Wat te doen in Mexico

 

Yucatán

Het schiereiland Yucatán heeft veel verschillende redenen om te bezoeken. Zo vind je er de wereldberoemde Maya-stad Cobá met zijn ruïnes langs de meren Lago Cobá en Lago Macanxoc. En de honderd treden tellende tempelpiramide Nohoch-Mul. Maar de stad Chichén Itzá met zijn tempel van Kukulcan moet zeker in dit rijtje genoemd worden. Het gebied is zeer groot, dus trek hier voldoende tijd voor uit. Verder hebben de plaatsen Uxmal, Tulum en Xelhá nog meer bezienswaardigheden met betrekking tot de Maya cultuur. Voor de heerlijke stranden van Yucatán is het een aanrader om Cozumel, Playa del Carmen en Cancún te bezoeken. De hoofdstad Mérida heeft een heerlijke koloniale sfeer met prachtige parken, mooi musea en gezellige markten.

Mexico-Stad

De hoofdstad van het grootste Spaanstalige sprekende land ter wereld is Mexico-Stad ofwel Mexico-City. De grote en drukke stad heeft een bijzonder groot en belangrijk plein in het historische centrum van de stad. Dit is het plein van de grondwet ‘Plaza de la Constitución’ is de volksmond beter bekend als ‘Zócalo’. Een aantal bezienswaardigheden bevinden zich aan en om dit plein. Zo bevindt zich hier de majestueuze kathedraal van de stad. Het is in Churriueresquestijl gebouwd wat tevens het voorbeeld voor veel van de later gebouwde historische gebouwen is geweest. Verder liggen aan dit plein het Nationaal Paleis en het Museo Nacional de Culturas. Het plein Zócalo staat ook zeer bekend om de laatste resten van de belangrijke tempelpiramide van de Azteken ‘Templo Mayor’. Op de rotonde van de Paseo de la Reforma staat een prachtig standbeeld wat bekend staat als ‘Engel van de Onafhankelijkheid’, wat tot één van de symbolen van de stad behoort. Er is een mausoleum bij, waar een aantal onafhankelijkheidstrijders liggen zoals Nicolás Bravo, Miguel Hidalgo y Costilla, José María Morelos en Guadalupe Victoria. De stad heeft veel cultuur en daarmee vele musea zoals het interessante Nationale Antropologiemuseum. De Basiliek van Guadalupe trekt vele toeristen en pelgrims doordat er een verschijning van de Maagd van Guadalupe in 1953 is geweest.

   

Piek van Orizaba (hoogste berg Mexico)

Aan de industriestad Orizaba ligt de hoogste berg van Mexico. Deze vulkanische berg heeft een hoogte van 5636 meter, waarvan de krater bedekt is met sneeuw. Voor klimmers is de berg een prima uitdaging. El Pieco de Orizaba trekt dan ook veel toeristen waaronder een een aantal internationale klimmers. De meest beklommen route is die via de Jamapa Glacier loopt. Op ongeveer 4200 meter hoogte ligt het Piedra Grande Hut Base Camp waar je kan verblijven.

   

Playa del Carmen

Gelegen aan de Rivièra Maya ligt de zeer populaire badplaats Playa del Carmen. Vlakbij deze badplaats ligt Tulum met zijn fraaie Maya bouwwerken. De bewaakte hotelzone ‘Playacar’ heeft vele mooie hotels en villa’s waarvan vele aan de prachtige Caribische Zee. Nog altijd wordt er gewerkt aan het uitbreiden van het aantal hotels. De plaats Playa del Carmen is minder druk en hectische als het vlakbij gelegen Cancún. Er zijn verschillende restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden te vinden, weliswaar in minder grote aantallen dan in Cancún. Duikers kunnen prima terecht in het Maya-rif met zijn prachtige onderwaterwereld. Verder zijn er tal van excursie mogelijkheden te vinden in deze schitterende badplaats.

   

Veracruz

Heroica Veracruz is de officiële benaming voor deze belangrijke havenstad van Mexico. Het centrale plein van de stad ‘Plaza de las Armas’ ook wel Zocalo genoemd, is een belangrijke plaats waar de lokals graag rondhangen. Gedurende de dag wordt er onder een verkoelende boom een potje domino gespeeld of worden er locale producten aangeboden. Regelmatig wordt er muziek gemaakt en gedanst. Deze minder goed bekende stad heeft veel bezienswaardigheden, waaronder een prachtige kathedraal, stedelijk paleis, oude vuurtoren Pemex, Fort San Juan de Ulúa, Veracruz Aquarium en verschillende musea als het Museo de la Ciudad. ‘s Avonds is het vooral gezellig aan de boulevard van Veracruz. Hier worden dan allerlei lokale producten aangeboden, maar ook handwerken en het werk van verschillende kunstenaars. Onder de verkoelende bries vanuit de zee is het heerlijk wandelen langs de rand van het centrum.

 

Guadalajara

In het westen van Mexico ligt deze twee na grootste stad van het land. De zeer mooie stad heeft een aantal prachtige gebouwen en pleinen zoals de kathedraal van Guadalajara, het Teatro de Degollado, Templo del Expiatorio Santísmo Sacramento, de pleinen Plaza de Armas, Plaza de la Liberación, Plaza Guadalajara, Plaza Tapatia en Plaza del Agave. Doordat de stad vele mooie parken telt als Jardin del Santuario en Parque Morelos geeft het niet het gevoel in een zeer grote stad te zijn. Er wordt dan ook vaak gezegd dat Guadalajara je meer het gevoel van een Mexicaanse hoofdstad geeft dan Mexico-Stad. Het prachtige historische centrum werkt zeker aan dat gevoel mee.

   

Monterrey

De handelsstad van veel internationale bedrijven is Monterrey. Deze stad behoort tot één van de meest ontwikkelde steden van Mexico. Je vind hier bijvoorbeeld veel hoge kantoorgebouwen en grote winkelketens. Het museum van de Mexicaanse geschiedenis en het museum voor de moderne kunst zijn een aanrader. Een leuk stadspark is het 120 hectare tellende Fundidora Park, waar je een speeltuin, museum, hotel en prachtige meren vindt. Het mooiste uitkijkpunt vind je op de heuvel bij Cerro del Obispado.

   

Acapulco

Voluit geschreven heet de badplaats officieel ‘Acapulco de Juárez’. De zeer bekende badplaats ligt in de staat Guerrero aan de Atlantische Oceaan. Acapulco was vroeger een belangrijke doorvoerplaats naar landen als de Filipijnen en veel bestemmingen in Azië. Nu is het vooral een toeristenplaats met veel hotels en resorts. In de gebieden buiten de hotelzone is veel armoede te vinden, wat vaak gepaard gaat met geweld en andere ellende. Een bekende attractie in Acapulco is het cliff duiken. Vanaf de La Quebrada Cliff springen veel jongeren vanaf zo’n veertig meter hoogte in de zee. Vaak wordt er vooraf even een schietgebedje gedaan. Acapulco heeft veel stranden waarvan Playa de La Angosta, Playa de Condesa, Playa de Icacos, Playa de Puerto Márquez en Tlacopanocha de bekendste zijn. De kust heeft veel te bieden aan watersport en ander vertier. Het nachtleven heeft voldoende te bieden en trekken buiten de toeristen ook veel locals.

   

Cancún

De zeer bekende badplaats Cancún ligt op het schiereiland Yucatán aan de Caribische Zee. De plaats wordt gedomineerd door veel hotels, luxe resorts en winkelcentra. Historie is hier niet echt te vinden. Er zijn een paar Maya overblijfselen te bezichtigen bij de Las Ruinas del Rey. Cancún is vooral een bestemming om heerlijk te genieten van de zon, zee en lekker eten. Excursies en wateractiviteiten zijn vooral te vinden bij Nichupte Lagoon. In het National Marine Park is een onderwater museum te vinden. Duikers en snorkelaars hebben de mogelijkheid om meer dan 400 verschillende beelden te bewonderen van kunstenaar Jason deCaires Taylor. Doordat hij gebruik heeft gemaakt van bijzondere materialen die het groeien van koraal zal stimuleren, zal het uiterlijk van deze beelden daarin meegroeien en wordt er zo een link gelegd tussen kunst en milieu.

   

Puerto Vallarta

Aan de baai van Banderas ligt de populaire badplaats Puerto Vallarta. Er komen jaarlijks miljoenen toeristen, waarvan een deel via cruiseschepen. De stranden zijn niet zo mooi als die van Cancún en ook de zee is niet azuurblauw. Puerto Vallarta ligt dan ook niet aan de Caribische Zee, maar aan de Grote Oceaan. Het uitgaansleven is voornamelijk te vinden langs de promenade. Aan het einde van deze promenade wat ook wel de Malecon wordt genoemd, ligt een openlucht theater aan het Plaza de Armas. Hier vind je tevens het Tequilamuseum.