeer grote campings die volledig gericht zijn op het massatoerisme.

Sportievelingen kunnen aan het Gardameer ook hun hart ophalen. Downhillen vanaf Monte Baldo, bergklimmen, kitesurfen, paragliden, wielrennen.... het is allemaal uitstekend mogelijk aan het Gardameer.

 

Het Gardameer

Dé bezienswaardigheid van deze regio wordt uiteraard gevormd door het Gardameer zelf. Een prachtig strak meer met vele (kiezel)stranden, schilderachtige dorpjes en vooral in het noordelijke deel bergen die ineens omhoog lijken te komen en samen zorgen voor een prachtig plaatje. In de zomermaanden is het Gardameer een plek waar ook veel gezwommen wordt. Visliefhebbers kunnen het hele jaar door op en langs het Gardameer terecht om te vissen

Funivia Malcesine Monte Baldo

De Monte Baldo bergtoppen bieden een fantastisch uitzicht. Tevens zijn ze erg populair onder wandelaars, mountainbikers en paragliders. De mooiste manier om het hoogteverschil te overbruggen is met de kabelbaan, die in twee etappes naar een hoogte van een kleine zeventienhonderd meter klimt. De dichte cabines van de kabelbaan bieden een niet te evenaren uitzicht over het Gardameer, vooral de tweede etappe waar de cabines maar liefst 360 graden om hun as draaien. Opstappen doe je in Malcesine, waarbij je zeker in het hoogseizoen rekening moet houden met lange wachtrijen als het mooi weer is.

   

Sirmione

Aan de zuidoever van het Gardameer ligt een schiereiland waarop het prachtige plaatsje Sirmione gevestigd is. Behalve de sfeervolle straatjes van de historische binnenstad biedt Sirmione een aantal bezienswaardigheden die het stadje zo aantrekkelijk maken. Het Castello Rocco Scaligera is hét gezicht van Sirmione, de toren van het kasteel biedt een prachtig uitzicht over de stad. Le Grotte di Catullo (grotten van Catallus) zijn de overblijfselen van een Romeinse villa, die in de eerste eeuw na Christus gebouwd is. Indrukwekkend zijn de lange arcades met prachtige bogen.

   

Salò

Aan de westelijke oever ligt het betoverend mooie plaatsje Salo. Hier kun je heerlijk wandelen over de lange autovrije boulevard, winkelen in de gezellige winkelstraatjes en genieten van heerlijk Italiaans ijs op een terras aan het water. Fraai is het eeuwenoude stadhuis .

   

Riva del Garda

In het noorden van het Gardameer ligt de plaats Riva del Garda, het op een na grootste stadje aan het Gardameer. Als je in het zuidelijke deel van het Gardameer verblijft is de rit er naartoe al de moeite waard, waarbij de route langs de westelijke oever het mooiste is. In Riva del Garda heb je een enorm lang strand , een mooi historisch centrum en een aantal bouwwerken dat de moeite waard is zoals de Chiesa Dell’Inviolata en de kenmerkende Torre Apponale.

 

Boottocht

Wie zin heeft kan het Gardameer lekker vanaf het water bekijken. Wie niet zelf wil varen kan kiezen voor een rondvaart of een overtocht met de veerpont. Wat echter nog veel leuker is, is om zelf een bootje te huren en op die manier het meer te ontdekken. Voor de kleine bootjes is een vaarbewijs in de regel niet nodig. Het aantal aanbieders van huurbootjes is groot, echter is het in het hoogseizoen aan te raden om tijdig te reserveren.

   

Cascata del Varone

Via twee verschillende observatiepunten kun je de Varone Waterval bekijken. De twee via tunnels bereikbare plekken liggen op verschillende hoogtes: de Lower Cave bevindt zich bij het laatste stuk van de honderd meter hoge waterval en de Upper Cave ligt veertig meter hoger. Tegen betaling kun je de waterval in de periode maart tot en met oktober dagelijks bezoeken, in de winter alleen op zondagen en feestdagen.

   

Vittoriale degli Italiani

Een park met een prachtige Italiaanse villa die tegenwoordig dienst doet als museum, een amfitheater, een mausoleum en een rariteitenkabinet aan objecten. Dat is de beste manier om dit nationaal monument te beschrijven dat oorspronkelijk het laatste huis was van de architect Gabriele d’Annunzio.

   

Milaan, Verona en Venetië

Met de auto en per trein kun je naar de nabijgelegen steden Verona (dat vaak tot de regio Gardameer gerekend wordt), Milaan en Venetië bezoeken. Wie naar Verona gaat die moet uiteraard een kijkje nemen bij de Arena. Als je kans ziet om hier een opera te bezoeken dan moet je dat absoluut doen. Het zal een indruk achterlaten die je nooit meer vergeet. Modehoofdstad Milaan behoeft weinig introductie. Hier vind je alle grote modemerken vertegenwoordigd in de gouden vierhoek. Erg fraai is ook de Dom van Milaan. Iets verder weg maar zeker nog goed aan te reizen is de romantische (en dure) stad op het water: Venetië. Trek minimaal een dag uit om de stad te bezoeken.

   

Gardaland

Rondom het Gardameer zijn er meerdere pretparken, zoals Canevaworld, Park Jungle Adventure en het Parco Natura Viva. Het grootste pretpark van heel Italië is het vlak bij Lazise gelegen Gardaland. In Gardaland kun je terecht in meer dan vijftig attracties. Voor liefhebbers van haaien en de onderwaterwereld biedt Gardaland het Sealife Aquarium aan.