Krugerpark


De Krugerwildtuin, zoals de Afrikanen het park noemen, is een van de grootste nationale parken ter wereld en strekt zich uit over 1 948 528 hectare. Van noord naar zuid bedraagt de afstand 322 kilometer, de gemiddelde breedte bedraagt 64 kilometer. Het park heeft de grootte van ongeveer de helft van Nederland.

Het Krugerpark is opgericht op 26 maart om bescherming te bieden aan het wildleven dat bedreigd werd met uitsterven door de intensieve jacht. Het betrof op dat moment het zuidelijke deel van het huidige Krugerpark tussen de Krokodillenrivier en Sabie Rivier. Het ging om het gebied dat vandaag tussen Krokodillebrug en Malelane ligt als zuidelijke lijn en Lower Sabie en Pretoriuskop als noordelijke lijn. President Kruger noemde het gebied Sabi River Game Reserve. Door de Boerenoorlog (1899 - 1902) is de uitvoering tot stilstand gekomen. Na de oorlog ging het in eerste instantie vooral om natuurbewaring. Er werd een ranger aangesteld die het jagen en stropen moest tegenhouden. Deze eerste ranger, Majoor James Stevenson Hamilton, had hulp van slechts twee assistenten en zijn paarden. In 1903 werd het beschermde gebied uitgebreid tot de Limpopo Rivier, ongeveer het gebied zoals het vandaag is. De druk op de overheid was echter groot om stukken land in gebruik te geven aan boeren en jagers. Dat duurde tot rond 1923. In dat jaar ging de Zuid-Afrikaanse Spoorwegdienst een lijndienst uitvoeren waarbij een stop werd gemaakt in het Krugerpark en bezoekers meegenomen werden voor een safari. Dit gebeurde voor het eerst in 1923. De overheid zag daarop de weg vrij om het park commercieel te gaan exploiteren door meer bezoekers toe te laten en entreegeld te vragen. Er werden wegen in het park aangelegd en accommodatie gebouwd. In 1927 reisde de eerste personenauto door het park.

 

Betaalbaar op Safari dat is een van de doelen van her Krugerpark. Het South African National Parks Board (de organisatie die de parken beheert namens de Zuid-Afrikaanse overheid) heeft daartoe een goed wegennetwerk in het Krugerpark aangelegd en gezorgd voor betaalbare accommodatie voor zowel Zuid-Afrikaanse bezoekers als internationale bezoekers. Internationale bezoekers betalen wel meer conservation fee (dagelijkse entree) per dag. Tot 31 oktober 2011 bedraagt de conservation fee 184 rand per persoon per dag. Kinderen tot 12 jaar (tot en met 11 jaar) betalen 50%. Het is ook mogelijk als dagbezoeker het park in te rijden. Aan het aantal bezoekers zijn per ingang echter maxima gesteld. Als u buiten het park overnacht kunt u een dag vooraf een reservering bij de gate maken waarbij u een bedrag van 20 rand per persoon reserveringskosten betaald. U moet zich de volgende dag wel voor 13.00 uur melden. Deze regeling geldt voor 60% van het aantal maximum bezoekers. Voor 40% van de toegangskaartjes geldt dat zij alleen ter plaatse gekocht kunnen worden.

In het Krugerpark mag u met eigen (huur)auto safari rijden. U heeft hiervoor geen 4WD nodig. Een gewone auto volstaat. Door zelf te rijden, is het mogelijk de kosten beperkt te houden. Indien u wel graag aan een begeleide safari wilt deelnemen, kunt u zowel avond als ochtendjeepsafari's boeken. Ook wandelsafari's en diners in de bush worden aangeboden. De safari's (ook wel 'gamedrive' genoemd) vinden meestal plaats op een wat groter voertuig dan een jeep. Vaak is er plaats van circa 20 personen.

 

Accommodatie Binnen het park zijn verschillende overnachtingsplaatsen gemaakt, restcamps genoemd. In totaal zijn er 12 restcamps die u zich bijna kunt voorstellen als kleine dorpjes. Ze zijn omheind en bevatten naast een receptie: campingplaatsen, chalets, bungalows, rondavels, een restaurant en een winkel. De chalets beschikken alle over een eigen braai en op verschillende centrale plaatsen treft u een gemeenschappelijke keuken waar u maaltijden kunt bereiden als u liever niet in het restaurant (alle maaltijden in buffetvorm) of cafetaria eet. Verder is er een benzinepomp aanwezig en meestal ook een werkplaats waar u een band kunt laten repareren of andere kleine reparaties kunt laten uitvoeren.

De toegangspoort is, afhankelijk van het seizoen, zo'n 12 uur per dag geopend. De toegangspoort van het park zelf is een half uur langer open dan de toegang tot het restcamp. Zorg er wel voor dat u 's avonds op tijd binnen bent; een te late binnenkomst zorgt ervoor dat u het park niet meer in mag, ook al heeft u accommodatie besproken en betaald. In een enkel geval, zoals bij vertraging van uw vliegtuig, mag u nog wel naar binnen, maar dat brengt wel een fikse boete met zich mee van circa 550 rand.

Het is noodzakelijk om de accommodatie in het Krugerpark van tevoren te boeken. Het park is populair en vaak volgeboekt. De kans is zeer groot dat u geen accommodatie meer kunt krijgen als u bij het park op de bonnevoie aankomt.

Bij de ingang moet u uw voucher laten zien waarmee u aantoont een accommodatie binnen het park geboekt te hebben. Let u erop dat de dagelijkse conservation fee ook betaald is, anders dient u deze nog ter plaatse te voldoen. Tot 31 oktober 2011 is de conservation fee 184 rand per persoon voor volwassenen boven 12 jaar. Vanaf 1 november 2011bedraagt de conservation fee 192 rand per volwassene per dag. Kinderen onder 12 jaar betalen 50% van het volwassenentarief. Bij de ingang kunt u tegen 25 rand een brochure verkrijgen waarop allerlei praktische informatie staat vermeld zoals de tijden waarop de toegangshekken van park en restcamps open gaan en sluiten. Ook bevat deze brochure de routes binnen het park. Hierop staat duidelijk vermeld welke teer- en gravelpaden het park heeft.

 

Private Game Reserves Zowel in als rond het Krugerpark is een aantal zogenaamde Private Game Reserves gevestigd. Dit zijn parken die door middel van prive kapitaal zijn gevestigd en worden onderhouden. Deze parken zijn meestal rond 12.000 hectare groot en u vindt er overwegend luxe lodges (4 tot 5 *) vanwaar er twee keer daags een jeepsafari plaatsvindt. Tussendoor bestaat vaak de mogelijkheid deel te nemen aan een wandelsafari. Verder zijn al uw maaltijden inbegrepen in het verblijf zoals uitgebreide ontbijt/brunches, lunches, high tea en diner. Tijdens de middagsafari wordt er bovendien gestopt voor een zogenaamde sundowner om met een drankje in uw hand en een lekker snackje de zon te kunnen zien ondergaan.

Tijdens de jeepsafari zal de ranger, samen met zijn spoorzoeker, proberen u zoveel mogelijk wild te laten zien. Het is bijzonder om het samenspel tussen beide mee te maken. De taak van de ranger is het om u zoveel mogelijk informatie te geven over het gedrag van dieren en het leven in de bush. In Private Game Reserves is het niet toegestaan met eigen auto safari te rijden. In sommige parken is het wel toegestaan om vanaf de ingang tot uw lodge te rijden.

Veel van deze Private Game Reserves bevinden zich aan de westelijke rand van het Krugerpark. Sinds 1994 heeft een aantal Private Reserves de grenshekken met het Krugerpark verwijderd waardoor er een groter gebied ontstaat voor dieren. Het is bezoekers niet toegestaan om van het ene Reserve naar het andere te rijden. Voorbeelden van deze Private Game Reserves zijn Sabi Sabi, Sabi Sands, Mala Mala, Klaserie, Timbavati en Thornybush.

is het niet gevaarlijk om zelf safari te rijden en zie je eigenlijk wel iets als je zelf rijdt? Op safari gaan is in principe niet gevaarlijk, maar kan gevaarlijk worden als de mens zich onverantwoord gedraagt. Het is soms moeilijk te geloven dat het Krugerpark een echte wildernis is waar het leven zich voltrekt volgens de wetten van het wild. Respect voor de leefwereld van de dieren is daarom altijd van het grootste belang. Niet uitstappen, is natuurlijk regel nummer 1. Maar ook afstand is in bepaalde gevallen noodzakelijk. Vooral bij neushoorns en olifanten raden we u aan respectvol afstand te houden.

En in het park zal je zeker genoeg zien, er leven ongelofelijk veel dieren. Van 250.000 impala's tot 12.000 olifanten. Ook de andere dieren binnen de Big 5 komen volop voor in dit park. In alle restcamps wordt bij de receptie (of ergens rondom het restaurant) bijgehouden waar de dieren die dag zijn gezien. Op een landkaart worden de verschillende dieren met gekleurde speldenknoppen aangeduid. Als u een dier heeft gespot tijdens uw gamedrive kunt u dit hier tevens aangeven. Een garantie dat u op de betreffende plaats iets gaat zien, is dit natuurlijk niet. Safari blijft een kwestie van geduldig en zorgvuldig zoeken, én van een beetje geluk natuurlijk. Maar met wat geduld, tijd en zorgvuldig zoeken zult u ongetwijfeld beloond worden.

 

Wandelsafari Wandelsafari's zijn ook mogelijk in het park. Dit gaat onder begeleiding van twee rangers die beide met geweren voorop lopen. Er kunnen niet meer dan 8 mensen deelnemen aan de wandelsafari. Omdat de wandelsafari altijd vanuit een restcamp start, moet u de voorafgaande avond in dit restcamp overnachten. In de zomermaanden vertrekt de safari al zeer vroeg, zo rond 04.30 uur. In de zomer meestal rond 05.30 uur. Omdat de rangers geoefende wandelaars zijn, moet u wel redelijk fit zijn. Verder is het noodzakelijk goede schoenen te dragen met sokken of kousen. Een hoed, water, muggencreme en zonnebrand zijn ook bruikbare attributen. De rangers zorgen voor een snackje onderweg, maar dat neemt niet weg dat we u aanraden een boterham mee te nemen waarmee u uw maag kunt vullen.

Voor de avontuurlijke reiziger bestaat de mogelijkheid met een meerdaagse wandelsafari (2 dagen, 3 nachten) mee te gaan. Deze vertrekken op respectievelijk woensdag en zondag vanaf diverse restcamps. Ook aan deze safari kunnen maximaal 8 mensen deelnemen. Omdat de wandeltochten populair zijn, is vroegtijdige boeking aan te raden. U hoeft alleen te zorgen voor persoonlijke spullen als nachtkleding, toiletspullen, zaklamp (!) en frisdrank of andere hapjes die niet worden verstrekt. Voor slaapzakken, rugzakken met water en voedsel en verdere benodigdheden wordt gezorgd. De wandeltochten vertrekken vanuit de restcamps: Berg-en-Dal, Pretoriuskop, Skukuza, Satara, Letaba en Punda Maria waar u ten laatste om 15.30 uur aanwezig moet zijn. Overnachtingen zijn in de bushcamps van het Krugerpark: dit zijn kleine, niet omheinde restcamps. Er zijn geen voorzieningen zoals winkel, receptie en cafetaria.

 

Klimaat De dagen en nachten zijn overwegend warm in het hele Krugerpark. Hoe noordelijker u komt, hoe warmer en droger het is. Regen valt vaak in zware buien. Het gebeurt slechts een paar dagen in het jaar dat het een hele dag of twee dagen blijft regenen. De meeste kans hierop bestaat in januari, februari of maart.

In de droge periode tussen mei en september worden de dagen koeler en kunnen de nachten soms koud zijn. Dit zult u vooral ervaren als u op de open safariwagen zit. De wind kan snijdend koud zijn. Neem daarom altijd warme kleding mee. In de wintermaanden zijn sjaal, wanten en muts niet eens overbodig!

Een beste reistijd is niet op voorhand te geven voor goede safari. In het algemeen kun je wel zeggen dat in de droge wintermaanden het blad minder dicht aan de bomen en struiken zit waardoor er beter zicht is. Ook moeten dieren vaker en in grotere getale naar de drinkwaterplaatsen komen. Daarentegen is het in de zomermaanden qua natuur mooier, met meer groen. Ook worden vanaf november de jonge dieren geboren. Impala's worden allemaal binnen circa twee weken geboren na goede regens (als er geen regen valt, kunnen de moeders de bevalling uitstellen. Dit kan zelfs tot eind januari uitlopen!), maar ook de zebra, kudu en giraffe brengt haar jongen ter wereld in deze periode.

Statistisch gezien, is er in dus in de wintermaanden meer kans op wild. Maar de ervaring leert dat statistieken en werkelijkheid het niet altijd met elkaar eens zijn. Ook in de droge periode kunt u een safari maken waarop u weinig ziet terwijl een safari in het hartje van de groene, dikbeboste periode fantastische beelden oplevert. Het allerbelangrijkste aan safari is eigenlijk te ervaren dat u in de natuur bent - of u nu veel of weinig wild ziet.

 

Praktische tips

- overdag hoeft u niet op safari te gaan; op het heetst van de dag houden de dieren siesta. Als u zich niet hoeft te verplaatsen omdat u elders overnacht, raden we u aan zelf ook siesta te houden. Op safari gaan, is een vermoeiende bezigheid.

- De beste tijden voor safari's zijn vroeg in de ochtend (van circa 05.00 of 06.00 - 09.00 uur) en in de late namiddag vanaf 16.00 uur tot circa 19.00 uur (afhankelijk van de sluiting van uw toegangspoort).

- Het Krugerpark is malariagebied; beschermt u zichzelf vooral vanaf zonsondergang tot zonsopgang. Overdag zijn de muggen niet actief.

- Rijdt langzaam zodat u kans heeft wild te spotten. De gemiddelde snelheid tijdens safari's ligt op 20 tot 30 km per uur.

- Indien u wat sneller wilt of moet rijden, is het toegestaan om op bepaalde plaatsen tot 60 kilometer per uur te rijden. Er worden veelvuldig snelheidscontroles gehouden.

- Verlaat nooit uw auto op plaatsen waar dit niet is toegestaan. Alleen in restcamps en enkele picknicplaatsen is het toegestaan uw auto te verlaten.

- In geval van pech waarin u hulp nodig heeft, kunt u proberen contact op te nemen met de receptie van uw restcamp.Dit kan natuurlijk alleen als uw telefoon werkt. Mobiele telefoons hebben maar beperkt bereik in het park. Indien u geen bereik heeft, kunt u het beste wachten tot er een voorbijganger hulp voor u kan halen. Verlaat NOOIT uw auto om zelf te gaan lopen.

- Zorg ervoor dat u altijd voldoende WATER bij u heeft. Water kan van groot belang zijn, bijvoorbeeld als u problemen met de auto krijgt en het wachten langer duurt dan gehoopt. Neem bij voorkeur ook altijd iets te eten mee, zoals fruit of koekjes.

- Veel dieren moeten dagelijks water drinken. Daarom vormen drinkwaterplaatsen in de meeste perioden van het jaar goede kijkplaatsen. In de regenperiode zult u merken dat dieren juist weg blijven van de drinkwaterplaatsen. Er is voldoende water te krijgen in de bush en dat is voor de meeste dieren veiliger dan de drinkwaterplaatsen waar ook de natuurlijke vijand komt.

- Overwegend valt er meer regen in het zuidelijke deel van het Krugerpark dan in het noordelijke deel. Het zuidelijke deel heeft daarom een grotere concentratie wild. Tegelijkertijd is het noorden rustiger. De vegetatie is er anders, maar zeker niet minder mooi. Vooral kort na de regens is het bijzonder mooi in dit deel van het park (zie Limpopo provincie, Krugerpark).

- Het wegennetwerk binnen het park is zeer goed. Het is deels geasfalteerd en deels gravel. Onderzoek heeft uitgewezen dat het wild zeker zo goed te zien is vanaf de asfaltwegen; men denkt dat dit komt omdat asfalt minder herrie maakt.

 

Toegangspoorten

 

U kunt toegang tot het Krugerpark krijgen via de volgende toegangshekken:

- In het zuidelijke deel vanaf de N4 bij Krokodillebrug en Malelane

- In het zuidwestelijke deel via de R40 bij Numbi Gate, Phabeni Gate en de hoofdingang Paul Kruger Gate

- Halverwege het park, ter hoogte van Klaserie, bij Orpen Gate

- In het noordelijke deel is toegang mogelijk vanaf Phalaborwa Gate

- In het verre noorden kunt u binnengaan via Punda Maria of Pafuri Gate.

 

De openingstijden van de toegangshekken zijn als volgt:

- november tot en met februari: van 05.30 - 18.30 uur

- in oktober en maart: van 05.30 - 18.00 uur

- van april tot en met juli: van 06.00 - 17.30 uur

- augustus en september: van 06.00 - 18.00 uur

 

De openingstijden van de camps wijken af van de openingstijden van de toegangshekken en zijn als volgt:

- november tot en met januari: van 04.30 - 18.30 uur

- februari: van 05.30 - 18.30 uur

- maart en oktober: van 05.30 - 18.00 uur

- april tot en met juli: van 06.00 - 17.30 uur

- augustus en september: van 06.00 - 18.00 uur

 

Alcohol

Vanaf 18 maart 2011 gelden er strengere regels omtreft het alcohol gebruik tussen de hekken van het Krugerpark. Vanaf heden is het verboden om in openbare gelegenheden (met uitzondering van restaurants/cafetaria) alcohol te nuttigen. Dit betekend dat u bij Rest Camps, picknick plaatsen, uitkijkplekken, poorten en op de weg geen alcohol mag drinken. Let hierbij op dat u ook niet in uw auto alcohol mag nuttigen.

Gasten die een nacht verblijven in het park, mogen alleen alcohol kopen in de winkel van een restcamp als zij een geldig bewijs van de overnachting laten zien. Daardoor mogen dagjesbezoekers geen alcohol het park innemen en geen alcohol aanschaffen in het park.