Kaapstad


Kaapstad is op Johannesburg na de grootste stad van Zuid-Afrika. Vroeger was het in het zuidwesten van het land gelegen Kaapstad een belangrijk punt op de handelsroutes tussen Azië en Nederland. De Nederlanders hadden hier bij Kaap de Goede Hoop een verversingspunt opgezet waar de Vereenigde Oos-Indische Compagnie volop gebruik van maakte. Tegenwoordig is Kaapstad één van de leukste steden om te bezoeken in Zuid-Afrika. In tegenstelling tot het gevaarlijke Johannesburg kun je in Kaapstad prima op vakantie en genieten van een moderne levendige stad.

 

 


Tafelberg

Een prachtig natuurfenomeen in Kaapstad is de duidelijk zichtbare Tafelberg. Deze beroemde berg van Kaapstad is een herkenningspunt die hoog boven de stad uitsteekt. Het hoogste punt van de iets meer dan drie kilometer lange berg is te vinden bij McLear’s Beacon op 1086 meter hoogte. De Tafelberg is met verschillende wandelingen te beklimmen. Iets minder vermoeiend is het om met de kabelbaan te gaan. Het uitzicht is zeer de moeite waard.

 

 

Nationaal park Tafelberg

Rondom deze beroemde berg is een Nationaal park te vinden wat in 1998 is gesticht. In dit park zijn de Afrikaanse pinguïns te vinden en heel veel andere flora en fauna. Het park is ongeveer 35.000 ha groot en nog altijd wordt er aan uitbreiding gedacht. Let op de bavianen die je hoogstwaarschijnlijk in dit park tegen zult komen. Ze zijn niet allen even lief, maar wel altijd op zoek naar iets eetbaars.

   

Victoria & Alfred Waterfront

Aan de voet van de Tafelberg en vlakbij de haven van Kaapstad ligt het gezellige Victoria & Alfred Waterfront. Hier is het allemaal te doen op het gebied van winkelen, restaurants en het boeken en bezoeken van verschillende attracties en excursies. Verder zijn er markten met handwerken zoals bijvoorbeeld sieraden te vinden. Het meerendeel is overdekt.

   

Robbeneiland

Op een aantal kilometer ten noorden van Kaapstad ligt het eiland waar Nelson Mandela een deel van zijn 27 jaar gevangenschap heeft doorgebracht. Dit eiland is het bekende Robbeneiland. In 1991 is er een einde gekomen aan de beruchte gevangenschap op dit eiland voor strijders tegen de apartheid. Tegenwoordig is er een museum te vinden waarin verteld word over hoe het democratische Zuid-Afrika heeft kunnen ontstaan.

   

Kasteel de Goede Hoop

In opdracht van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) werd er rond 1670 een fort gebouwd die nu bekend staat als oudste nog bestaande Europees bouwwerk in Zuid-Afrika. Het gebied rondom dit kasteel ‘de Goede Hoop’ heeft onder andere een kerk, werkplaatsen, een bakkerij, woonruimtes, winkels en wat gevangeniscellen. Nu is er een militaire museum te vinden en een privé collectie van William Fehr

 

Slave Lodge

Het museum over de slaven van Kaapstad is te vinden naast de historische Groote Kerk aan de Adderley Street. Vroeger verbleven de slaven op dit plein terwijl hun eigenaren een dienst in deze kerk bezochten. Voorheen was dit museum meer bekend als het Culturele Historisch Museum. De slavernij is sinds 1838 hier officieel afgeschaft.

   

Cape Malay Bo-Kaap

Deze multiculturele wijk ligt in het centrum van Kaapstad. Felgekleurde huisjes uit de 17e en 19e eeuw sieren dit prachtige stuk van de stad. Een aantal moskeeën en andere Islamitische heiligdommen liggen verspreid over deze wijk. Eén van de oudste gebouwen is het Bo-Kaap Museum aan Wale Street. Het was een van de eerst gebouwde stenen huisjes. Met een bezoek aan dit museum ga je werkelijk een stap terug in de tijd.

   

Kirstenbosch National Botanical Garden

Ten oosten van het Nationaal Park Tafelberg ligt het Kirstenbosch Nationaal Botanische Tuin. Er zijn verschillende wandelingen te maken tussen de meer dan 22.000 inheemse planten die het gebied rijk is. Er is zelf een stukje gereserveerd voor het onderhouden van geneeskrachtige planten die gebruikt worden voor het behandelen van een aantal kwalen. In een grote glazen overdekte serre worden planten gekweekt waaronder de Savanne, Fynbos en Karoo.

   

City Hall

Aan de Grand Parada vind je het prachtige gebouw “City Hall” van Kaapstad. Het is gebouwd in Renaissance stijl en heeft daardoor een vorstelijk uiterlijk. Regelmatig worden er concerten gegeven door het wereldberoemde Cape Philharmonic Orchestra. Op het balkon heeft Nelson Mandela in 1990 na zijn vrijlating van Robbeneiland hier zijn eerste toespraak gehouden.

   

City Bowl Markt

Elke zaterdag is er een fantastische markt met een zeer uitgebreid aanbod van streekproducten te vinden in een oud rood/wit gebouw aan Hope Street. De meest heerlijke hapjes en gerechten staan hier uitgestald