Florida


De staat Florida is voor zowel kinderen als volwassenen een waar paradijs. Nergens ter wereld vindt je zoveel vertier voor jong en oud als hier in Florida. De meest zuidelijke staat van Amerika is per vliegtuig binnen een uur of tien vanuit Nederland te bereiken. De meest bezochte delen van Florida zijn Miami, Tampa, Florida Keys, Orlando, Fort Myers, Sanibel Island, Fort Lauderdale en Daytona Beach. Voor de kinderen zal het meeste vertier te vinden zijn in Orlando. Het aantal pretparken is er enorm in ieder geval. Florida is een uitstekend gebied om per auto te verkennen. De wegen zijn doorgaans goed, de bewegwijzering is meer dan oké en de benzine is heel betaalbaar. Op deze manier kun je heel goed grotere delen van Florida bezoeken in je eigen tempo. Een bezoek aan de Everglades, de pretparken van Orlando en South Beach in Miami mogen namelijk niet ontbreken tijdens je bezoek aan de ‘Sunshine State van Amerika’.

  

 

De pretparken

Zowel jong als oud kan zich in Florida helemaal te buiten gaan met bezoeken aan pretparken. De Amerikanen houden er wel van. Op nummer 1 staat natuurlijk het Disney Park in Lake Buena Vista Orlando met de daarbij behorende parken Epcot, Animal Kingdom Park, de Hollywood Studios, de Universal Studios en de resorts. Daarna volgen parken als SeaWorld Orlando, Kennedy Space Centre, Bush Gardens, Discovery Cove en Legoland. Omdat het klimaat in Florida het gehele jaar vrij warm is, doen ook waterparken als Wet’n Wild Orlando, Blizzard Beach en Typhoon Lagoon het altijd erg goed. Een beetje verkoeling is zeker tijdens de soms erg warme zomerdagen erg welkom. Tijdens juni, juli en augustus loopt het gemakkelijk op richting de veertig graden. Alle dromen lijken in Florida waarheid te worden.

 

Miami Art Deco District

Direct aan en rondom het strand van Miami aan South Beach en Ocean Drive is het Art Deco District gelegen. Dit deel van de stad is heel erg herkenbaar aan de pastelkleurige gebouwen die in de art deco stijl zijn gebouwd. Art Deco is een kunst en design stijl die zijn oorsprong vindt in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw. Ondertussen is het ook iets echt typisch voor Miami. Vrijwel nergens ter wereld zie je zoveel in zeer goede staat verkerende bouwwerken in deze eclectische stijl als in Miami. Zeker de combinatie met het hagelwitte strand op South Beach zorgt voor een prachtig contrast. De organisatie MDPL the Miami Design Preservation League aan de Ocean Drive, Miami Beach zorgt ervoor dat dit Art Deco District van Miami in stand wordt gehouden. Zij organiseren ook speciale tours en andere evenementen. De oprichtster was Barbara Capitman.

Everglades

Voor een beetje ‘Miami Vice’ gevoel moet je beslist een boottocht maken over de Everglades. Dit is letterlijk erover, aangezien dit gebeurd met een hovercraft of airboat die aangestuurd worden door wind en waarbij je dus eigenlijk op hoge snelheden over het water scheert. De beroemde Everglades is een moerasachtig natuurgebied van zo’n 1,5 miljoen hectare in het zuidwesten van Florida. Het grootste deel van de Everglades is ondertussen beschermd natuurgebied en onderdeel van het National Park. Hoewel het waterige gebied bekend staat om zijn alligators/krokodillen zijn er nog heel veel meer andere diersoorten te bespeuren. In het National Park is een bezoekerscentrum gelegen met meer inhoudelijke informatie over het gebied. Maar vergeet vooral niet om een rit met een hovercraft te maken en zo het park letterlijk te ervaren. Steek hierbij vooral niet je handen buiten de boot.

   

 

Sanibel Island

Een klein stukje paradijs op aarde is Sanibel Island. Sanibel Island is een eiland iets ten zuiden van Fort Myers in het zuidwesten van Florida. Vanuit Punta Rassa loopt er een weg ‘Sanibel Causeway’ naar dit prachtige eiland met zijn mooie schelpenstranden. Een andere mogelijkheid om het eiland te bereiken is per boot. Sanibel Island is erg populair onder kite- en windsurfers. Maar ook zonaanbidders en andere toeristen hebben hun weg duidelijk gevonden naar dit schitterende eiland van Florida. Behalve het beschermde natuurgebied JN “Ding” Darling National Wildlife Refuge heeft Sanibel Island ook nog een oude vuurtoren uit 1884, prachtige hagelwitte stranden en de allermooiste schelpen ter wereld. Tijdens verschillende boottochten worden er regelmatig wilde dolfijnen gespot. Het aanhoudende subtropische klimaat zorgt natuurlijk het gehele jaar door voor vele toeristen die er graag vertoeven.

   

Florida Keys

Alleen al de rit vanuit Miami richting de Florida Keys zorgen al voor prachtige plaatjes. Kleine aaneengeschakelde eilanden voeren je langs plekken waar zowel links als rechts van de weg de tijd lijkt stil te staan. Kleine cabanas aan het water al dan niet voorzien van een hangmat, geven je al snel dat relaxte gevoel zoals je dat op de Keys kunt ervaren. Middels het passeren van hele kleine dorpjes met wuivende palmen zoals Fleming Key, Boca Chica Key, Park Key, Litlle Duck Key, Grassy Key, Indian Key en Key Largo kom je uiteindelijk aan in Key West. Dit drukste deel van de Florida Keys is tevens het meest bezocht. Hier kun je het huis van Ernest Hemmingway bezoeken of genieten aan de pier of in één van de gezellige café’s die het eiland rijk is. En heb je altijd al met dolfijnen willen zwemmen, maar verkies je dat op een verantwoordelijke manier? Ga dan eens kijken op de site www.dolphins.org

   

Kennedy Space Center

De volmondige John F. Kennedy Space Center (KSC) is ooit gebouwd voor de lancering van de raket die onderdeel was van het Apollo maanlandingsprogramma van NASA in 1972. Dit Amerikaanse ruimtevaartcentrum is gelegen op Merritt Island te Florida op ongeveer een uur rijden vanuit Orlando. In het bezoekerscentrum zijn tours te boeken die je toegang verschaffen tot het park en de Cape Canaveral Air Force Station. Daarnaast zijn er ook nog wildparken te bezoeken als ‘Merritt Island National Wildlife Refuge en Canaveral National Seashore’. www.kennedyspacecenter.com 

   

Castillo de San Marcos

De historische plaats Castillo de San Marcos is gelegen in Sint-Augustine te Florida. Het begin van de bouw ligt ver terug in de geschiedenis. Men begon namelijk met bouwen van het fort in het jaar 1672. Castillo de San Marcos werd gebouwd in opdracht van de Spaanse Admiraal Pedro Menendez de Aviles. Heel even is het daarna in handen geweest van de Britten, die het al snel omdoopten tot Fort St. Mark. Toen het fort omstreeks 1821 in handen kwam van de Verenigde Staten werd de naam wederom veranderd in Fort Marion om vervolgens in het jaar 1942 de huidige en oorspronkelijke naam te verkrijgen. Tegenwoordig is het fort niet langer een militaire vestiging of gevangenis, maar als museum waarin de geschiedenis van Amerika centraal staat.

   

South Beach

Menig modereportage is geschoten op of nabij hét strand van Miami. Zowel overdag als ‘s avonds is het rondom South Beach druk met mensen die er genieten, ontdekt willen worden, het al gemaakt hebben of hard op weg zijn om beroemd te zijn. Dit alles valt samen met mooie mensen, mooie plekjes, leuke horeca en prachtige art deco bouwwerken. Met name aan Ocean Drive staan zulke gebouwen die veelal in pastelkleuren gehuld zijn. De terrassen die de wijk en het strand van elkaar scheiden zijn dan ook steevast gevuld. En ‘s avonds wanneer de lichten aan gaan veranderd het in een nog meer sfeervol geheel. De duurste auto’s passeren en ondertussen wordt er links en rechts driftig geproost met een lekker drankje. Ben niet verbaasd als je tussen de hoeveelheid mensen af en toe een bekendheid spot.

   

Lowry Park Zoo

Deze dierentuin in Tampa Florida opende in 1957 haar deuren. Door de jaren heen heeft men middels fondsen werving een aantal verblijven opgeknapt en naar huidige maatstaven omgebouwd. Nu vandaag kun je er genieten van grappige stokstaartjes, apen, krokodillen, Manatees, olifanten, giraffen, neushoorn en otters. Behalve dieren heeft Lowry Park Zoo ook enkele attracties te bieden zoals een wildwaterbaan, draaimolen en verschillende shows met dieren.

   

Daytona International Speedway

Dit racecircuit in Daytona Beach is inmiddels wereldberoemd. De eerste race werd al gehouden in 1959. Op het circuit worden regelmatig snelheden bereikt van zo’n 320 km per uur. Het geluid wat hiermee gepaard gaat bezorgt de gemiddelde toeschouwer enige vorm van kippenvel. Liefhebbers van dit soort rally’s zullen niet snel een soort gelijke baan vinden. De Daytona International Speedway en dan met name de Daytona 500 is hierom namelijk gevreesd en geliefd.