Changmai


Het noordwesten van Thailand biedt de toerist een overweldigend landschap. Hoog oprijzende bergen en bosrijke dalen doorsneden door de rivieren de Ping en de Taeng. Er is hier een overvloed aan wilde dieren, nationale parken, traditionele dorpen en fascinerende bergstammen. In dit landschap vindt je Chiangmai, de op een na grootste stad van Thailand. Chiangmai betekent letterlijk 'Nieuwe Stad'. De stad is eeuwenoud en biedt  vele bezienswaardigheden, winkelgelegenheden en prima trekkersmogelijkheden. De belangrijkste tempels liggen in het ommuurde stad.  Chiangmai is vanuit Bangkok makkelijk te bereiken via de nachttrein of een binnenlandse vlucht.

Doi Suthep                                                                                                                      De Doi Suthep is een bosrijke berg met een van de meest heilige tempels van Thailand, de Wat Phra That Doi Suthep. Deze tempel is gesticht in de 14e eeuw en bevat diverse heilige relikwieën. De doi Inthanon is de hoogste berg van Thailand en is tevens een nationaal park. Het park huist een rijke flora en fauna en vormt daarmee een aantrekkelijke bestemming voor dagjesmensen uit Chiangmai. Vanuit Chiangmai loopt er een geplaveide weg naar de Doi Suthep. Deze weg loopt via een dorp vol souvenirwinkeltjes en restaurantjes. Hier kunt u kiezen tussen de steile klim of de kabelbaan naar de tempel. Andere attracties van de Doi Suthep zijn de watervallen, het traditionele Hmong-dorp en de Engelse tuinen van het Phuping-paleis.

Night Bazar

De toeristische, maar gezellige avondmarkt van Chiang Mai is zeker een bezoek waard. Deze avondmarkt bevindt zich aan de Chang Klan Road en is de grootste markt van Chiang Mai. U kunt hier allerlei spulletjes kopen, aanschouwen en genieten van de straatartiesten. Er wordt veel van hetzelfde verkocht dus vind u iets te prijzig loopt u gewoon verder naar het volgende kraampje. Maar vergeet niet met de bekende Thaise glimlach overal te onderhandelen en af te dingen, zo maakt u de beste deals.

 

Bor Sang Village

Bor Sang Village ligt langs een weg van diverse handwerkfabriekjes en winkels met Thaise producten. De bekendste is Bor Sang Village, hier worden de wereldberoemde rijstpapieren paraplu's en waaiers gemaakt. De waaiers en paraplu's worden door echte kunstenaars beschilderd.

 

Doi Inthanon National Park

In de omgeving van Chiang Mai zijn verschillende nationale parken te vinden. De berg van Doi Inthanon is ook zeker een bezoek waard. Het park is met een oppervlakte van 1005km2 groot en erg bergachtig. De hoogste berg is de Doi Inthanon van 2565m hoog. In het park zijn vele hoge bergen, watervallen en rivieren te vinden. Het fijne van dit park is dat het klimaat het hele jaar koeler is dan in de rest van Thailand. Alleen daarom is het nationaal park al een bezoek waard. Verder zijn er ook verschillende vogelsoorten en watervallen te vinden, zoals de Mae Klang en de Vachiratharm.

 

Chiangrai & Golden Triangle

Helemaal in het noordelijkste deel van Thailand vindt u de Golden Triangle, de gouden driehoek. Hier bevindt zich het drielandenpunt van Thailand, Laos en Birma (Myanmar). Dit gebied is jarenlang berucht geweest om haar opiumhandel. Deze schilderachtige streek wordt bewoond door traditionele bergstammen. De belangrijkste stad is Chiangrai. Deze stad is het doel van diverse van onze excursies en meerdaagse tours. Chiangrai werd in 1262 gesticht als hoofdstad van het Lanna-rijk en wordt nog steeds beschouwd als de poort naar de Gouden Driehoek. De stad heeft diverse mooie tempels als de Wat Phra Kaeo, de Wat Chet Yot en er is een museum wat geheel aan de diverse bergstammen uit de omgeving gewijd is.

 

Lampang & de Olifantenkampen

Lampang is de tweede stad van het noorden en biedt bijna net zoveel cultuur en attracties als Chiangmai, maar dan zonder de commercie van het massatoerisme. De stad werd gesticht in de 7e eeuw en was eeuwenlang het centrum van de teakhout-, keramiek- en katoenhandel.

In Noord-Thailand zijn er van oudsher veel olifantentrainingskampen. Vroeger werden olifanten veel gebruikt bij de houtkap. De olifant neemt dan ook een prominente plaats in in de geschiedenis van Thailand. Tegenwoordig worden olifanten minder gebruikt door beperkingen in de tropisch hardhoutkap. Toch vormen de olifantenkampen nog steeds een spectaculaire toeristische trekpleister. In de ongerepte natuur van Noord-Thailand leven nog enkele duizenden wilde olifanten.

 

Mae Hong Son, Bo Sang & San Kampaeng

Mae Hong Son ligt in een prachtig dal omgeven door bosrijke bergen. Het plaatsje is ontstaan uit een geïsoleerd olifantenkamp. De invloeden in de architectuur zijn typisch Birmees. De Shan- en Karenbergstammen maken het grootste deel van de bevolking uit. In het koude seizoen is een trui of jas geen overbodige luxe hier.

Bo Sang & San Kampaeng zijn twee dorpjes die bekend zijn om hun oude ambachten. Bo Sang wordt ook wel de paraplustad genoemd vanwege de productie van de typische rijstpapieren sierparaplu's. San Kampaeng is een oud dorp met smalle straten en houten huizen. Hier vindt u prachtige zijdeproducten, teakhouten meubels, zilverwerk en lakwerk. De prijzen zijn hier vaak erg hoog dus let er op dat u afdingt.

 

Hoe komt je in Chiang Mai?

Per trein

Een erg leuke en voordelige manier om Chiang Mai te bereiken is per (nacht)trein. De reis duurt ongeveer 12 uur en kan zowel overdag als 's avonds vanuit het Bangkok Hua Lampong treinstation.

Mocht u ervoor kiezen om s'nachts te reizen is er een slaapplaats in de trein voor u gereserveerd. De stoelen worden omgebouwd tot slaapplaats en boven de stoelen wordt ook een bed uitgeklapt zodat u boven elkaar slaapt. De treinen hebben ook een gordijntje voor de privacy beschikken over een fan of airconditioning, toiletten en enkele wasbakken. U kunt ervoor kiezen om 1e klas of 2e klas te reizen.

Per vliegtuig

U kunt er ook voor kiezen om per vliegtuig te reizen. Er gaan dagelijks meerdere vlucht van zowel het oude Don Muang vliegveld als het nieuwe Suvarnabhumi Airport. U vliegt in ongeveer een uur van Bangkok naar Chiang Mai. Ook zijn er directe verbindingen naar Koh Samui en Phuket.