Sicilië


Het Italiaanse eiland Sicilië ligt ten zuidwesten van het vasteland van Italië. Op een landkaart is Sicilië de bal waar de laars tegenaan lijkt te schoppen. Sicilië is volgens de fans de meest pure Italiaanse bestemming. In de zomermaanden is het in ieder geval wel de heetste, als de thermometer geregeld ver boven de dertig graden uitkomt. Sicilië heeft een eigen keuken, die iets afwijkt van de traditionele Italiaanse keuken. In het algemeen kun je zeggen dat veel gerechten wat meer 'bite' hebben door het gebruik van meer kruiden, pepers en andere natuurlijke smaakmakers.

 

Vulkaan Etna

In het oosten van het eiland Sicilië ligt de wereldberoemde vulkaan de Etna. Lokaal noemt men de vulkaan ‘Mongibello’. De vulkaan heeft een hoogte van 3323 meter en is tot op bijna 3.000 meter te bezoeken. Op ongeveer 1.800 meter zijn twee vertrekpunten voor wandel- en skitochten te vinden. Dit zijn Rifugio Sapienza en Piano Provenzana. Nog altijd behoort de Etna tot één van de actiefste vulkanen ter wereld.

Palermo

De hoofdstad van het eiland Sicilië is meer dan 2700 jaar oud en herbergt veel historische gebouwen, pleinen en cultuur. Palermo is een stad met ontzettend veel geschiedenis, maar ook muziek, kunst en lekker eten. De prachtige paleizen als Palazzo dei Normanni, La Zisa en Palazzo Abatellis zijn een lust voor het oog. Maar het gaat nog verder. De kerken die er in Palermo te vinden zijn, doen zeker niet onder voor de paleizen. Bijvoorbeeld de majestueuze kathedraal van Palermo of de kerk van Santa Maria dell’Ammiraglio, die ook wel Martorana wordt genoemd, met het uitzicht over het Piazza Bellini. Vooral de binnenkant van laatst genoemde kerk is zeker de moeite waard. Waarschijnlijk komt u in de stad Palermo ogen te kort voor al het pracht en praal wat deze schitterende stad te bieden heeft.

   

Messina

De stad die het dichtst bij het vaste land van Italië ligt is Messina. De oversteek is slechts vier kilometer, waardoor het ook een vrij druk punt is. De stad wordt omringd door de prachtige Peloritan bergen. Prominent in de haven aanwezig is een monument wat men het Maria kolom noemt. De tekst die erop staat is ‘Vos et ipsam civitaten Benedicimus’ betekend vrij vertaald ‘wij zegenen u en uw stad’. Het staat er ter ere van de maagd Maria. Er zijn een aantal musea te vinden, waaronder het Nationaal en het Zoölogisch Museum. De kathedraal van de stad Messina heeft een zeer mooie klokkentoren.

   

Agrigento

De beroemde tempel van Concordia is te vinden in de oude stad Agrigento. Deze stad was in de tijden van de ‘gouden eeuw’ zeer belangrijk. Het heeft dan ook een zeer rijke archeologische erfenis wat jaarlijks vele toeristen trekt. De best bewaarde tempels zijn Juno Lacinia en Concordia. Resten van de grootste tempel is die van Zeus. Waarschijnlijk zelfs de grootste Dorische tempel ooit.

   

Syracuse

In de kleine vissershaven van Syracuse heerst een vrij rustige sfeer. Een paar statige panden sieren de kade en in het water liggen vaak kleine gekleurde vissersboten. Het Grieks theater is goed bewaard gebleven en behoort tot één van de toeristische attracties van de stad. Op het historische eilandje Ortygia wat in de stad Syracuse ligt vind je verder een tempel ‘Dom van Syracuse’, ruïnes van de tempel van Apollon en een archeologisch museum Paolo Orsi.

 

Barokstad Noto

Sicilië heeft in het zuidwesten een prachtige barokstad liggen, die in Italië zelfs als belangrijkste barokstad wordt genoemd. Dit is de stad Noto. Natuurlijk zijn hier schitterende bouwwerken te zien in de mooie barokke stijl.Zo is er een prachtige kathedraal geheel gebouwd van de typische honingkleurige turfsteen die het gebied rijk is. Vlakbij op dit plein Piazza Municipio staat het eveneens mooie stadhuis ‘Palazzo Ducezio’. Met een wandeling door de smalle straten van de stad Noto heb je een goed zicht op de prachtige balkons en geveltjes van de huizen in het centrum. Vergeet vooral niet om de Chiesa di San Carlo te beklimmen en te genieten van het fraaie uitzicht over Noto.

   

Catania

Aan de voet van vulkaan de Etna ligt de stad Catania. Een leuk feitje is dat deze stad de meeste theaters van het hele eiland telt. Er wonen dan ook heel wat mensen die actief zijn in zowel professionele als amateur-theatergroepen. De historische stad Catania heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Zeer trots zijn de bewoners vooral op de magistrale kathedraal van de stad. Je vindt deze prachtige kathedraal aan het Piazza del Duomo. De prachtige kerk San Benedetto vind je in de mooiste straat, namelijk de Via dei Crociferi.

   

Villa Romana del Casale bij Piazza Armerina

Een zeer indrukwekkende Romeinse villa uit de vierde eeuw is te vinden vlakbij de plaats Piazza Armerina. In de behoorlijk grote villa kun je onder andere thermale baden, een basiliek, een atrium, eetkamer en de grootste en meest complexe verzameling van Romeinse mozaïeken ter wereld bewonderen. Je ziet er afbeeldingen van meisjes in bikini en een gebeurtenis rondom een jacht op dieren.

   

Autodromo di Pergusa

Liefhebbers van de autosport moeten zeker een kijkje nemen op hét circuit van Sicilië. De Autodromo di Pergusa ligt om het Lago Pergusa in de buurt van de plaats Enna. Regelmatig worden hier grote races gereden, waaronder het Middellandse Zee Grand Prix en World Superbike Championship.

   

Etnaland

Aan de voet van de vulkaan de Etna ligt een groot pretpark die elk kinderhart sneller laat kloppen. Dit waterpretpark staat garant voor veel familiepret. Een deel van het park bestaat uit een dierentuin waar je oog in oog kunt staan met tijgers, olifanten en lama’s. Tot de topattracties horen een bobsleebaan met water, wildwater banen waar je op een opblaasband doorheen moet en heel veel glijbanen met licht en geluid.