Rome


Rome is de hoofdstad van Italië. Voorheen was het de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Nadat Rome eeuwenlang één van de belangrijkste steden ter wereld is geweest, is het nu binnen Europa één van de meest populaire toeristische steden. Men komt massaal naar de overblijfselen kijken van het eens zo machtige Rome. De historische bouwwerken vormen een belangrijk onderdeel van het hedendaagse Rome. Uniek voor de stad is verder de aanwezigheid van het kleinste land ter wereld binnen de stad. Dwergstaat Vaticaanstad is met slechts 0,44 vierkante kilometer oppervlakte een unieke enclave binnen Rome. Vrijwel geen enkele toerist slaat een bezoek aan dit Rooms-Katholieke bolwerk over tijdens weekendje naar Rome.

Colosseum

Het Colosseum is eigenlijk een Flavisch Amfitheater, omdat het gebouwd werd in de eerste eeuw na Christus door Flavische keizers. Het is gebouwd voor spelen die werden gefinancierd door de keizer. Nadat men er miljoenen liters water in liet lopen, werden er ook zeeslagen geënsceneerd. Diverse natuurrampen hebben vervolgens verschillende beschadigingen veroorzaakt. Nog altijd is het een zeer imposant gebouw, wat elk jaar miljoenen toeristen trekt. Inmiddels behoort het tot één van de zeven wereldwonderen.

  

Pantheon

Er wordt gezegd dat het Pantheon het best geconserveerde antieke monument van Rome is. De bijzondere bouwkunst is al vaak een bron van inspiratie geweest. De opening, van negen meter doorsnede boven in de koepel, geeft een zeer bijzondere lichtinval. Het interieur is minstens zo bijzonder als de buitenkant doet vermoeden. De beroemde renaissance schilder Rafael en zijn verloofde, koning Vittorio Emanuele II en Umberto I liggen begraven in het Pantheon. Nog steeds is het Pantheon een imposante verschijning voor architecten en andere bouwkundigen.

  

Trevifontein

Deze wonderschone fontein ligt aan het Piazza di Trevi en zit tegen de achterkant van het Palazzo Poli (paleis) gebouwd. Dit fontein heeft een hoogte van wel 26 meter en is 22 meter breed. Trevi betekent ‘drie wegen’ en verwijst dus naar het punt waar vroeger drie wegen samen kwamen op dit plein. De mythe vertelt, dat wanneer je met je rug naar het fontein staat en met de rechter hand twee munten over de linker schouder gooit in het fontein, je ooit weer terug zult keren. Een andere mythe vertelt hierbij dat je dan je geliefde zult ontmoeten in de “eeuwige stad”. Hierbij moet je tijdens het gooien dan wel de ogen sluiten, aan Rome denken en de volgende tekst zeggen; arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tiberis aqua tua fluit (tot wederziens Rome, ik wil je genade, je water stroomt naar de Tiber). In de periode 2013-2015 wordt er een grootschalige restauratie uitgevoerd aan de Trevifontein.

  

Forum Romanum

Heel ver terug in de geschiedenis, werd Forum Romanum gezien als het centrum van Rome. Nu zijn er veel ruïnes te vinden, zoals Tempel van Castor en Pollux, Basilica Julia, Tempel van Saturnus, Tempel van Vespasianus en Titus.

  

Vaticaanstad

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijk staat ter wereld. Het ligt volledig omgesloten door de stad Rome en mag daarom ook niet in deze top 10 ontbreken. Vanuit hier spreekt de Paus de wereld toe tijdens kerst vanaf het Sint Pietersplein. Deze stad staat vol met bijzondere historische gebouwen en monumenten, waaronder natuurlijk de Sint-Pietersbaseliek wat ligt aan het Sint-Pietersplein, de Vaticaanse musea, het apostolisch paleis en de Sixtijnse Kapel. Vanuit de indrukwekkende grote koepel in de Sint-Pietersbaseliek heb je een magnifiek uitzicht over Vaticaanstad en Rome.

 

Musea

De historische stad Rome zit vol met verhalen, monumenten en mythes waarover veel terug te vinden is in de enorm vele musea die er in Rome te vinden zijn. Hieronder noemen we er een paar: Capitolijnse Museum met veel archeologie en kunst uit de oudheid, Palazzo Nuovo met veel beeldhouwwerken van o.a. Venus Capitolina, Palazzo dei Conservatori met monumentale beelden en fresco’s van Giuseppe Cesari en het bronzen hoofd van keizer Constantijn, Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea GNAM met moderne en hedendaagse kunst welke ligt in het mooie park Villa Borghese, Vaticaanse Musea in de Apostolische paleizen met diverse kunstwerken aangekocht door de pausen die er zijn geweest. Natuurlijk zijn er nog veel meer musea.

  

Winkelen

De meest dure, luxe en chique winkelstraat van Rome is toch wel Via Condotti. Hij is niet lang, maar wel mooi. Je vindt er onder andere Dior, Yves Saint Laurent, Cartier en Gucci. Aan de Via Condotti ligt het plein Piazza di Spagna waar het altijd een behoorlijke drukte is. Niet alleen om het prachtige fontein ‘Fontana della Barcaccia’, maar ook als winkelstraat en rustpunt op de vele “Spaanse Trappen”. Van hieruit loop je in andere winkelstraten als Via Borgognona met ook vele topmerken. En dan is er nog de prachtig mooie straat Via Frattina die qua inhoud zeker niet onder doet voor de bovenstaande straten. Voor typische streekproducten moet u meer richting Vaticaanstad gaan, waar je in Via Cola de Rienzo dit soort winkeltjes tegenkomt. In Rome kan je ook prima terecht bij tweedehands winkeltjes of de vele markten die er gehouden worden. De grootste markt is de Porta Portese die iedere zondag te vinden is aan de Via Portuense.

  

Villa Borghese

Het zeer grote stadspark Villa Borghese trekt vele inwoners van Rome, maar ook toeristen aan. Het park telt zo’n 80 hectare met daarin aangelegde tuinen, musea, paviljoenen, sculpturen en villa’s. Het Villa Borghese Pinciana wordt gezien als het belangrijkste bouwwerk van dit mooie park. In het park vind je ook het nationale museum Galleria Borghese en het zomerhuis van Paus Julius III, Villa Giulia wat is gebouwd tussen 1551 en 1555. De dierentuin van Rome ligt ook in dit park en heet tegenwoordig Bioparco.

  

Monument van Victor Emanuel II

Tussen Piazza Venezia en de Capitolijn staat het prachtige monument van Victor Emanuel II, wat in Italië beter bekend is als ‘Altare della Patria (Altaar van het vaderland). Victor Emanuel II was de eerste koning van het verenigd Italië. In het monument zit dan ook een museum wat over deze eenwording van Italië gaat. Alleen al aan het ruiterstandbeeld van Victor Emanuel II is 20 jaar gewerkt. Ook bij dit monument zijn weer fonteinen te vinden. Deze fonteinen symboliseren de Adriatische Zee en de Tyrreense Zee.

  

Thermen van Caracalla

Hier bij de Thermen van Caracalla ligt de basis waarop vele badhuizen zijn geïnspireerd. Op ongeveer 11 hectare is deze enorm grote badinrichting te bezoeken, waar je wel even de tijd voor moet nemen. Hoewel de buitenkant redelijk sober was, was de binnenkant alles behalve dat. Vloeren van marmer, wanden met mozaïek, zuilen met kroonlijsten, profier en graniet. Het kon niet op. Het geheel bood plaats aan ongeveer 1600 mensen.