Aruba


Het eiland Aruba is een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot de zelfstandigheid in 1986 behoorde Aruba tot de Nederlandse Antillen. De mooie stranden en prachtige hotels zorgen ervoor dat Aruba populair is als vakantiebestemming, in de eerste plaats onder Amerikaanse toeristen maar zeker ook onder Nederlanders. De Nederlandse toeristen zijn in absolute aantallen echter wel in de minderheid ten opzichte van de gasten uit de Verenigde Staten. Er wordt dan ook veel Engels gesproken en naast de Arubaanse florin wordt de Amerikaanse dollar volop gebruikt als betaalmiddel op het eiland. Het aangename droge klimaat zorgt ervoor dat Aruba het hele jaar door geschikt is om een heerlijke strandvakantie te vieren en te genieten van alles wat het eiland te bieden heeft.


Stranden

Aruba kent een groot aantal fantastische stranden, ieder met hun eigen karakter en publiek. Wie de auto pakt en de grote stranden Palm Beach en Eagle Beach achter zich laat die kan genieten van zeer rustige stranden die je een paradijselijk gevoel zullen geven. Naaktstranden kent Aruba niet, het naakt recreëren is bij wet verboden op het eiland. Kitesurfers kunnen hun hart ophalen op Boca Grande in het noordoosten. Prachtig wit zand in combinatie met zeer helder turquoise water vind je aan Baby Beach in het zuidoosten. In Oranjestad kun je prima terecht op Druif Beach, dat aan de zuidkant van de stad ligt.

 

Oranjestad en Fort Zoutman

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad, dat een kleurrijk en sfeervol centrum kent dat geheel in Caribische stijl is opgetrokken. Een erg fraai bouwwerk is het winkelcentrum Royal Plaza Mall, gelegen aan de L.G. Smith Boulevard. In het eeuwenoude Fort Zoutman kun je het Historisch Museum van Aruba bezoeken.

   

Arikok natuurpark

De flora en fauna van Aruba zijn op hun best vertegenwoordigd binnen het Arikok Nationaal Park. Binnen het natuurpark dat je het beste met een 4x4 auto kunt bezoeken tref je een aantal bezienswaardigheden van Aruba aan zoals de Natural Pool, de Fontein Grot en tientallen blowholes (spuitgaten) waardoor het oceaanwater omhoog gespoten wordt. In het park kun je nog een kleine natuurlijke brug bekijken, de grote Natural Bridge die één van de topattracties van Aruba was is in het jaar 2005 ingestort. Unieke dieren die je in het park tegen zou kunnen komen zijn de Arubaanse ratelslang, de Arubaanse holenuil en de Arubaanse bladvindergekko.

 

Renaissance eiland

Het Renaissance Island is een privé-eiland dat eigendom is van het Renaissance Aruba Resort & Casino. Gasten van het Renaissance Marina Resort en de Renaissance Ocean Suites kunnen gratis met een bootje naar dit idyllische eilandje varen. Renaissance Island bestaat uit prachtige palmenstranden, een stukje mangrove en met hangmatten op de stranden om te relaxen. Op het eiland lopen flamingo’s los rond tussen de gasten. Indien je niet in één van de twee hotels verblijft kun je het eiland niet bezoeken, omdat het exclusief voor Renaissance gasten bestemd is.

   

Vogelreservaat

Het Bubali Vogelreservaat dat uit een tweetal zoetwatermeertjes bestaat biedt bezoekers de kans om vanuit de observatietoren de meer dan tachtig verschillende vogelsoorten te observeren. De grootste kans om vogels te spotten heb je aan het begin en einde van de dag. Houd er rekening mee dat als je tegen zonsondergang vogels gaat spotten ook de door de mangrove in grote aantallen aanwezige muggen ook erg actief worden.

 

Alto Vista kapel

Op een vlakte bij de noordkust van Aruba staat op eenzame hoogte een kleurrijke kapel, de Alto Vista Kapel. Het huidige kappelletje stamt uit het jaar 1952 en is gebouwd op de plek waar in de achtiende eeuw de indianen de eerste versie van de Kapel di Alto Vista gebouwd hadden maar die in de loop der jaren verloren is gegaan. De afgelegen ligging en soms serene rust die in en rondom de kapel heerst doet vermoeden dat de kapel niet meer is dan een toeristische bezienswaardigheid. In werkelijkheid doet de Alto Vista Kapel gewoon dienst als kapel en worden er wekelijks diensten gehouden. Echt druk is het ieder jaar op Goede Vrijdag als de pelgrimstocht vanuit alle hoeken van Aruba naar de kapel trekt.

   

Goudmijnen

Op Aruba heeft men aan het begin van de negentiende eeuw goud ontdekt, wat op het eiland voor een heuse goldrush gezorgd heeft. Nadat het relatief gemakkelijk winbare goud uit de grond gehaald werd kostte het steeds meer moeite (en geld) om goud te vinden op Aruba. Halverwege de vorige eeuw is de goudwinning op Aruba langzaam aan uitgeblust. Op het eiland zijn nog wel een aantal goudmijnruïnes te vinden, zoals de Balashi goudmijnen bij Spaans Lagoen en Bushiribana aan de noordkust.

 

Geboorte lederschildpad

Op de stranden van Aruba vind je gedurende het hele jaar afgezette plekken waar zich de nesten van de lederschildpadden bevinden. Als je geluk hebt mag je meemaken dat een nest schildpadjes uitkomt, waarna de kleine beestjes richting de zee kruipen en wegzwemmen.

   

Duiken

Aruba staat op het gebied van duiksport vaak in de schaduw van buureiland Bonaire. Dat betekent echter niet dat duiken bij Aruba behelpen is. Rondom het eiland zijn er voldoende scheepswrakken te vinden waar je kunt duiken. Via de diverse duikscholen kun je je PADI duikbrevet halen. Toch niets mooiers dan een duikcursus te volgen op één van de meest aangename eilanden ter wereld?

   

California Lighthouse

In het noordwesten van Aruba staat een vuurtoren die je vanaf grote afstand al ziet liggen. De California vuurtoren op zich is niet zo bijzonder, het uitzicht dat je hebt vanaf het punt waar de toren staat is wel de moeite waard. Vanaf deze plek heb je een prachtig panorama waarbij je aan de linkerkant de ruwe noordkust van Aruba ziet liggen en aan de rechterzijde uitkijkt op de prachtige stranden van Palm Beach met daaraan de overwegend luxe ‘high rise’ hotels.