Phuket


Phuket is het grootste en meest bezochte eiland van Thailand. Het eiland is zowel bij westerse als Aziatische toeristen geliefd vanwege de schitterende stranden en de vele recreatiemogelijkheden op het eiland. Zo vind je in Payong en Kata talloze uitgaansgelegenheden. Buiten dit heeft Phuket ook een gevarieerd landschap vol heuvels, rotsen, watervallen en tropische vegetatie.

Watervallen en stranden
De meest mooie en zeldzame watervallen vind je in het oosten van Phuket. Dit zijn de Bang Pae, Kathu waterval en Ton Sai. Bang Pae is de grootste waterval van Phuket en deze vind je, net als de Ton Sai waterval, in het Khao Phra Thaeo National Park. De stranden van Phuket zijn divers, maar allen even prachtig. Phatong Beach is het meest bekende strand van Phuket. Er zijn veel activiteiten en ‘s avonds is het uitgaansleven daar erg in trek. Karon Beach is wat rustiger en ligt aan een plaats waar veel kunstenaars wonen. Surfers en familie kunnen prima terecht bij Kata Beach. Het strand is omringd met palmbomen en de accommodaties liggen wat dichter bij het strand. Het heeft een wat rustigere omgeving. Phi Phi Island is zeer gewild als strandlocatie. Je moet er wel met een ferry naar toe, maar dan ben je wel op een droomlocatie.  

 

Tempels
Er zijn ongeveer 29 tempels te vinden in Phuket. Bijzondere tempels zijn bijvoorbeeld ‘Wat Put Yaw’. Dit is een 200 jaar oude, zeer mooie tempel. In Ranong Road staat deze tempel met prachtig mooie mozaïeken onderdelen. ‘Wat Chalong’ is de meest belangrijke tempel van Phuket. Dit komt vooral door zijn grote afmeting en bijzonder mooi uiterlijk. ‘Wat Chalong’ ligt zo’n 8 km ten zuiden van Phuket stad. ‘Wat Arun’ behoort tot één van de meest opvallende tempels van Thailand. ‘Wat Arun’ ligt aan de oever van de Chao Phraya-rivier. De imposante toren telt meer dan 70 meters hoogte en is versierd met verschillende stukjes glas en porselein. In de nacht is deze tempel sprookjesachtig verlicht. ‘Wat Mahathat’ is niet alleen een tempel. Het is namelijk ook een belangrijk centrum voor de studie van het boeddhisme en meditatie. Er zijn speciale tempel-tours te boeken, waardoor je veel van de mooiste tempels kan bezichtigen.

Laem Phrompthep
Vanaf Laem Phrompthep heb je uitzicht op een fenomenale zonsondergang. Er zijn mensen die beweren, dat als je hier niet bent geweest, je Phuket niet hebt gezien. Deze kaap ligt op ongeveer 2 km van Rawai Beach. Het panoramische uitzicht over de Andamanse zee moet zeker even genoemd worden.  

 

Olifantentochten
Phuket kent verschillende olifanten kampen. Daar kunt u een rit maken op een olifant door bijvoorbeeld rubber plantages of door de jungle. Helaas is het leven van de olifant ook in Phuket niet meer wat het is geweest. Werden deze dieren vroeger veel gebruikt als hulp in de bouw en andere zware arbeid, nu is het puur toeristisch. De omstandigheden waarin de olifanten nu verkeren laat hier en daar een vraagteken achter. Let daarom goed op dat u deze excursie boekt bij gerenommeerde olifanten kampen waar het goede leven en juist behandelen van deze dieren voorop staat.

 

Ko Raya 

Ko Raya is een archipel wat ten zuiden van Phuket ligt. Het eiland is niet groter dan 2 x 3 km en heeft een paar schilderachtige stranden en wat rotsachtige inhammen. Op dit heuvelachtige eilanden zijn grote delen gewoon jungle. Er zijn een paar toeristische accommodaties te vinden. Met een speedboot is het ongeveer 45 minuten varen vanaf Phuket.

 

Phang Nga Bay

Wie Phang Nga Bay bezoekt, zal overvallen worden door de schoonheid van deze plaats. Het heeft een hoge aanbeveling om met een kajak de kustlijn te onderzoeken. In het wonderschone heldere water vaar je langs kalkrotsen en smalle inhammen die bijna kamertjes lijken. Duikers komen ook prima aan hun trekken in Phang Nga Bay. Er liggen verschillende kleine eilandjes in de buurt. Similan Island, waar bijvoorbeeld een natuurpark ligt wat weer uit een aantal andere eilandjes bestaat. Dit park wordt erkent als één van de beste duiklocaties ter wereld. Andere bekende eilanden in de buurt zijn James Bond Island en Koh Panyee.

 

Boottochten  

Er zijn verschillende manieren om Phuket te onderzoeken en verkennen. De meest mooie manier is per zeilboot. Het wordt niet voor niets het mooiste zeilgebied ter wereld genoemd. De meest waanzinnige kleuren komen voorbij als je langs de rotskusten van Phuket en zijn eilanden voert. Bijzondere duiklocaties als Similan en Surin komen voorbij, maar ook het ansichtkaarteiland Phi Phi in de Zee van Andaman. Met een kajak is het mogelijk wat meer privé op ontdekking uit te gaan en zo de rotskusten van heel dichtbij te bewonderen. Maar ook het huren van een speetboot of het boeken van een bootexcursie behoren tot de mogelijkheden.  

 

Nachtleven
Patong Beach en Bangla Road zijn eigenlijk de meest bekende uitgaansgebieden van Phuket. Patong Beach heeft overdag zijn strand en zon zoekers, maar ‘s avonds verandert alles hier in een uitgaansparadijs. Clubs, bars, winkels, restaurants, kraampjes, karaokebars, cabaret show, leuke excursies en heel veel neon verlichting maken van dit gebied een bruisende plaats. Bij Kata Beach is het allemaal wat knusser en rustiger. Het aanbod bars, winkeltjes, clubs en restaurants is iets minder, maar erg gezellig. ‘s Avonds is er vaak een kleine markt te vinden. Dit is de ‘Kata Night Bazaar’. In het meer excentrieke deel van Phuket ligt Bangla Road. Dit deel gaat vaak leven als Patong Beach gaat sluiten. Hier zijn voornamelijk de go-go bars en bordelen te vinden, maar ook normale uitgaansgelegenheden. De muziek galmt over straat, omdat de meeste bars en clubs gedeeltelijk openlucht zijn.  

 

Phuket stad
Phuket stad heeft een mooie architectuur. Je ziet er een mix koloniale en Chinese invloeden. Veel huizen zijn gemaakt van hout, omdat vroeger het metaal veel te duur was. Vroeg in de ochtend is de beste tijd om Phuket’s oude stad te verkennen. Het is dan nog niet te warm en heeft u voldoende tijd om bijvoorbeeld een museum of heiligdom te bezoeken. 

 

Big Buddha in Chalong
Bovenop de heuvel Nakkerd Hills, tussen Chalong en Kata staat Phuket’s grote boeddha. Via een zes kilometer lange weg, is deze boeddha te bezoeken. Honderden toeristen per dag, bezoeken deze boeddha die vanaf vele plaatsen in Phuket te zien is. Big Buddha is opgedragen aan koning Bhumibol Adulyadej ter ere van zijn 80ste verjaardag. Het is gemaakt vanuit donaties en bestaat uit gewapend beton met daarover witte jade marmer. Hierdoor schittert de zon op dit enorme Big Buddha beeld wat het geheel nog meer aanzien geeft.