Yellowstone NP


De naam Yellowstone is afkomstig van de Minnetaree-Sioux indianen. Zij gaven deze naam aan de rivier die door het park stroomt.

Yellowstone National Park ligt in het uiterste noordwesten van de staat Wyoming. Een klein gedeelte van het grondgebied van het park ligt in de staten Idaho en Montana.

 

Toegangen

Er zijn 5 toegangen in Yellowstone NP

North Entrance
Deze ingang ligt bij het plaatsje Gardiner in het uiterste zuiden van de staat Montana aan de US-89, en het is de enige ingang die het hele jaar open is. De US-89 kan worden bereikt vanaf de I-90.

North East Entrance
Deze ingang ligt aan de US-212 (de Beartooth Highway) op de grens van de staten Wyoming en Montana. Net buiten het park liggen de plaatsen Silver Gate en Cooke City. Vanuit het park kan Cooke City het hele jaar door bereikt worden. Maar verder ten oosten van Cooke City is de weg gedurende een groot deel van het jaar (vanaf oktober/november tot april/mei) afgesloten. De US-212 is o.a. bereikbaar vanaf de I-90.

East Entrance
De East Entrance ligt 85 kilometer ten westen van de plaats Cody, in de staat Wyoming. De weg heeft verschillende nummers: de US-14, de US-16 of de US-20. De weg is gesloten van begin november tot begin mei.

South Entrance
Deze ingang ligt ten noorden van Grand Teton National Park aan de US-89 (=US-191 en US-287). De afstand naar de plaats Jackson, ten zuiden van Grand Teton, bedraagt 60 mijl. Ook deze weg is gesloten van begin november tot begin mei.

West Entrance
De West Entrance ligt in de staat Montana aan de US-20. Net buiten het park ligt de plaats West Yellowstone. De US-20 is gesloten van begin november tot eind april. De weg is bereikbaar vanaf de I-15 in de staat Idaho of via de US-287 in de staat Montana.

 

Boiling River is een grote heetwaterbron in een gebied dat wordt omringd door uitgebreide vegetatie en ruige rotsen. Het hete water van Boiling River vermengt zich met het koude water van de Gardner River, waardoor grote wolken stoom ontstaan (zeker als het rivierwater erg koud is). Dit is een zeer populaire trail, mede doordat het is toegestaan om tijdens daglicht in de rivier te zwemmen. In de lente wordt de trail soms gesloten, omdat de waterstanden dan gevaarlijk hoog zijn. Het pad gaat voorbij de heetwaterbron gewoon verder, en het is zeker de moeite waard om nog een stukje langs de rivier verder te lopen.

 

Dit gebied is het hele jaar door per auto bereikbaar via de North Entrance. De weg naar Canyon Village is gesloten van oktober/november tot aan april/mei.
In Roosevelt zijn diverse voorzieningen aanwezig. Er is een Ranger Station, een camping, een hotel, een restaurant, een winkel, een tankstation en een paardenverhuurstation.

 

Lost Lake Trail
Lengte: 6,4 kilometer (loop)
Beginpunt: achter Roosevelt Lodge
Direct in het begin ga je 91 meter omhoog. De trail komt dan samen met de Roosevelt horse trail, er maken dus ook ruiters gebruik van dit pad. Je loopt naar het westen, naar Lost Lake. Je passeert de Petrified Tree parkeerplaats, en beklimt de heuvel aan de noordoostzijde daarvan. Daarna steek je een beekje over, en ga je terug naar de Roosevelt Lodge. Onderweg heb je kans om beren te zien.

 

In het noordoosten van het park ligt Lamar Valley, omsloten door de Absaroka Mountains in Montana en Specimen Ridge in het zuiden. In dit gebied leven talrijke dieren, zoals wolven, grizzlyberen, bruine beren, adelaars, coyotes, poema’s, elanden, antilopes en ongeveer 500 bizons.
De beste momenten voor wildlife viewing zijn de vroege ochtend of de late avond. Neem een verrekijker mee!

De hevige bosbranden van 1988 hebben in Lamar Valley veel schade aangericht. Het gebied herstelt zich snel, maar de gevolgen van de branden zijn nog steeds zichtbaar.
In Lamar Valley liggen twee campgrounds, Slough Creek en Pebble Creek genaamd.

 

Vijf mijl voorbij de North Entrance liggen de uitgebreide faciliteiten van de Mammoth Hot Springs Area. Je vindt hier o.a. het Park Headquarters, het Albright Visitor Center, een postkantoor, en kapel, een hotel, een restaurant, een tankstation, een camping en een paarden verhuur station. Er is ook een medische kliniek.

De gebouwen waarin het Park Headquarters en de kapel zijn gevestigd, zijn onderdeel van Fort Yellowstone. Op het moment dat Yellowstone de status van Nationaal Park kreeg, in 1872, bestond de National Park Service nog niet. Het park werd ernstig bedreigd door toeristen en jagers, die veel schade aanrichtten aan de flora en fauna. De civiele toezichthouders bleken niet bij machte dit tegen te gaan, en zij riepen de hulp in van het Amerikaanse leger. In 1886 kwam Captain Moses Harris met zijn manschappen naar het park. Gedurende de eerste vijf jaren leefden de militairen onder primitieve omstandigheden in tijdelijke gebouwen. In 1890 werd gestart met de bouw van Fort Yellowstone. Tot aan het jaar 1910 werd het Fort regelmatig uitgebreid, op gegeven moment leefden er 324 militairen in het park, sommigen samen met familie en met niet-militair personeel. De gebouwen hebben nu de status “National Historic Landmark”.
In deze omgeving bevinden zich onder de grond grote hoeveelheden calciumcarbonaat. Doordat het water onder de grond heet is, kan het, in tegenstelling tot koud water, gemakkelijk calciumcarbonaat oplossen en mee omhoog voeren. Boven de grond koelt het water echter af. Het calciumcarbonaat kristalliseert dan als witte kalksteen uit en vormt allerlei terrassen, waarover het water uitstroomt. Geschat wordt dat er in totaal per minuut bijna 2000 liter water uit de heetwaterbronnen van Mammoth Hot Springs stroomt. Per dag voert dit water ongeveer 2000 kg kalksteen mee omhoog. De terrassen veranderen dan ook voortdurend van vorm. Sommige van de terrassen zijn mooi gekleurd. Dit wordt veroorzaakt door de algen en bacteriën die in het warme water leven. Als er onder of boven de grond echter iets gebeurt, en er stroomt geen heet water meer over de terrassen, dan krijgen de terrassen de kleur grijs en verliezen hun schoonheid. Dit proces gebeurt continu. Sommige van de mooiste terrassen van vroeger zijn nu grijs en oninteressant. De terrassen zijn in twee groepen verdeeld, de Lower Terraces en de Upper Terraces.

 

Boiling River is een grote heetwaterbron in een gebied dat wordt omringd door uitgebreide vegetatie en ruige rotsen. Het hete water van Boiling River vermengt zich met het koude water van de Gardner River, waardoor grote wolken stoom ontstaan (zeker als het rivierwater erg koud is). Dit is een zeer populaire trail, mede doordat het is toegestaan om tijdens daglicht in de rivier te zwemmen. In de lente wordt de trail soms gesloten, omdat de waterstanden dan gevaarlijk hoog zijn. Het pad gaat voorbij de heetwaterbron gewoon verder, en het is zeker de moeite waard om nog een stukje langs de rivier verder te lopenIn het noordoosten van het park ligt Lamar Valley, omsloten door de Absaroka Mountains in Montana en Specimen Ridge in het zuiden. In dit gebied leven talrijke dieren, zoals wolven, grizzlyberen, bruine beren, adelaars, coyotes, poema’s, elanden, antilopes en ongeveer 500 bizons. 

De beste momenten voor wildlife viewing zijn de vroege ochtend of de late avond. Neem een verrekijker mee!

De hevige bosbranden van 1988 hebben in Lamar Valley veel schade aangericht. Het gebied herstelt zich snel, maar de gevolgen van de branden zijn nog steeds zichtbaar.
In Lamar Valley liggen twee campgrounds, Slough Creek en Pebble Creek genaamd.