chitzen itza


Bron wereldwonderen.com
CHICHÉN ITZÁ

Chichén Itzá was een belangrijke stad van de Maya´s, gelegen op het schiereiland Yucatán in Mexico. In deze stad staat onder andere de Piramide van Kukulcán die is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Chichén Itzá kwam pas in de negende eeuw tot bloei, dit is relatief laat in de geschiedenis van het Mayarijk.

 

BESCHRIJVING VAN CHICHÉN ITZÁ, MEXICO

Chichén Itzá ligt vlakbij de rand van de oude, grote krater van Chicxulub. Deze krater is gevormd door de meteorietinslag die volgens de algemeen geaccepteerde theorie een eind maakte aan het bestaan van de Dinosauriërs. Chichén Itzá betekent in Maya: `bronnen van de Itzá`.


GESCHIEDENIS VAN CHICHÉN ITZÁ, MEXICO

Chichén Itzá dateert uit de zesde eeuw en bleef een belangrijk religieus centrum tot circa 1200 na Christus. Veel van de gebouwen die we nu bewonderen zijn gebouwd of herbouwd in de Laat Klassieke Periode.Volgens een andere legende werd de stad rond het jaar 1000 gesticht door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, maar waarschijnlijk bestond de stad al eerder en werd hij alleen veroverd door Topiltzin. In deze periode had de heerschappij van de Maya´s, met zijn totalitaire vorsten, al zijn beste tijd gehad. Chichén Itzá werd voor die tijd iets democratischer bestuurd en stond wat meer open voor de eigenheid van mensen uit de veroverde gebieden. Zo werd Chichén Itzá een bestuurscentrum van een veel groter gebied dan de Maya`s daarvoor hadden veroverd en gecontroleerd.