Bonaire


Het eiland Bonaire is een bijzondere gemeente van Nederland. Samen met de bovenwindse eilanden Saba en Sint Eustatius vormt Bonaire Caribisch Nederland. Bonaire is de meest oostelijke van de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao). Wat betreft grootte licht het tussen de twee buureilanden in, maar met slechts zo'n vijftienduizend inwoners is Bonaire het dunst bevolkte eiland. De natuur heeft hier dan ook alle ruimte, wat resulteert in een rustig eiland waar mensen vooral naartoe komen voor de relaxte sfeer, de fraaie natuur en natuurlijk voor het duiken. Van alle duiklocaties ter wereld  behoren de koraalriffen en scheepswrakken rondom Bonaire al jarenlang tot de meest populaire plekjes onder duikers en snorkelaars.


Washington Slagbaai Nationaal Park

Dit natuurreservaat ligt verspreid over zo’n 5643 hectare grond in het noordwesten van Bonaire. Er zijn veel educatieve maar ook recreatieve activiteiten. Denk hierbij aan een tour per mountainbike of auto, wandelen, kajakken, duiken, snorkelen en vogels spotten. Er zijn vele rotsformaties te vinden met verschillende soorten uiterlijk. Er zijn ook krijt ruggen en gekoelde lava stromen te vinden. De flora en fauna in dit park zijn bijzonder met enkele unieke soorten.

   

Klein Bonaire

Klein Bonaire is een eilandje voor de kust van Bonaire wat ongeveer 6km² groot is. Het is voornamelijk vlak en heeft een aantal cactussen soorten en wat kleine struiken. Inmiddels is het eiland beschermd gebied en maakt deel uit van het Bonaire National Marine Park. Regelmatig zijn er snorkel of duik tours te boeken naar dit kleine eiland wat bekend staat om zijn zeepaardjes en zeeschildpadden.

   

Lac

Deze 8 km² grote ondiepe lagune is van groot belang voor zeeschildpadden, karko’s en andere dieren die hier leven. Op de bodem groeit zeegras en het heeft een koraaldam wat de lagune scheid van Caribische Zee. De stranden van Lac Bay hebben allen een eigen karakter. Waar vooral hippe jonge mensen zich bevinden op Sorobon Beach, zijn het vooral de lokale mensen die van Cai genieten. Sommige zones van dit gebied worden afgeschermd voor publiek, zodat dieren er rust kunnen houden.

   

Bonaire Museum

Dit enige officiële museum van Bonaire in Kralendijk herbergt de (culturele) historie van het eiland. Er bevindt zich ook een 760 jaar oude skelet en prehistorische voorwerpen. Het pand waar dit museum in gevestigd is stamt uit 1885 en heeft de typische lokale stijl van landhuizen op Bonaire.

   

Gotomeer

Het Gotomeer behoort samen met Slagbaai, het Pekelmeer en de Saliñas tot watergebieden van internationale betekenis. Zij zijn van groot belang als onder andere woongebied voor watervogels. Dit is ook wel bekend als ‘Ramsargebieden’. Bij het Gotomeer in Bonaire zijn veel flamingo’s te zien. Hoewel de jonkies bij hun geboorte grijs zijn, zijn de volwassenen exemplaren dankzij hun dieet van zeedieren en slakken, typisch roze van kleur. Het oostelijke deel van het Gotomeer is gratis toegankelijk. Het andere deel ligt in het Washington / Slagbaai National Park.

 

Grotten

Er zijn zowel droge als natte grotten op en om het eiland van Bonaire te vinden. Om dieren, waaronder de vleermuizen, te beschermen zijn niet alle grotten te bezichtigen. In de ruim 2000 grotten die het eiland telt vind je voornamelijk stalagmieten, stalactieten, verborgen kamers, rotstekeningen en vleermuizen. Een paar bekende grotten zijn Spelonk, Cueba di Roshikiri, Barcardera Grotten, Boka Onima en Ceru Pungi.

 

Saliñas

Saliñas zijn zoutmeren. In het noorden van Bonaire in het Washington Slagbaai Nationaal Park is de grote Saliñas te vinden. Doordat er alleen water in het meer kan stromen en niet eruit noemt men dit een zoutmeer. Er zijn ook zoutpannen, die in het zuiden van Bonaire te vinden zijn. Van zoutpannen wordt gesproken als het een kunstmatig meer betreft. Bonaire is met Curaçao zeer belangrijk als zout leverancier.

   

Donkey’s Sanctuary 

Op een 120.000 m² groot gebied ten zuiden van Flamingo Airport zit ezelopvanghuis ‘Donkey’s Sanctuary'. Hier worden zieke en/of verwaarloosde ezels liefdevol opgevangen door een aantal vrijwilligers. Met het kopen van een zakje ezel voer steun je de ezels en maak je heel snel vrienden. Het is mogelijk met de auto door dit park te gaan, maar er is ook een stuk waar je tussen de ezels kunt lopen. Verder is er ook een tuin waar leguanen en schildpadden te bewonderen zijn. Vanaf het gezellige terras heb je een super uitzicht over het zoutmeer waar vaak flamingo’s zitten.

   

Vlindertuin

De Butterfly Garden Bonaire is te vinden in de kunuku gelegen in het zuidoosten van Bonaire. Tussen de vele prachtige exotische bloemen en planten vliegen de allermooiste exemplaren je voorbij. Er zijn mooie waterpartijen met Japanse karpers, er vliegen vogels en natuurlijk lopen de niet te vergeten hagedissen hier ook gewoon rond.

   

Varen & Zeilen

Alle ingrediënten zijn in Bonaire aanwezig voor een heerlijk tochtje op het water. Je vindt er glazenbodem boten, zeilboten, motorboten, jachten, cruiseboten, watertaxi’s en avontuurlijke catamarans. Als je wilt vissen, dan mag ‘big game fishing’ niet over het hoofd gezien worden. Of wat dacht je van een sunset cruise, waar je onder het genot van een heerlijke cocktail de zon onder ziet gaan.