Yosemite NP

 

Grootte : 3.081 vierkante kilometer

Hoogte: variërend van 600 tot 3.396 meter

Nationaal Park sinds : 1 oktober 1890

Aantal bezoekers in 2012 : 3.853.404

 

Yosemite National Park.

In Yosemite Valley, het kroonjuweel onder de nationale parken, massieve granieten rotsformaties toren duizenden meters uit over de Merced River. Wilde beekjes kelderen van de kliffen en creëren een spektakel van watervallen. Dit zie je niet overal op aarde. En over dit alles staan de iconische en machtige rotsformaties, El Capitan, Half Dome, de Royal Arches, de Drie Broers en Cathedral Rocks, te waken. Het maakt niet uit wat mensen je vertellen over de drukte in de zomer, de bezienswaardigheden van Yosemite Valley zijn zo verbazingwekkend dat bijna niets afbreuk kan doen aan de ervaring die je daar opdoet!

Met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar is Yosemite een van de drukst bezochte plaatsen in de Verenigde Staten. Als je Yosemite Valley ziet, begrijp je waarom. Deze door een gletsjer gevormde vallei ziet er adembenemend mooi uit, met aan de ene kant Half Dome (een 670 meter hoge rots - de steilste in de VS) en aan de andere kant El Capitan, een 900 meter hoog blok graniet. Via grote watervallen (waaronder twee van de hoogste ter wereld), valt smeltwater tot op de bodem van de vallei, waar het wordt afgevoerd door de Merced River door een gebied met weiden en bossen. In het park tref je honderden soorten vogels en zoogdieren aan, en prachtige alpenbloemen. Er zijn diverse concentraties met sequoia-bomen. Andere hoogtepunten zijn Glacier Point, een uitkijkpunt op bijna 1000 meter hoogte, vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt over de vallei, en Tioga Road, de hoogst gelegen weg in de VS.

 

BEREIKBAARHEID 

Yosemite National Park maakt deel uit van de Sierra Nevada bergketen, en ligt in het oosten van Californië, ongeveer ter hoogte San Francisco.

* De Glacier Point Road wordt tijdens de winter afgesloten ter hoogte van Badger Pass.

 ** De Mariposa Grove Road wordt in het hoogseizoen regelmatig voor personenauto's afgesloten.

Bezoekers kunnen dan gebruik maken van de shuttlebus.

 

Toegangen

Het park heeft drie toegangen in het westen, één toegang in het zuiden en één toegang in het oosten.

Arch Rock Entrance (in het westen)

Neem ter hoogte van de stad Merced de afslag CA-140 West. Binnen het park gaat deze weg over in de El Portal Road (het hele jaargeopend). © copyright hanz meulenbroeksDe El Portal Road gaat naar Yosemite Village.

Big Oak Flat Entrance (in het westen)

Neem ter hoogte van de stad Monteca de afslag CA-120 West. Binnen het park gaat deze weg over in de Big Oak Flat Road (het hele jaar geopend). De Big Oak Flat Road sluit aan op de Tioga Road, en gaat ook naar Yosemite Village.

Hetch Hetchy Entrance (in het westen)

Neem direct ten westen van de Big Oak Flat Entrance de Evergreen Road. De Hetch Hetchy Road geeft toegang tot de Hetch Hetchy Valley. De weg is in principe het hele jaar geopend, maar wordt bij slechte weersomstandigheden soms gesloten.

South Entrance (in het zuiden)

Neem ten noorden van de stad Fresno de CA-41 North. Binnen het park gaat deze weg over in de Wawona Road (het hele jaar geopend). De Wawona Road gaat naar Yosemite Village.

Tioga Pass Entrance (in het oosten)

Neem de CA-359 en ga ter hoogte van het plaatsje Lee Vining de CA-120 East op. De Tioga Road is gesloten van oktober/november tot eind mei/begin juni. De Tioga Road loopt van oost naar west door het park, en sluit in het westen aan op de Big Oak Flat Road.

 

Toegangsprijs (2015)

Geldig voor Prijs Geldigheidsduur

Auto met inzittenden $30,- 7 dagen, april t/m oktober

 $25,- 7 dagen, november t/m maart

Motorfiets $15,- 7 dagen (vanaf 2016 wordt dit $20,-)

Individueel (16 jaar en ouder) $15,- 7 dagen

Als u meerdere parken bezoekt kan het voordeliger zijn om de America the Beautiful Pass te kopen.

 

In het oostelijke deel van het park kan je gebruik maken van gratis shuttlebussen. De bussen stoppen bij alle accomodaties, winkels en belangrijke bezienswaardigheden. In verband met de grote drukte in het park wordt bezoekers zeer dringend geadviseerd van deze bussen gebruik te maken. 

 

Valley Shuttle Bus

De bussen rijden van 07.00 uur tot 22.00 uur, en ze stoppen op 21 verschillende plaatsen in Yosemite Valley. Tijdens de drukste uren vertrekt er elke 20 minuten een bus. Er is een grote parkeerplaats in Yosemite Village aanwezig.

De Wawona - Mariposa Grove Shuttle Bus

 Deze bus rijdt van de lente tot en met de herfst.

 Op- en uitstapplaatsen: Wawona Store, South Entrance, Mariposa Grove Gift Shop.

 Vrijwel elke dag wordt de Mariposa Grove Road enkele malen tijdelijk gesloten, als de parkeerplaats te vol wordt. Bezoekers die gebruik maken van de shuttlebus krijgen wel gegarandeerd toegang tot deze weg.

 

Tuolomne Meadows Shuttle Bus

Deze bus rijdt van midden juni tot begin september.

De bus bestrijkt het gebied tussen Tuolomne Lodge en Olmsted Point (inclusief Tenaya Lake) aan de Tioga Road.

Er zijn ook twee bussen speciaal voor hikers (Tuolomne Hikers' Bus en Glacier Point Hikers' Bus). Deze diensten zijn niet gratis. Klik hier voor actuele informatie over het shuttlebussysteem.

 

TIPS 

Als je wilt overnachten in het park zelf of in de nabije omgeving, dan is het noodzakelijk om zo vroeg mogelijk te reserveren.

Van juni tot september is het meestal enorm druk in het park, en de watervallen zijn in de zomer niet op hun mooist. Laat in de zomer is de plantengroei in het park erg mooi, vooral rondom Tuolumne Meadows.

Vanaf september/oktober worden steeds meer wegen en voorzieningen gesloten. De watervallen staan (nagenoeg) droog. Yosemite staat niet bekend om mooie herfstkleuren. Het is in deze periode wel erg rustig in het park.

Tijdens de winter wordt met name de Badger Pass Ski Area bezocht. Veel gebieden zijn nu niet bereikbaar.

Tijdens de lente, als de sneeuw begint te smelten, bereikt de hoeveelheid water z'n hoogtepunt. Vooral van april tot juni zijn de watervallen op hun mooist. Voor de plantengroei is dit niet de beste tijd.

 

 BEZIENSWAARDIGHEDEN YOSEMITE VALLEY 

Yosemite Valley

Deze vallei is 900 meter diep en 3 kilometer breed. Het gebied is wereldberoemd vanwege de indrukwekkende watervallen, weiden, kliffen en ongewone rotsformaties, en het is het drukst bezochte gedeelte van het park. Er zijn twee eenrichtingsverkeer wegen die langs de Merced River ongeveer 19 mijl de vallei ingaan. Via de Southside Drive kan je in oostelijke richting de vallei binnenrijden, en via de Northside Drive verlaat je de vallei in westelijke richting. Ter hoogte van de laatste 3 mijl is het park zeer toeristisch ontwikkeld, je treft hier veel campings, winkels, hotels en andere gebouwen aan.

De watervallen zijn op hun mooist in mei en juni. Daarna wordt de hoeveelheid smeltwater al snel veel minder, in augustus zijn sommige watervallen niet meer dan een dun straaltje, terwijl andere, zoals de Yosemite Falls, dan zelfs helemaal opgedroogd zijn.

 

 De bekendste watervallen in Yosemite Valley

1.Yosemite Falls (739 meter)

De vijfde waterval van de wereld (qua hoogte), bestaat uit drie verschillende gedeelten:

Upper Yosemite Fall (436 meter), The Middle Cascades (206 meter) en Lower Yosemite Fall (97 meter). Yosemite Falls is mooi van de winter tot vroeg of midden-zomer. © copyright hanz meulenbroeksVanaf augustus is de waterval meestal droog. Let in de winter op de ijskegel aan de voet van de bovenste waterval.

Lower Yosemite Fall Trail

Beginpunt: Bij de Lower Yosemite Fall Shuttle Bus Stop, op 800 meter van Yosemite Village, tegenover Yosemite Lodge

 Lengte: 800 meter (heen en terug)

 Duur: 20 minuten

Je wandelt ongeveer 400 meter over een verhard pad en komt dan uit bij de onderzijde van de Lower Yosemite Fall. De rotsen zijn daar erg glad. Tijdens de wandeling heb je hebt een goed uitzicht over de drie verschillende gedeelten van de totale waterval. Dit is een van de meest populaire trails in het park, het is hier meestal erg druk. 

Upper Yosemite Fall Trail

 Beginpunt: Camp 4 (bij de Camp 4 Shuttle Bus Stop)

 Lengte: variërend van 3,2 tot 11,6 kilometer

 Duur: variërend van 2 tot 8 uur

De volledige trail, tot de top van de 739 meter hoge Upper Yosemite Fall, is erg inspannend. Je hebt tijdens de wandeling een geweldig uitzicht op Half Dome en over het oostelijke gedeelte van Yosemite Valley. Je kan ook een deel van de trail lopen, bijvoorbeeld naar Columbia Rock (1600

meter enkel). Als je nog eens 800 meter verder loopt, via een relatief eenvoudig gedeelte van de trail, heb je een schitterend uitzicht op Upper Yosemite Fall. 

 

 2.Bridalveil Fall (189 meter)

Dit is meestal de eerste waterval die de bezoekers zien als ze het park binnenrijden. Tijdens de lente dondert het water hier met geweld naar beneden, tijdens de rest van het jaar vormt het water niet meer dan een licht slingerende stroom.

Bridalveil Fall Trail

Beginpunt: Bridalveil Fall Parking Area, aan het begin van de Wawona Road (Highway 41) in Yosemite Valley.

Lengte: 800 meter (heen en terug)

Duur: 20 minuten

Tijdens deze korte wandeling naar de onderzijde van Bridalveil Fall kan je deze waterval erg goed zien.

 

 1. Vernal Fall (97 meter)

 Het water valt het hele jaar, maar in de zomer wordt de waterval wel erg smal. Soms wordt het water in twee of drie aparte stroompjes verdeeld. Je kan Vernal Fall het best zien vanaf Glacier Point, of door te kiezen voor de Vernal Fall Mist Trail:  

Vernal Fall Mist Trail

Beginpunt: Happy Isles Shuttle Bus Stop (800 meter ten zuiden van Curry Village)

Lengte: variërend van 2,6 tot 4,8 kilometer (heen en terug)

Duur: variërend van 1,5 tot 3 uur

Hoe verder je loopt, hoe mooier de uitzichten zijn. Vrijwel de hele wandeling gaat heuvel op. De waterval is te zien vanaf het moment dat je (na 2,6 kilometer) de Vernal Fall Footbridge bereikt. Vandaar kan je nog doorlopen tot de top van de waterval. De trail wordt dan erg steil, je gaat omhoog via een granieten trap van 600 treden. Tijdens de lente en het begin van de zomer kan je nat worden. De trail is voorbij de Vernal Fall Footbridge gesloten van november tot april.

 

 1. Nevada Fall (181 meter)

In deze waterval valt het water gedurende het gehele jaar naar beneden. De waterval ligt boven Vernal Fall in een gebied dat "The Giant Staircase" wordt genoemd. Je kan Nevada Fall het best zien vanaf Glacier Point, of door te kiezen voor de Nevada Fall Mist Trail:

Nevada Fall Mist Trail

Beginpunt: Happy Isles Shuttle Bus Stop (800 meter ten zuiden van Curry Village)

Lengte: 11,2 kilometer (heen en terug)

Duur: 6 uur

Dit is dezelfde trail als de Vernal Fall Mist Trail, alleen klim je nu nog verder tot aan de top van de Nevada Fall. De grote rots naastde waterval is de 2.137 meter hoge Liberty Cap.

 

 1. Ribbon Fall (491 meter)

 Het water valt hier alleen in de lente. De waterval ligt ten westen van El Capitan en kan het best worden bekeken vanaf de onderzijde van de Bridalveil Fall. 

 

 1. Horsetail Fall (305 meter)

 Het water valt hier in de winter en in de vroege lente. Deze waterval is vooral bekend omdat die in brand lijkt te staan als het water, midden februari, de oranje gloed van de zonsondergang reflecteert. De Horsetail Fall is te zien ten oosten van El Capitan. 

 

 1. Staircase Falls (396 meter)

Tijdens de lente valt het water trapsgewijs, via diverse richels, naar beneden. De waterval begint in de buurt van Glacier Point en gaat richting Curry Village.

 

 De bekendste rotsformaties in Yosemite Valley

 

 1. Half Dome (2693 meter)

Deze gladde halve koepel is het meest markante herkenningspunt van Yosemite Valley. De rots torent 1200 meter boven de bodem van de vallei uit, en kan worden gezien vanuit het oostelijke deel van de vallei, en vanaf Glacier Point. Ervaren hikers beschouwen het beklimmen van Half Dome als de ultieme Yosemite hike. Voor deze zeer zware tocht moet je ongeveer 12 uur uittrekken.

Om Half Dome te mogen beklimmen, moet je een permit hebben. Er worden maximaal 400 permits per dag uitgereikt. Permits kunnen alleen online besteld worden vanaf 4 maanden voor de gewenste datum. Klik hier voor meer informatie.

 

 1. El Capitan (2307 meter)

 Deze grootste granieten monoliet ter wereld domineert het westelijke gedeelte van de vallei. De rots is erg populair bij ervaren klimmers. El Capitan ligt tegenover Bridalveil Fall, en je kan deze rots, die 900 meter boven de vallei uittorent, het best bekijken vanuit het uiterste westen van Yosemite Valley. 

 

 1. Cathedral Rock and Spires

Rock (2023 meter) is een indrukwekkende rots aan de oostzijde van de vallei, tegenover El Capitan. De vorm ervan doet denken aan een Gothische kathedraal. Direct achter Cathedral Rock staan twee smalle, granieten kolommen, met een diameter van 60 tot 90 meter, dit zijn de Cathedral Spires (1863 meter). De indiaanse naam voor deze groep is Poosenachucka, dat betekent "grote geheime eikelbergplaats".

 

 1. The Three Brothers (1885 meter)

 Deze drie rotsen ten oosten van El Capitan heten Eagle Peak, Middle Brother en Lower Brother. Ze worden gezamelijk The Three Brothers genoemd, ter ere van de 3 zonen van Chief Tenaya. Hij was de leider van de indianenstam die in de jaren vijftig van de 19e eeuw door blanken uit Yosemite Valley werd verjaagd. Eagle Peak steekt ongeveer 1150 meter boven de bodem van de vallei uit, en is het hoogste punt aan de noordzijde. Je kan The Three Brothers het beste zien vanaf de Southside Drive naast de Merced River.

 

 1. Sentinel Rock (2.145 meter)

 Dit is de meest dominante rots aan de zuidzijde van de vallei. Sentinel Rock bestaat uit graniet, en heeft de vorm van een obelisk. Indianen noemden deze rots Loi-ya, dat betekent watermand.

 

 1. Liberty Cap (2137 meter)

 Dit is een prachtige "Dome", die 1402 meter boven de bodem van de vallei uitsteekt. De rots wordt ook wel Mahta of Mount Broderick genoemd. Naast Liberty Cap ligt de bekende Nevada Fall, de rots steekt zo'n 600 meter boven deze waterval uit.

 

De mooiste viewpoints in Yosemite Valley

Het aantal uitkijkpunten in Yosemite Valley is zo groot, dat het onmogelijk is ze hier allemaal te noemen. Als je van een mooi uitzicht houdt, mis dan vooral Glacier Point niet, dat hier verder staat omschreven onder het kopje "Bezienswaardigheden Glacier Point Road". Voor wat betreft de overige uitkijkpunten beperken we ons hier tot het geven van enkele tips:

 De Wawona Road die van de South Entrance naar het noorden loopt, sluit kort voor Yosemite Valley aan op de Southside Drive. Het laatste gedeelte van de Wawona Road gaat door een tunnel, en het uitkijkpunt Tunnel View ligt aan de oostzijde daarvan. Je hebt hier ontzettend mooi uitzicht op El Capitan en Bridalveil Fall, met Half Dome op de achtergrond. Dit is een van de meest © copyright hanz meulenbroeksgefotografeerde panorama's ter wereld!

Bridalveil Meadow ligt aan de Southside Drive (als je de vallei inrijdt). Je kan ook hier Bridalveil Fall en El Capitan goed zien.

El Capitan Meadow ligt aan de Northside Drive (als je de vallei uitrijdt). Vanaf hier kijk je recht tegen El Capitan op.

Ook de populaire Valley View ligt aan de Northside Drive, net voorbij Bridalveil Fall en net voor Pohono Bridge. Je hebt hier een mooi uitzicht over Yosemite Valley.

Het gebied rondom Sentinel Meadow en Yosemite Chapel is een goede plaats om Yosemite Falls te kunnen zien.

Sentinel Bridge (midden in Yosemite Village) is bekend om z'n mooie uitzicht op Half Dome en op Yosemite Falls.

Cascades Vista, aan de El Portal Road (CA-140) geeft een mooi uitzicht op The Cascades waterval, vooral tijdens de lente.

 

Trails in Yosemite Valley

Bij de beschrijving van de watervallen hebben we al diverse trails genoemd. Enkele andere trails in dit gebied zijn:

Four Mile Trail

Beginpunt: In Yosemite Valley, net ten westen van de Swinging Bridge Picnic Area

Lengte: ruim 15 kilometer (heen en terug)

Duur: 6 tot 8 uur

Via deze zeer bochtige trail kan je naar Glacier Point lopen. Onderweg kan je al genieten van uitzonderlijk mooie panorama's, die dan nog worden overtroffen door het uitzicht vanaf Glacier Point zelf. De trail is gedurende een deel van het jaar gesloten, ongeveer van december tot mei.

Mirror Lake Meadow Trail

Beginpunt: Bij de Mirror Lake Shuttle Bus Stop (nr. 17), op 800 meter afstand van Curry Village

Lengte: variërend van 3,2 tot 8 kilometer

Duur: variërend van 1 tot 2 uur

Deze eenvoudige wandeling gaat naar de voet van Half Dome. Je kan kiezen tussen een oud, verhard pad of een iets langer onverhard pad. Mirror Lake kan niet echt een meer worden genoemd. In de lente is het een grote vijver, en gedurende de rest van het jaar is het een weide. Je kan ook om Mirror Lake heenwandelen.

Valley Floor Loop

 Beginpunt: Bij de Yosemite Falls Shuttle Bus Stop (nr. 7).

 Lengte: 10,5 kilometer (korte loop)

 Duur: 2 tot 4 uur

Een wandeling over de bodem van de vallei is een prima manier om dit gebied goed - in slow motion te bekijken. Deze trail blijft gedurende een belangrijk deel dicht bij de wegen, toch zal je niet veel andere hikers tegenkomen. Voor deze korte versie van de Valley Floor Loop moet je de brug net ten oosten van El Capitan Meadow oversteken. Er is ook een veel langere versie van deze trail. Je moet dan 5 tot 7 uur uittrekken voor een afstand van 21 kilometer.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN GLACIER POINT ROAD 

Het mooiste uitkijkpunt in Yosemite National Park heet Glacier Point. Het ligt aan het einde van de 16 mijl lange Glacier Point Road. Dit is een zijweg van Wawona Road, de weg die van de zuidelijke ingang naar Yosemite Village loopt. De afslag ligt bij Chinquapin Junction. Tijdens de wintermaanden wordt de weg ter hoogte van Badger Pass (na 5 mijl) gesloten.

De afstand van Yosemite Valley naar Glacier Point is 30 mijl, de reistijd is ongeveer één uur. De afstand vanaf de zuidelijke ingang naar Glacier Point is 32 mijl, de reistijd bedraagt ook ongeveer één uur.

De weg van Chinquapin naar Glacier Point gaat parallel aan de Yosemite Valley Rim, en staat daarom garant voor spectaculaire uitzichten. Het is ook de toegangsweg naar het backcountry gebied van het zuidelijke gedeelte van het park, de weg wordt veel gebruikt door mensen die willen kamperen, wandelen, paardrijden of skiën.

Het eerste belangrijke viewpoint, ongeveer 2 mijl voorbij de afslag, heet El Portal View. Je kan vanaf hier de Merced River Canyon zien en, alleen bij helder weer, de Coast Ranges. Na 5 mijl bereik je Badger Pass Ski Area, waar de weg in de winter wordt afgesloten. Je kan dan met ski's verder naar Glacier Point.

 Aan de Glacier Point Road ligt Bridalveil Campground. Net voor afslag naar deze camping ligt het begin van de volgende trails:

Bridalveil Creek trail

 Beginpunt: McGurk Meadow Trailhead Parking Area

 Lengte: 6,4 kilometer (heen en terug naar Bridalveil Creek)

 Duur: 2 tot 3 uur

De trail gaat bergafwaarts naar een grote weide, en naar een hutje dat werd gebouwd door John McGurk. Vandaar uit ga je naar het oosten (rechtsaf) naar Bridalveil Creek.

McGurk Meadow / Dewey Point trail

Beginpunt: McGurk Meadow trailheid parking area, net ten westen van Bridalveil Creek Campground

Lengte: 11,2 kilometer (heen en terug naar Dewey Point)

Duur: 3 tot 5 uur

Tot aan de weide is de trail gelijk aan de hierboven beschreven wandeling. Maar om bij Dewey Point te komen kies je op de splitsing voor het westelijk gelegen pad (linksaf). Bij Dewey Point heb je een mooi uitzicht over het westelijke gedeelte van Yosemite Valley.

1,3 mijl voorbij de afslag naar Bridalveil Campground ligt het begin van een zware trail:

Ostrander Lake trail

Beginpunt: Ostrander Lake Trailhead Parking Area

Lengte: 20,3 kilometer (heen en terug)

Duur: 8 tot 10 uur

Tijdens de eerste helft gaat deze wandeling over vlak terrein. Daarna moet je, vanwege een hoogteverschil van 450 meter, flink klimmen. Voordat je bij Ostrander Lake aankomt heb je uitzicht op Clark Range.

De trail die iets verder begint, 2,5 mijl voorbij de afslag naar Bridalveil Campground, is een stuk korter, maar wel zwaar:

Mono Meadow Trail

Beginpunt: Mono Meadow Trailhead Parking Area

Lengte: 4,8 kilometer (heen en terug)

Duur: 2 tot 3 uur

Je gaat steil omlaag naar Mono Meadow, een gebied waar het - vooral in de zomer - erg nat is. Blijf op het pad, ook als het erg modderig is. Even voorbij Mono Meadow heb je uitzicht op Clark Range, Mount Starr King en Half Dome.

Twee minder zware trails beginnen 6 mijl voorbij de afslag naar de camping: •

Taft Trail

Beginpunt: Sentinel Dome / Taft Point Trailhead Parking Area

Lengte: 3,5 kilometer (heen en terug)

 Vanaf Taft Point heb je een adembenemend mooi uitzicht over de 600 meter lager gelegen Yosemite Valley. Let op voor de diepe kloven die hier in de rotsen zitten!

 

 Sentinel Dome Trail

 Beginpunt: Sentinel Dome / Taft Point Trailhead Parking Area

 Lengte: 3,5 kilometer (heen en terug)

Je loopt naar de voet van Sentinel Dome. Omdat deze rots aan de noordoostzijde niet erg steil is, kan je er zelfs naar de top klimmen. Vandaar uit heb je een geweldig uitzicht van 360° rondom. Dit is, na Half Dome, het hoogste uitzichtpunt in Yosemite National Park. Het totale hoogteverschil bedraagt 128 meter.

Net voor het einde van de weg ligt nog een erg mooi viewpoint, Washburn Point genaamd, met uitzicht op drie watervallen (Vernal, Nevada en Illilouette Falls), en op de High Sierra.

Vanaf de parkeerplaats aan het einde van de weg is het een korte wandeling (minder dan 300 meter) naar het meest magnifieke uitzichtpunt van dit Nationale Park: Glacier Point. Je bevindt je hier op een hoogte van 2199 meter boven de zeespiegel, en op 975 meter boven de bodem van de vallei. Je kan verbazingwekkend ver weg kijken in noordelijke en oostelijke richting. Je ziet de bossen en weiden rondom Merced River, de omringende pieken en hoge koepels, en in de verte zie je de nog veel hogere bergen van het Nationale Park. Aan de ene kant zijn Vernal Fall en Nevada Fall duidelijk zichtbaar, een beetje verder naar het noorden zie je het steile ravijn van Tenaya Creek. Daar tussenin staat de markante Half Dome. Recht tegenover Glacier Point valt het water van de Upper en Lower Yosemite Falls via steile rotsen 739 meter omlaag. En ver beneden kan je zelfs zien hoe de auto's en mensen in Yosemite Valley zich daar langzaam voortbewegen.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN WAWONA / MARIPOSA GROVE AREA 

Via de CA-41 kan je het zuiden van Yosemite National Park binnenrijden. Binnen het park wordt de weg de Wawona Road genoemd. Kort voorbij de ingang kan je rechtsaf, via de Mariposa Grove Road. Deze weg eindigt 1,5 mijl verder bij de parkeerplaats van Mariposa Grove, de grootste van de drie sequoaidendron-bossen in het park. Mariposa is het Spaanse woord voor vlinder, vooral in de lente komen in dit gebied veel vlinders voor. Als de parkeerplaats vol raakt, en dat gebeurt tijdens het hoogseizoen heel vaak, dan wordt de Mariposa Grove Road tijdelijk voor personenauto's afgesloten. Je kan dan ook het beste de afslag voorbijrijden, en parkeren bij het iets verder gelegen Wawona. Daar kan je in een van de gratis shuttlebussen stappen, die ook naar Mariposa Grove rijden. Van november tot maart kan het regelmatig gebeuren dat de weg afgesloten is wegens slechte weersomstandigheden. Mariposa Grove wordt onderverdeeld in the Lower and the Upper Groves. Er lopen veel wandelpaden tussen de 500 bomen, je kan hier naar keuze korte of lange trails lopen. In de buurt van de bekendste bomen is het vaak erg druk, maar als je iets verder loopt wordt het al snel veel rustiger. Vanaf de parkeerplaats gaan alle trails heuvel op. Als je de klim omhoog wilt vermijden, kan je ook (tegen betaling) gebruik maken van een open tram die naar de voornaamste publiekstrekkers rijdt. En eventueel alleen omlaag wandelen.

Alle bomen hebben een naam gekregen. De meest bekende bomen zijn:

Grizzly Giant: Deze boom is 2700 jaar oud en is waarschijnlijk de oudste levende sequoia ter wereld. De boom is 63,8 meter hoog. Grizzly Giant heeft aan de voet een doorsnede van 9,2 meter, op 38 meter hoogte is de doorsnede nog 4 meter. De boom staat op 1300 meter afstand van de parkeerplaats.

Fallen Monarch: Dit is een boom die 300 jaar geleden omgevallen is. Je kan nog goed zien dat de wortels niet diep genoeg waren om de boom bij stormwind voldoende steun te geven.

Wawona Tunnel Tree (ook wel de Fallen Tunnel Tree genoemd): In het jaar 1881 werd een tunnel door deze boom gehakt, die in eerste instantie werd gebruikt voor paard-met-wagen en later ook door auto's. Door de tunnel, en door het verkeer over het wortelstelsel, verzwakte de boom. In 1969 bezweek de boom dan ook onder het gewicht van de sneeuw op de takken. De boom ligt op 4 kilometer vanaf de parkeerplaats.

California Tunnel Tree: Ook dit is een boom waar een tunnel doorheen is gehakt, en waar paard-met-wagen gebruik van maakten. Deze boom is wel blijven staan, je kan er nu doorheen wandelen. Je vindt de California Tunnel Tree op 1200 meter van de parkeerplaats, in de buurt van Grizzly Giant.

Columbia Tree: dit is, met een hoogte van 88,3 meter, de hoogste boom in Mariposa Grove.

Faithful Couple: Deze boom heeft aan de voet een doorsnede van 12,2 meter, en is daarmee de dikste boom in dit gebied. Als je omhoog kijkt zie je dat het eigenlijk twee bomen zijn die in elkaar zijn gegroeid. Vanaf een hoogte van ongeveer 15 meter splitst Faithful Couple zich in tweeën.

Telescope Tree: Deze boom leeft nog steeds, ondanks dat hij voor het grootste deel hol is. Je kan in de boom gaan staan en naar boven kijken, je ziet dan door de boom heen de lucht boven je.

In The Upper Grove is een museum waar je informatie over de bomen kan vinden. Dit museum is open van mei tot september.

In Wawona staat het historische Wawona Hotel, dat laat in de 19e eeuw werd gebouwd. The Pioneer Yosemite History Center is een verzameling van historische gebouwen waar je veel informatie kan vinden over de mensen en de gebeurtenissen die hebben geleid tot het "Nationale Parken"-idee.

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN TIOGA ROAD 

De Tioga Road (CA-120 East) is meestal open van laat mei/begin juni tot in november. Dit is, met een hoogte van ruim 3000 meter, een van de hoogste voor auto's toegankelijke wegen in Amerika. Als je via het oosten het park binnenrijdt, kom je meteen al bij het beginpunt van de eerste trail:

Gaylor Lakes Trail

Beginpunt: bij het Tioga Pass Entrance Station

Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)

Duur: 2 uur

Tijdens de eerste 800 meter moet je maar liefst 300 meter hoogteverschil overwinnen. Je komt dan op een richel, met uitzichten naar beide zijden. Daarna daal je weer 61 meter af, je komt uit bij een meer en weiden. Ook in deze omgeving kan je mooie wandelingen maken, de lengte daarvan is niet inbegrepen in de afstand van 3,2 kilometer.

Tuolomne Meadows is een groot, open sub-alpine weidegebied omringd door majesteuze rotspieken en rotskoepels. Door dit gebied stroomt de Tuolumne River. Als de Tioga Road is afgesloten, kan je

dit gebied alleen met ski's of met sneeuwschoenen bereiken. Je kan veel wandelen in dit gebied, de kortste trails zijn:

Soda Springs and Parson's Lodge Trail

Beginpunt: Lembert Dome Parking Area aan de Tioga Road

Lengte: 2,4 kilometer (heen en terug)

Duur: 1 uur

Volg het gravelpad in noordwestelijke richting. Bij Soda Springs zie je water vanuit de grond omhoog bubbelen. Iets verder kom je bij het historische Parson's Memorial Lodge (gebouwd in 1915), waar tentoonstellingen worden gehouden. Via een ander pad kan je weer naar beneden lopen, naar het Visitor Center.

Dog Lake Trail

Beginpunt: Dog Lake / John Muir Trail Parking Area, aan de weg naar Tuolomne Meadows Lodge

Lengte: 4,5 kilometer (heen en terug)

Duur: 3 uur

Je gaat steil omhoog, en passeert de Tioga Road. Vandaar uit moet je nog eens 1200 meter klimmen. Bij de splitsing ga je rechtdoor, richting Dog Lake. Dit hooggelegen meer is een ideale plaats om te picknicken of te vissen.

Lembert Dome Trail

Beginpunt: Dog Lake / John Muir Trail Parking Area, aan de weg naar Tuolomne Meadows Lodge

Lengte: 4,5 kilometer (heen en terug)

Duur: 3 uur

Tijdens de eerste 1200 meter gaat het pad flink omhoog. Ga bij de splitsing linksaf, richting Lembert

Dome. Je hebt hier een panoramisch uitzicht op Tuolumne Meadows, Cathedral Peak en Unicorn Peak.

Elizabeth Lake Trail

 Beginpunt: boven de Tuolumne Meadows Group Campground

 Lengte: 7,7 kilometer (heen en terug)

 Duur: 4 tot 5 uur

 De trail gaat geleidelijk omhoog van de camping naar het meer dat ligt aan de voet van Unicorn Peak.

De 39 mijl lange rit tussen Tuolumne Meadows en Crane Flat is erg mooi, je rijdt door bossen en langs weiden, je ziet schitterende meren en granieten rotsen. © copyright hanz meulenbroeksTenaya Lake wordt beschouwd als een van de mooiste meren in de Sierra. Op veel plaatsen kan je stoppen bij mooie viewpoints. De meest indrukwekkende plek is Olmsted Point. Vanaf de parkeerplaats kan je een paar honderd meter lopen naar een rotskoepel van waaruit je Tenaya Canyon kan zien. Je hebt ook een goed uitzicht op Yosemite Valley. Doordat je hier vanuit een heel andere hoek kijkt, is de prominent aanwezige Half Dome in eerste instantie niet eens makkelijk herkenbaar. De Tioga Road komt in het westen van Yosemite National Park uit bij de Big Flat Oak Road. Je kan op de splitsing via de CA-120 verder naar het westen rijden, je gaat dan het park uit. Je kan ook naar het zuidoosten, richting Yosemite Valley. Ter hoogte van de splitsing, op 16 mijl (30 minuten) van Yosemite Valley, ligt het rustige bos- en weidegebied Crane Flat. Dit gebied is het gehele jaar door met de auto bereikbaar. In 1931 werd hier de Crane Flat Fire Lookout gebouwd, van waaruit je een spectaculair uitzicht hebt van 360° over de omgeving. Dichtbij Crane Flat liggen twee bossen waar sequoia's groeien. Het zijn er veel minder dan in Mariposa Grove, deze twee bossen worden dan ook veel minder druk bezocht.

Tuolumne Grove of Giant Sequoia's

Beginpunt: de Tuolumne Grove parking area aan de Tioga Road, 1600 meter ten oosten van Crane Flat

Lengte: 3,2 kilometer (heen en terug)

Dit is, vanwege een hoogteverschil van bijna 200 meter, een pittige wandeling.

Merced Grove of Giant Sequoia's

Beginpunt: the Merced Grove Trailhead, ten westen van Crane Flat aan de Big Oak Flat Road

Lengte: 6,4 kilometer (heen en terug)

 

 BEZIENSWAARDIGHEDEN HETCH HETCHY VALLEY 

Dit is een vrij onbekend gedeelte van het park, al is de natuur hier net zo mooi als in Yosemite Valley. De weg naar Hetch Hetchy Valley is in principe het hele jaar open, maar kan tijdens slechte weersomstandigheden soms worden afgesloten. De weinige mensen die dit gebied bezoeken, zijn vooral geïnteresseerd in de vele wandelmogelijkheden. In het westen van de vallei ligt de bijna 100 meter hoge O'Shaugnessy Dam.

 

 WEERSOMSTANDIGHEDEN 

Normaal gesproken is het weer in Yosemite Valley vrij mild. Tijdens de zomer wordt het meestal ongeveer 30° C, al is het geen uitzondering als de temperaturen richting de 40° C gaan, zeker in de laagste gedeeltes. 's Nachts kan het flink afkoelen, vooral in de hoger gelegen gebieden. Gedurende de winter variëren de temperaturen van ongeveer -4°C tot 8° C. De laagst gemeten temperatuur was -14° C, in 1924. In de hoeveelheid neerslag kunnen grote verschillen optreden, al zijn de zomers over het algemeen behoorlijk droog. Vanaf oktober is de kans op regen veel groter. En van half november tot begin april valt er regelmatig sneeuw. Gemiddeld ligt er ongeveer 60 centimeter sneeuw, in incidentele gevallen is ook wel ooit anderhalve meter sneeuw gemeten.

 

Tanken

 • Tuolumne Meadows
 • Crane Flat
 • Wawona
 • El Portal (buiten het park, aan de CA-140)

 Je kan niet tanken in Yosemite Village!

Winkels (voor dagelijkse boodschappen) •Village Store in Yosemite Village (dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur)

 • Degnan's Delicatessen in Yosemite Village (het hele jaar open, tijden variëren)
 • Curry Village Store (dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur)
 • Crane Flat Store (dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur)
 • Housekeeping Camp Store (lente, zomer, herfst, dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur)
 • Tuolumne Meadows Store (zomer, dagelijks van 08.00 tot 19.00 uur)
 • Wawona Gift Shop (dagelijks van 08.00 tot 18.00 uur)

Er zijn ook talrijke giftshops en andere gespecialiseerde winkels (bv. voor backpackers of golfers) in het park.

 

Restaurants

 • Op alle belangrijke locaties in het park zijn eetgelegenheden, variërend van fastfood-restaurants en pizzeria's tot zeer luxueuze restaurants.

 

Postkantoor

 • Yosemite Village
 • Wawona
 • Curry Village (alleen tijdens het hoogseizoen)
 • Tuolumne Meadows (alleen tijdens het hoogseizoen)

 

In 2014, 2015 en 2016 vinden werkzaamheden plaats in de Mariposa Grove Area. Gedeeltes van dit gebied zullen in deze periode zijn afgesloten. Klik hier voor meer informatie.

Vanaf juni 2014 zullen er wegwerkzaamheden plaatsvinden op de Tioga Road. De werkzaamheden zullen naar verwachting 2 jaar duren, tijdens deze periode moeten bezoekers rekening houden met vertragingen. Klik hier voor meer informatie.

Tijdens de zomermaanden in 2015 zal het tussen 10.00 en 16.30 uur niet altijd zijn toegestaan om met de eigen auto van Badger Pass naar Glacier Point te rijden, je kan dan gebruik maken van shuttlebussen. Dit hangt af van de verwachte verkeersdrukte.