San francisco

San Francisco is een stad gelegen in de staat Californië, aan de westkust van de Verenigde Staten van Amerika.Typerend voor San Francisco zijn de vele heuvels. De stad is in totaal op 43 heuvels gebouwd, waardoor je in televisieprogramma's en films die zich in San Francisco afspelen bijna altijd hoogteverschillen ziet. Volgens velen die Amerika een beetje kennen is San Francisco één van de leukste steden. Dat heeft het vooral te danken aan de voor Amerikaanse begrippen zeer liberale sfeer. Op drugs en homoseksualiteit heerst hier geen taboe. Europeanen die een rondreis door het westen van de VS maken slaan San Francisco eigenlijk zelden over, omdat deze fraaie stad zoveel te bieden heeft op het gebied van cultuur en bezienswaardigheden.


Alcatraz

Dit eiland in de baai van San Francisco werd van 1934 tot 1963 gebruikt voor een zeer zwaar beveiligde gevangenis. Een beroemde gevangene uit die tijd was Alphonse “Al” Capone. Er zijn meerdere films gemaakt van deze bekende Alcatraz gevangenis. Tegenwoordig is het een museum en nationaal park. Vaak zijn er diverse tentoonstellingen. Het eiland is alleen per ferry te bereiken.

                 

Golden Gate Bridge

Deze Golden Gate Bridge verbindt het schiereiland van San Francisco met Marin County. De brug wordt jaarlijks bezocht door ongeveer negen miljoen bezoekers. Het is een bijzondere brug die een grote indruk maakt met zijn afmeting, kleur, licht en geluid. De brug is voorzien van een trottoir van maar liefst 1,7 mijl lang. Rolschaatsen en honden zijn niet toegestaan. Vlakbij ligt het stadspark “Golden Gate Park”.

                 

Alamo Square

Alamo Square is een woonwijk, maar ook een park. De huizen die er staan zijn bijzonder en kenmerkend voor San Francisco door hun Victoriaanse architectuur. Doordat deze wijk op een heuvel ligt, heb je ook nog eens een fantastisch uitzicht over de stad San Francisco. De huizen worden ook wel “painted ladies” genoemd, omdat ze vaak meerdere kleuren hebben.

                 

Chinatown

Deze oudste Chinatown van Noord Amerika heeft veel te bieden voor bezoekers. Veel Aziatische gebouwen sieren de straten in dit stukje van San Francisco. Het beste om alles te zien is met een heuse Chinatown tour, waarbij je langs een fortune cookie (gelukskoekjes) fabriek komt. Binnen is te zien hoe deze gemaakt worden en vanuit hier de wereld over gaan.

                 

Fisherman’s Wharf

Wie zeer luie zeehonden wil spotten, moet zeker naar Pier 39 gaan. Tientallen zeehonden liggen hier te genieten van de zon en vinden het best om bekeken te worden. Natuurlijk is er meer op Pier 39. De Pier ligt in een oude zeeliedenbuurt genoemd “Fisherman’s Wharf”. Tegenwoordig is het een bezienswaardigheid met veel visrestaurants, winkels, wat attracties en vaak live entertainment.

                 

Golden Gate Park

Dit zeer grote stadspark van San Francisco ligt naast de Golden Gate Bridge. Het park is zo’n 4,1 km² en behoort tot de één van de meest bezochte parken van de Verenigde Staten. Er is ook een groot natuurwetenschappelijk museum en botanische tuin.

                 

San Francisco Jazz festival

Jazz liefhebbers kunnen elk jaar op het San Francisco Jazz Festival los gaan. Grote namen worden geboekt voor het festival, wat jaarlijks met fenomenale optredens het publiek vermaakt.

                 

Transamerica Pyramid

De hoogste wolkenkrabber van San Francisco is niet te missen. Zijn hoogte van 260 meter en bijzondere vormgeving trekt de aandacht van vele aanwezigen. Diverse bedrijven zitten in deze Transamerica Pyramid met een totaal van ongeveer 1500 werknemers. Helaas is het niet toegankelijk voor bezoekers die geen gast van één van de bedrijven is.

                 

Fine Arts Museum of San Francisco

Het museum voor schone kunsten in San Francisco bestaat uit 2 locaties. Het ene museum “de Young Museum” staat in het Golden Gate Park. Het museum biedt voornamelijk kunst uit de 17e tot 21e eeuw en internationale hedendaagse kunst. Het gebouw van de Young Museum op zich is al een bezichtiging waard. Het andere museum staat in Lincoln Park en heeft de naam Legion of Honor. Dit museum met veel allure lijkt op het Paleis de la Legion d’Honneur in Parijs. Het biedt onder andere schilderkunst, fotografie en grafische kunst.

                 

Tram

Een zeer authentieke manier van verplaatsen in San Francisco is met de tram. Er zijn drie routes die te herkennen zijn per kleur voor op de tram. Een kaartje kopen is onder andere mogelijk bij de conducteur.