DENGUE-EPIDEMIE IN THAILAND

Gepubliceerd op 23 januari 2016 om 16:22

Wie de komende tijd naar Thailand reist moet rekening houden met de zeer vervelende ziekte dengue. Er heerst namelijk een dengue-epidemie in Thailand.

Wie de komende tijd naar Thailand reist moet rekening houden met de  zeer vervelende ziekte dengue. Er heerst namelijk een dengue-epidemie in Thailand.

Het Thaise ministerie van volksgezondheid houdt rekening met bijna 170,000 ziektegevallen, dat zijn aantallen die vergelijkbaar zijn met de dengue-epidemie in Thailand van 1987. En vorig jaar was ook al geen geweldig jaar, met 140.000 patiënten. De overheid heeft besloten om extra maatregelen te nemen, wat betekent dat er meer en intensiever met gif gespoten gaat worden. De ziekte wordt overgedragen door de Denguemug.

Behandeling

De symptomen van dengue (ook wel knokkelkoorts genoemd) zijn: Plotse koorts (tot 41 °C), met zware hoofdpijn, pijn in gewrichten en spieren, soms een uitslag, misselijkheid, overgeven en/of diarree (met bloed). Er bestaat geen vaccin en ook geen medicatie tegen dengue. Behandelen is dan ook niet mogelijk.

Bescherming

De enige manier om je tegen knokkelkoorts te beschermen, is te voorkomen dat men tussen zonsopgang en zonsondergang wordt gestoken door de mug: dus draag lange kleding en smeer je zelf in met een muggen-werend middel zoals DEET. Te koop bij de GGD, de apotheek en de drogist.

Slapen onder een klamboe is slechts een gedeeltelijke oplossing, omdat de muggen ook overdag actief zijn.