Wat te doen in italie


Colosseum

Als één van de moderne wereldwonderen kan het Colosseum natuurlijk alleen maar de eerste plek krijgen in de top 10 bezienswaardigheden van Italië. Het Colosseum is een amfitheater dat in Rome ligt. Het is in de eerste eeuw na Christus gebouwd in opdracht van de Flavische keizers. Het bouwwerk wordt dan ook een Flavisch Amfitheater genoemd. Indrukwekkend is de manier waarop de constructie van de tribunes gemaakt is. Het door meerdere natuurrampen getroffen Colosseum is ondanks de vele beschadigingen nog steeds een indrukwekkend bouwwerk waar dagelijks vele duizenden toeristen op af komen.

   

Venetië

Het historische centrum van Venetië behoort tot de meest herkenbare binnensteden ter wereld. Dat komt door de vele kanalen met de kenmerkende gondels. Omdat de stad in een lagune gebouwd is, vind je geen normale straten in de binnenstad. Het vervoer vind plaats over de kanalen en te voet over vaak kronkelige wegen. Venetië is een prachtig doolhof waarbij je onderweg kunt genieten van prachtige bezienswaardigheden. Hoogtepunt is het Sam Marcoplein met het Dogenpaleis, de basiliek en de bijna honderd meter hoge uitkijktoren die een prachtig uitzicht over de stad biedt.

   

Florence

Dat de schrijver Dan Brown voor zijn bestseller 'Inferno' gekozen heeft voor Florence als de plek waar het verhaal zich grotendeels afspeelt is niet verbazingwekkend. Als je kijkt hoeveel mooie gebouwen, musea en andere bezienswaardigheden deze stad in de Toscane herbergt dan zal dat menig schrijver stimuleren om Florence in een verhaal te gebruiken. Voor toeristen heeft Florence alles te bieden wat je zoekt in een stedentrip: indrukwekkende musea zoals het Uffizi, mooie pleinen zoals de Piazza della Signoria en natuurlijk de tongstrelende Italiaanse keuken.

   

Rome en Vaticaanstad

Hoewel het Colosseum al op de eerste plek in de Italië bezienswaardigheden top 10 vermeld staat, mag Rome zelf natuurlijk ook niet ontbreken. De Italiaanse hoofdstad is al eeuwenlang één van de belangrijkste steden van Europa. Door de bloeiperiode ten tijde van het Romeinse Rijk zijn er veel historische bezienswaardigheden te bezoeken in Rome zoals het Colosseum, het Pantheon, het Forum Romana en de Palatijnse heuvel. Wie Rome noemt, die kan de enclave Vaticaanstad niet onvermeld laten. Dit kleinste land ter wereld is omsloten door Rome en geldt als het hart van de Rooms-Katholieke kerk.

 

Cinque Terre

Als je het hebt over schilderachtige dorpen dan is Cinque Terre daar een schoolvoorbeeld van. Deze vijf dorpen liggen aan de Italiaanse kust in de buurt van La Spezia. De vijf dorpen Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn door middel van een voetpad met elkaar verbonden. De manier waarop de kleurrijke huizen en straten over de rotsachtige kust aangelegd zijn zorgt voor een prachtige compositie voor fotografen en schilders. Cinque Terre staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor cruisepassagiers die in Genua aanmeren is Cinque Terre een redelijk populaire excursie. Wat hen niet verteld wordt is dat je eigenlijk tenminste twee dagen uit moet trekken om Cinque Terre echt te ontdekken, inclusief de wandelingen tussen de dorpen.

 

De Dom van Milaan

Hoewel je misschien wel een top-1000 zou kunnen maken van de mooiste kerken van Italië, zijn er een paar die er om de een of andere reden echt uitspringen. De Dom van Milaan is volgens ons door zijn vormgeving de meest indrukwekkende kerk van het land. Het is en blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar het uiterlijk zorgt ervoor dat deze centraal in Milaan gelegen kathedraal een prachtig voorbeeld is van gotiek. Je kunt tegen betaling het dak van de dom bezoeken. Behalve ene goed zicht op de gotische elementen en versieringen, heb je van hieraf ook een prachtig uitzicht over de stad Milaan.

 

Gardameer

Italië telt meerdere meren die vermeldenswaard zijn. Omdat over schoonheid te twisten valt kiezen en wij een persoonlijke voorkeur hebben voor het Lago di Garda kiezen wij in deze top tien voor het Gardameer. Het Lago Maggiore of Comomeer hadden hier net zo goed kunnen staan. Het Gardameer is een prachtig decor voor een groot aantal fraaie dorpen. Omdat het Gardameer tot drie verschillende regio's behoort zie je dat iedere kant van het meer een echt eigen gezicht heeft. Het toerisme concentreert zich vooral in het zuiden en het zuidwesten, terwijl volgens velen de westkant en de dorpen aan het noorden misschien wel mooier zijn. Vanaf de bergketen Monte Baldo heb je een mooi uitzicht over het Gardameer. De kabelbaan naar de top is druk, maar zeker de moeite waard.

   

Palazzi dei Rolli

In de schilderachtige havenstad Genua vind je de Palazzi dei Rolli. Na heel wat jaren van restaureren is het Palazzi dei Rolli weer op en top en klaar om bewonderd te worden. Inmiddels is deze groep van paleizen geregistreerd als UNESCO werelderfgoed en dat is de kroon op het werk van de stad. De vele paleizen, statige herenhuizen en andere woningen aan de Strade Nuova werden bewoond door invloedrijke mensen vanuit de wereld. Door het volgens van een toeristische route langs Via Garibaldi, Via Cairoli en Via Balbi kom je langs de meest indrukwekkende bouwwerken van Palazzi dei Rolli.

   

Pompeï

Een vulkaanuitbarsting van de Vesuvius in het jaar 79 zorgde ervoor dat het dagelijks leven in de oude stad Pompeï in één klap stil kwam te liggen. De toenmalige bewoners stierven een vreselijke dood door asregens, puinstukken en een enorme hitte. De laag as die Pompeï bedekte zorgde ervoor dat de stad prima geconserveerd is gebleven. Inmiddels is meer dan de helft van Pompeï opgegraven. De oude stad is een prachtig voorbeeld van hoe een provinciestad er ten tijde van het Romeinse Rijk uitzag.

   

Toren van Pisa

 Voor toeristen is de scheve Toren van Pisa dé reden om deze stad in de Toscane te bezoeken. De vrijstaande klokkentoren is wereldwijd bekend. Er worden zelfs spellen verkocht op basis van de Toren van Pisa. Dat de toren scheef is, is overigens niet doelbewust gedaan. Tijdens de bouw stond de toren recht tot het moment dat men aan de derde begon. Op dat moment is de toren licht gaan hellen. Tijdens de bouw heeft men nog ingegrepen door de top van de toren iets te buigen. Desondanks bleef de toren toch steeds meer hellen. Begin deze eeuw heeft men de toren iets rechtgetrokken en het fundament aangepast, waardoor de toren stabieler staat. De overhelling bedraagt nu vier meter en zal als het goed is zo blijven.