De tuinroute


Tuinroute

 De Tuinroute geldt als één van Zuid-Afrika’s mooiste routes om met te auto te rijden. De infrastructuur is er uitstekend waardoor u makkelijk van plaats naar plaats reist. Het gebied wordt getypeerd door eindeloze verlaten stranden en oeroude bossen vol met kleiner wild. Ook komen hier een aantal rivieren uit in zee die diepe kloven hebben gevormd in het landschap. Daarnaast vindt u een aantal aantrekkelijke plaatsen langs deze route waar een hoop te beleven is.

Afhankelijk van de reisroute begint u aan de Tuinroute in Swellendam (vanuit Kaapstad) of Port Elizabeth (wanneer u uit Durban of vanuit het Kruger Park komt). Begint u vanuit Kaapstad dan is al snel te merken dat het landschap sterk verandert: van glooiende graanvelden naar een wat meer bergachtig gebied met dichte bossen. De eerste stop in vaak in Swellendam, vaak voor slechts een enkele overnachting. We raden aan hier minimaal twee nachten te verblijven en deze plaats wat beter te verkennen, dit is zeker de moeite waard. Van hieruit gaat de route verder naar Plettenberg Bay aan de kust. Voordat Plett wordt bereikt, raden we aan een stukje het binnenland in te rijden richting Oudtshoorn. Hier weer een volledig ander landschap dat wordt gekenmerkt door de droogte van semi-woestijn de 'Klein Karoo'. In Plettenberg of Knysna aangekomen is het vervolgens genieten van de uitgestrekte stranden of is het tijd om echt actief te worden. Maak bijvoorbeeld een cruise op zee op zoek naar dolfijnen en walvissen. Ook een stevige wandeling in Tsitsikamma National Park mag niet ontbreken. U eindigt de Tuinroute tenslotte in Port Elizabeth.

 

Swellendam

Langs de snelweg N2 is het niet moeilijk om het historische dorp Swellendam te missen. In de hoofdstraat zijn veel oude gewbouwen in Kaaps-Hollandse stijl te vinden waarvan het meest opmerkelijk de Nederduits hervormde kerk is. Ook zijn er op de hoodfweg leuke restaurantjes te vinden. In de nabijheid van het dorp, aan de andere kant van de snelweg, bevindt zich Bontebok National Park. Een relatief klein natuurreservaat waar het leuk is om een uurtje of twee rond te toeren. Naast bijvoorbeeld zebra's zijn hier zeldzame bontebokken te zien, het nationaal park is één van de weinige plekken waar deze dieren eenvoudig te spotten te zijn. Een eindje verderop ligt het De Hoop Nature Reserve, een echte aanrader wat ons betreft. Het is een natuureservaat met een landschap wat erg typerend is voor deze streek van Zuid-Afrika: hier zijn honderden bijzondere soorten 'fynbos' te zien, een droom voor botanisten. Vooral in de Zuid-Afrikaanse lente (september/oktober) is het aan te raden een kijkje te nemen. Veel van het fynbos staat dan in bloei wat voor een uitbundige kleurenpracht zorgt. Het 'De Hoop' reservaat strakt zich helemaal uit tot aan de kust wat het mogelijk maakt om in het walvisseizoen deze bijzondere zoogdieren te kunnen zien vanaf het strand, een onvergetelijke ervaring.

 

Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma is een zogenaamd 'coastal' natuurpark. Het ligt dan ook direct aan de woeste Indische Oceaan die hier met volle kracht op de rotskust beukt. Vanuit Plettenberg Bay is een kleine drie kwartier rijden naar het belangrijkste toegangspunt van het park, bij Storms River Mouth. u vindt hier een leuk restaurant gebouwd op de rotsen (verwacht niet te veel van de kwaliteit van het eten) en een winkeltje waar informatie is te krijgen over wat er te doen is in het park. De activiteiten richten zich met namen op het maken van prachtige wandelingen langs deze ruige kustlijn. Het is erg indrukwekkend om de soms immense golven kapot te zien slaan op de rotsen. U wandelt hier direct langs de kust want vlak erachter rijzen rotsen op die dicht begroeid zijn met oerbossen.

 

Walvissen & dolfijnen

Plaatsen om dit te doen zijn het 'De Hoop' natuureservaat nabij Swellendam en het kustplaatsje Plettenberg Bay. Walvissen komen het meest voor in de maanden juli tot en met november. Vanuit Plettenberg Bay worden excursies gemaakt per boot op zee die ongeveer een halve dag duren. Let wel even op bij wie u een dergelijke excursie boekt: er zijn slechts twee bedrijfjes voor wie het is toegestaan de walvissen tot op minder dan 100 meter afstand te naderen. Dolfijnen zijn vrijwel het hele jaar door te bewonderen in de baai voor Plettenberg. De soort die hier voorkomt zijn zogenaamde 'bottlenose' dolfijnen. Soms zijn ze met honderden tegelijk te zien terwijl ze door de golven dartelen.

 

Plettenberg Bay

Er is meer te beleven in Plettenberg dan walvissen en dolfijnen alleen. Plett (zoals de Zuid Afrikanen het dorp zelf noemen) is een snel groeiend dorp aan één van mooiste stukjes kust van Zuid-Afrika. Bent u strandliefhebber? Dan is het makkelijk u hart ophalen; in de nabijheid van het dorp liggen een aantal zeer uitgestrekte witte stranden. Goed om te ontspannen met een goed boek, maar ook om heerlijk te wandelen. Onze tip? Rijd een stukje voorbij Plettenberg en steek de rivieren de Bitou en de Keurbooms over. Vlak hierna vindt u de afslag naar Keurboomsstrand, vaak een stuk rustiger dan de stranden dichtbij Plettenberg zelf. Let wel: de zee leent zich hier niet direct om te zwemmen door een sterke onderstroom die hier vaak staat. Aan het einde van de weg naar Keurboomsstrand vindt u trouwens een leuk restaurant met perfect uitzicht over zee en Plettenberg verderop. Een mooie wandeling maken in de natuur is mogelijk op het Robberg schiereiland, op tien minuten rijafstand van het centrum van Plett. Hier loopt u tussen fynbos langs de kust en komt onderweg onder meer een zeeleeuwenkolonie tegen.

 

Oudtshoorn & Swartberg Pass

Vanaf de stad kunt u de de snelweg N12 naar het noorde volgen. Deze weg voert u dieper het binnenland is over de Outenique bergen over. Direct wanneer de bergpas is overgestoken bevindt u zich in een compleet andere wereld. Hier niet meer het groene landschap wat de kuststreek zo typeert, maar een stuk droger landschap met roodoranje gekleurde rotsen. De eerste plaats die u tegenkomt is Oudtshoorn: centrum van de Zuid Afrikaanse struisvogelteelt. De balngrijkste attracties in de buurt van Oudtshoorn zijn de Cango grotten en de spectaculaire Swartberg Pass. De grotten, op 29 kilometer afstand van Oudtshoorn, lenen zich goed voor een bezoek in de middag. Hier zijn indrukwekkende druipsteenformaties te zien en een aantal zeer grote ruimtes diep onder de grond. ook raden we zeker aan de Swartberg Pass over te steken (niet voor degenen die last hebben van hoogtevrees). Deze onverharde weg kronkels stijl omhoog dwars door de gekleurde rotsformaties die soms bijzondere vormen aannemen. Boven op de top aangekomen raden we aan door te rijden naar de andere zijde waarbij u door diepe kloven rijdt. Via het slaperige Karoo dorpje Prince Albert kunt u zo bovenlangs weer terugrijden over de N12 naar Oudtshoorn. Onderweg passeert u dan nog de 'Meiringspoort'; een plaatje van een weg met veel stopplaatsen om het bijzondere landschap te aanschouwen. Let wel: het bezoeken van de Cango grotten en het oversteken van de Swartberg Pass neemt een volle dag tijd in beslag.

 

Knysna

Naast Plettenberg Bay is ook Knysna een belangrijk dorp langs de Tuinroute. Het ligt op een aantrekkelijke lokatie direct aan een grote lagune waar oesters worden gekweekt. Met name in de Zuid-Afrikaanse zomermaanden kan Knysna heel erg druk worden. Ook in de nabijheid van Knysna bevinden zich een aantal mooie stranden waarvan 'Noetzie Beach' de grootste aanrader is.